Tarlós: Budapest magától is el tudja dönteni, milyen demokráciát szeretne

2014. november 07. 10:08

Pénteken megtartotta alakuló ülését a Fővárosi Közgyűlés. Tarlós István főpolgármester a kormányzattal való együttműködést hangoztatta, ugyanakkor leszögezte: Budapest maga is el tudja dönteni, milyen demokráciát akar és hogyan. Orbán Viktor az ülésen arról beszélt, hogy Budapest sikere nemzeti érdek.

2014. november 07. 10:08

Budapest szuverén és szabad város, ahol „magunktól is el tudjuk dönteni, milyen demokráciát szeretnénk és hogyan” – mondta Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén pénteken. 

Tarlós ugyanakkor azt is hangsúlyozta: a kormány és a főváros a most kezdődő önkormányzati ciklusban is együtt fog dolgozni,és  a kormánypárti képviselőkkel soha nem volt akkora egyetértés, mint most. Valamennyi képviselővel együtt kíván működni pártállástól, érzelmektől, indulatoktól és hovatartozástól függetlenül – tette hozzá.

A főpolgármester szólt arról, hogy számos eredménye van a kormány és a főváros együttműködésének, a továbbiakban is számít a kormányra, s az is számíthat az önkormányzatra. Mint fogalmazott, ennek jeleit a következő öt évben is ki lehet majd tapintani.

Az alakuló ülésen felszólalt a miniszterelnök is. Orbán Viktor szerint a következő évek elhozzák majd a magyar fellendülés korszakát, amely magában foglalja a főváros felemelkedését is, hiszen Budapest sikere tegnap is, ma is, holnap is nemzeti érdek. Hangsúlyozta: minden kérdésben az emberek mellett kell állni, velük kell megvalósítani a terveket – aminek jól bevált eszköze a nemzeti konzultáció –, kioktatással ugyanis semmire sem lehet jutni.

Orbán Viktor azt is kiemelte, hogy a konfliktusoktól sem szabad félni, hiszen az elmúlt négy évben is sokkal többet ért el az ország úgy, hogy vállalta a nehéz küzdelmeket. A miniszterelnök azzal zárta a beszédét, hogy „a politika önmagában képtelen megújítani Budapestet, a Sziget sikere, a romkocsmák, a startupok, a tűzfalak lefestése mind-mind budapesti a civil, közösségi vagy üzleti élet sikere” – idézi a 444.

Az alakuló ülésen esküt tettek a közgyűlés tagjai. A 33 tagú Fővárosi Közgyűlésnek tagja Tarlós István főpolgármester, a 23 kerületi polgármester és kilenc, kompenzációs listán bejutott képviselő. A közgyűlésnek húsz fideszes, tíz baloldali, egy jobbikos, egy LMP-s és egy civil tagja van.

A közgyűlés módosította szervezeti és működési szabályzatát is. Egyebek mellett a választási törvényből eredő módosításokat vezették át, vagyis a képviselők létszámára és a kettős többségi szavazásra vonatkozó szabályokat. Megváltozott a képviselők javadalmazása is: a kerületi polgármesterek plusz juttatást nem kapnak közgyűlési munkájukért, a kompenzációs listán bejutottak alapdíját pedig csökkentették. A képviselők korábban a főpolgármesteri illetmény 25 százalékát kaphatták, ezt most 15 százalékra csökkentették. Az szmsz-ből kivették a frakciókról szóló pontokat, továbbá a képviselőcsoportok működéséhez biztosított egyszeri alapellátásokat.

A főpolgármester-helyetteseket is megválasztották az alakuló ülésen. A határozat értelmében Bagdy Gábor pénzügyi, gazdasági, vagyoni kérdésekért felelős, Szeneczey Balázs a fejlesztésekért, Szalay-Bobrovniczky Alexandra pedig a humán terület főpolgármester-helyettese.

Bagdy Gábor havi illetményét 1 037 057 forintban állapították meg, és 155 559 forint költségtérítésre jogosult. Szeneczey Balázs havi 972 241 forintot kap, költségtérítése pedig 145 836 forint. Szalay-Bobrovniczky Alexandra illetménye havonta 907 425 forint, költségtérítését pedig 136 114 forintban határozták meg. A főpolgármester fizetését törvény szabályozza: 2013 januárjától pótlékkal együtt összesen összesen havi bruttó 1 296 321 forint illeti meg.

Tarlós István és helyettesei a főjegyző indítványa szerint hivatali autóra és hivatali telefonra is jogosultak. A személyi döntéseket titkos szavazással hozta meg a közgyűlés, a helyettesek letették hivatali esküjüket. A testület egyhangúlag megválasztotta Kocsis Máté józsefvárosi polgármestert önkormányzati és rendészeti tanácsnoknak.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ald0 Raine hadnagy
2014. november 07. 13:19
Azért ha a helyettesek családnevét beírja valaki a google-ba, ne lepődjön meg ha valami nagy véletlen folytán felbukkan a Századvég vagy Habonygeci neve is.
Akitlosz
2014. november 07. 12:23
A lényeg kimaradt. Tarlós korlátlan vétójogot kapott, olyanja még az elnöknek sincsen.
nick89
2014. november 07. 11:25
Holnapi hír: VIDA ILDIKÓ A NAV ELNÖKE AZ IGAZTALAN KORRUPCIÓS VÁDAK MIATT MEGRENDÜLT EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTÁRA HIVATKOZVA FELMENTÉSÉT KÉRTE, MELYET AZ ILLETÉKESEK ELFOGADTAK. VIDA ILDIKÓ KÜLÖNGÉPÉVEL GYÓGYKEZELÉSRE VENEZUELÁBA TÁVOZOTT.ÚTJÁRA ELKÍSÉRTE TÖBB, BETEGSÉGBEN ÉRINTETT MUNKATÁRSA
tóth mária
2014. november 07. 11:18
Mennyi beteg lelkű hozzászóló! ez az örömük,ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!