Meddig lesz Magyarországon médiaoktatás?

2014. november 03. 16:42

Hogyan áll a magyarországi médiaképzés? Mik a problémái? A közhiedelemnek megfelelően tényleg túlképzés van-e média- és kommunikációs szakemberekből? Többek között ezekre a kérdésekre igyekszik választ adni a magyarországi médiaképzésről készített első átfogó felmérés. Az ebből készült tanulmányt november 26-án mutatják be egy kerekasztal beszélgetéssel egybekötve.

2014. november 03. 16:42

A Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete megbízásából, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság finanszírozásával Weyer Balázs, a Főszerkesztők Fórumának elnöke elsőként készített átfogó tanulmányt a magyarországi médiaképzés állapotáról. A tanulmányban azt összegzik, hogy hol, kik, mit, milyen céllal és milyen feltételek között tanítanak. Hogyan állnak a tantervek és a képzési helyek a különféle magyar, illetve idegennyelvű szakirodalommal? Cél volt továbbá, hogy a képzéseket listázzák és osztályozzák.

A kutatás összesen 37 magyarországi, valamilyen kommunikációs- és újságíróképzést nyújtó, valamilyen diplomát, oklevelet, végbizonyítványt adó intézményt azonosított, és a feltérképezett intézmények közül több is fenntartási problémákkal küzd vagy már megszűnőfélben van.

A tanulmányt november 26-án, szerdán, 18:30-kor mutatják be a Magyar Telekom székházában mutatnak be. A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött: jelentkezni [email protected] e-mail címen lehet, a tárgymezőbe a „MTE+MEDIA” kifejezést beírva.

A tanulmány bemutatóját követően egy kerekasztal-beszélgetésre is sor kerül Weyer Balázs (a Főszerkesztők Fóruma elnöke, a tanulmány szerzője); Horvát János (újságíró, a Független Médiaközpont kuratóriumi elnöke); Hammer Ferenc (az ELTE BTK Média és Kommunikáció Tanszékének docense) és Szalai Zoltán (a Mathias Corvinus Collegium ügyvezetője) részvételével.

A Facebook-esemény itt érhető el.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
paraklétosz
2014. november 04. 21:26
Havas Tanár Úr majd megasszongya.
csenge
2014. november 04. 09:15
Az ántivilágban a vége felé már kialakult az a gyakorlat, hogy ha nyilatkozni kellett és a főnök nagyon bunkó volt, akkor a helyettese nyilatkozott helyette.Mostanság minden kis szar cégnek szóvivője, mi több kommunikációs igazgatója van. Hiába gazdag ország vagyunk, megy a rongyrázás. Arról már nem is szólva, hogy az újságírók, bár java részük nem média szakon szerezte a múveltségét, még tudott magyarul, sőt tudott írni, kérdést megfogalmazni is. Persze az un. médiaszakemberek jól felfogott önérdekből szorgalmazni fogják a médiaképzés további fejlesztését.
Apáczai
2014. november 03. 23:55
"...a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság finanszírozásával Weyer Balázs, a Főszerkesztők Fórumának elnöke elsőként készített átfogó tanulmányt..." Lehet fogadni a tanulmány következtetéseire. :)))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!