Neelie Kroes szóvivője is bírálta a netadót

2014. október 28. 14:11

Élesen bírálta az internetadó magyarországi tervét Neelie Kroes leköszönő digitális ügyekben illetékes EU-biztos szóvivője. Ryan Heath azt mondta: Magyarország ma is elmarad az uniós átlagtól a digitális szektor mutatóit illetően, és rossz irány lenne, ha az internetadó bevezetése révén még inkább elbátortalanítanák az internetes adatforgalom használatát.

2014. október 28. 14:11

Neelie Kroes leköszönő digitális területért felelős uniós biztos már korábban is kifejezte az internetadóval kapcsolatos ellenérzéseit, és a Twitteren az internetadó elleni tüntetésen való részvételre buzdított. Kedden a biztos szóvivője, Ryan Heath sajtótájékoztatón megismételte Kroes aggodalmait. Mit mondta, Magyarország ma is elmarad az uniós átlagtól a digitális szektor mutatóit illetően, és rossz irány lenne, ha az internetadó bevezetése révén még inkább elbátortalanítanák az internetes adatforgalom használatát. 

Heath a vasárnapi tüntetéssel kapcsolatban úgy fogalmazott: egyelőre nem teljesen világos, milyen erőszakos cselekmény történt vagy nem történt a vasárnapi demonstráción, az viszont egyértelmű, hogy a tiltakozók túlnyomó többsége békés volt, és ebben a nagy tömegben ott volt az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének az ideiglenes ügyvivője is. 

Neelie Kroes támogatja a tervezett adónem elleni folytatódó tiltakozást – szögezte le Heath, és kijelentette: „nem az a kérdés, hogy az adó jogszerű vagy sem, illetve hogy a bizottság mit tehet vagy nem tehet, ha elfogadják a törvényt”. Szerinte az ügy két szempontból jelentős. Magyarországon belüli összefüggésben azért, mert a törvényjavaslat „a legfrissebb eleme egy sokak által zavarónak tekintett cselekménysorozatnak”, amely „a szabadságot korlátozza”, és nincs mögötte átfogó gazdasági, társadalmi érdek.

Ennél szélesebb kontextusban – folytatta a szóvivő – az internet olyan közös globális forrás, amelyhez a hozzáférést bővíteni, és nem szűkíteni kell. Heath szerint az internetadó az egyoldalú bevezetés esetén nem is fogja tudni betölteni szándékolt szerepét. Az pedig – jegyezte meg –, hogy az adót az adatforgalom alapján akarják kivetni, kétszeresen is rossz elgondolás, tekintettel az adatmennyiség hatalmas arányú növekedésére és a jövő ilyen értelemben vett kiszámíthatatlanságára. „A bizottság és Neelie Kroes világossá kívánja tenni, mielőtt ezt az adót bevezetnék, hogy ez rossz irány” – fogalmazott Ryan Heath.

A szóvivő – az időközben javasolt adóplafon tervéről szólva – úgy vélekedett: előbb bedobták a köztudatba a nagyon kemény változatot, megvárták, hogy mi lesz a reakció, kiderült, hogy nagyon negatív, mire a jelek szerint most a mérsékelt (változat) felé mozdulnak el. Kroes szerint azonban – mondta Heath – nem lenne szabad hagyni, hogy ez elhalványítsa a tiltakozást, mert ha Magyarország precedenst teremt ebben az esetben, akkor az gondot okozhat sok más tagállamban is az európai gazdasági növekedés szempontjából. Európát ugyanis jórészt a gazdaság digitális szegmense húzhatja ki a válságból – hangsúlyozta a brüsszeli bizottsági szóvivő.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GV0917
2014. október 28. 17:41
Ha olyan hülye lennék, mint a debil gyerekek, például a Balázs és a Márton és szervezném a tüntetést én is kurvára haragudnék az internet adó miatt! Hol van az a csatorna,ahol mindenki bántatlanul, személytelenül rágalmazza a neki nem tetsző egyént, közösséget, kormányt , bár kit és bár mit:Ez az élet, ez a szabadság! Nekem szórakozás. Abba is hagynám, de csalogatnak csemegével- miként Rozgonyiné a Muci paripáját, lebke* szellő lebegteti Szél Berni ruháját. (tengerzöld)Kedvezményeket ajánlanak csaliként.Ha függő leszek, emelik adó nélkül is! *ez így van Arany Jánosnál.
S0ma
2014. október 28. 16:39
"Heath a vasárnapi tüntetéssel kapcsolatban úgy fogalmazott: egyelőre nem teljesen világos, milyen erőszakos cselekmény történt vagy nem történt a vasárnapi demonstráción, az viszont egyértelmű, hogy a tiltakozók túlnyomó többsége békés volt, és ebben a nagy tömegben ott volt az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének az ideiglenes ügyvivője is." --- Túltájékoztatták őket! Elég lenne megnézniük, mit műveltek Császár Attilával és a stábbal! Ha az ATV-t érte volna atrocitás, (az ügyvivőről ne is beszéljünk), mit mondana Croes asszony?
Ángyán Páván
2014. október 28. 16:18
http://www.artpool.hu/Kassak/Idezetek/Romboljatok.html Most ezzel nyomul a Milla, a 4Kurva meg a többi.
BőröndÖdön
2014. október 28. 15:16
Ezek az úniós bürokraták semminek nem tudnak örülni,érti ezt valaki?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!