Szijjártó: Magyar cég építhet stadiont Oroszországban

2016. május 25. 14:00

Szijjártó Péter szerint nehezen képzelhető el az európai versenyképesség javítása az EU és Oroszország együttműködésének pragmatikus újjáépítése nélkül. Magyarország például négy orosz megyével és Tatárfölddel köt stratégiai szerződést, miközben egy magyar cég stadiont fog építeni Oroszországban a labdarúgó világbajnokságra. Szergej Lavrov elmondta: Paks II stratégiai beruházás Oroszországnak.

2016. május 25. 14:00

Az EU és Oroszország együttműködésének pragmatikus, egymás és a nemzetközi jog tiszteletén alapuló újjáépítése nélkül az európai versenyképesség javítása nehezen képzelhető el –mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, miután orosz kollégájával, Szergej Lavrovval tárgyalt.

A tárcavezető értékelése szerint az európai gazdaság és versenyképesség javulásához, megerősödéséhez az orosz természeti erőforrások és az európai magasan fejlett technológiák párosítására van szükség. Magyarország és Oroszország közös célja a kétoldalú kereskedelmi forgalom csökkenési ütemének lassítása, megállítása, majd a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok növekedési pályára állítása – mondta Szijjártó Péter.

A magyar külügyminiszter elmondta, hogy Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor négy gazdasági megállapodásról döntött illetve dönt a jövő héten – írja a Napi.hu. Ez például stratégiai megállapodást jelent négy orosz megyével és Tatárfölddel, ráadásul egy egyelőre közelebbről meg nem nevezett magyar magáncég még stadiont is építhet Oroszországban a labdarúgó világbajnokságra.

Lavrov: Paks II stratégiai beruházás

Magyarország fontos partnere Oroszországnak, a két ország együttműködése pragmatikus, és jó lehetőségeket kínál – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán Budapesten.

Az orosz külügyminiszter a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után tartott sajtótájékoztatón egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy meg kell állítani a kétoldalú áruforgalom csökkenését, a Paks II projektre pedig Moszkva hosszú távú, stratégiai beruházásként tekint.

Szergej Lavrov egy az uniós szankciókra vonatkozó kérdésre válaszolva közölte: a korlátozásokat figyelembe véve tervezik meg a gazdaságpolitikájukat. „Csak a saját erőnkre számíthatunk” – jelentette ki.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!