Draghi: A jegybanki alapítványok sem végezhetnek monetáris finanszírozást

2016. június 15. 17:30

A jegybanki alapítványokra is vonatkozik a monetáris finanszírozás tilalma, amit az EU-jog szabályoz – figyelmeztetett az Európai Központi Bank elnöke egy levélben, hangsúlyozva: az EKB figyelemmel kíséri a Magyar Nemzeti Bank tevékenységét.

2016. június 15. 17:30

Molnár Csaba DK-s EP-képviselő kérdésére válaszolva levelet írt Mari Draghi, az Európai Központi Bank elnöke az MNB alapítványainak költésével kapcsolatban. A június 14-én kelt levél szerint az EKB folyamatosan figyelemmel kíséri, hogy a jegybank és az alapítványai betartják-e az uniós jogi előírásokat, többek között a monetáris finanszírozás tilalmát.

A jegybanki alapítványok államkötvény-felvásárlásával kapcsolatban Draghi azt írta: „az EUMSZ 123. cikke megtiltja mind az EKB, mind a nemzeti központi bankok (NKB) számára államadósságot megtestesítő értékpapírok vásárlását közvetlenül az elsődleges piacon. A másodlagos piacon végrehajtott államkötvény-vásárlásokat pedig – amelyek elvben nem sértik a monetáris finanszírozás tilalmát – nem szabad a monetáris finanszírozás tilalma céljainak megkerülésére használni”.

Draghi leszögezi, hogy mindez „jegybankoktól jogilag elkülönülő, ám közvetlen befolyásuk alatt működő entitásokra”, vagyis a jegybanki alapítványokra is vonatkozik. Az MNB-nek gondoskodnia kell róla, hogy az alapítványhálózatnak juttatott forrásokat sem közvetlen, sem közvetett módon ne fordítsák az államháztartás finanszírozására – foglalja össze Draghi levelét a Portfolio, felidézve: Draghi már áprilisban is figyelmeztetett a jegybanki alapítványok államkötvény-vásárlásai miatt.

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2016. június 16. 09:50
1. Ez csak ránk vonatkozik, vagy más európai jegybankokra is, esetleg az európai központi bankra, ami maga is tagállamok államkötvényeit vásárolja fel? 2. Ha kijelenti egyértelműen, hogy ez tilos, akkor ugyan miért csak figyelik a tevékenységet, és nem léptek már fel az elején ellene, hogy ez tilos?
Berecskereki
2016. június 16. 07:29
„az EUMSZ 123. cikke megtiltja mind az EKB, mind a nemzeti központi bankok (NKB) számára államadósságot megtestesítő értékpapírok vásárlását közvetlenül az elsődleges piacon. A másodlagos piacon végrehajtott államkötvény-vásárlásokat pedig – amelyek elvben nem sértik a monetáris finanszírozás tilalmát – nem szabad a monetáris finanszírozás tilalma céljainak megkerülésére használni”. A hivatkozott szabály: 123. cikk (az EKSz. korábbi 101. cikke) (1) Az Európai Központi Bank, illetve a tagállamok központi bankjai (a továbbiakban: nemzeti központi bankok) nem nyújthatnak folyószámlahitelt vagy bármely más hitelt az uniós intézmények, szervek vagy hivatalok, a tagállamok központi kormányzata, regionális vagy helyi közigazgatási szervei, közjogi testületei, egyéb közintézményei vagy közvállalkozásai részére, továbbá ezektől közvetlenül nem vásárolhatnak adósságinstrumentumokat. (2) Az (1) bekezdés nem alkalmazható a köztulajdonban lévő hitelintézetekre, amelyeket a jegybanki pénzkínálat vonatkozásában a nemzeti központi bankoknak és az Európai Központi Banknak a magántulajdonban lévő hitelintézetekkel azonos elbánásban kell részesíteniük. Ebben sehol nem található olyan, hogy a Jegybank alapítványai, vagy általa létrehozott szervezetek nem vásárolhatnak államkötvényeket. Ami pedig nem sérti a rendelkezést, az nemcsak elviekben nem sértik, hanem a gyakorlatban sem. Mario Draghi úr inkább azzal foglalkozna, hogy egyes tagországok kormányai nem adósítsák el az országukat, amelynek súlyos következménye lehet a többi tagországra is. Lásd Görögországot.
kulalak
2016. június 15. 19:12
Pedig Draghi nekünk drukkol. Nincs és nem is lesz retorzió, csak kötelező ejnye-bejnye. Az eurozónán kívüliek kísérletezgethetnek.
sozlib_abschaum
2016. június 15. 19:02
Ez a cionista bérenc inkább fogja be a pofáját. Inkább foglalkozzon azzal, hogy ne vegyen görög állampapírokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!