A lakosság kezében van az államadósság ötöde

2016. október 12. 09:55

Az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója az állami hírtévében beszélt arról, hogy már a magyar államadósság ötöde van a lakosság kezében, de szeretnék, ha ez még tovább emelkedne.

2016. október 12. 09:55

A magyar államadósság ötöde a lakosság kezében van, ami nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően magas arány - mondta az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója szerdán az M1 aktuális csatornán. Barcza György hozzátette, szeretnék, ha ez még tovább emelkedne.

Elmondta, minden korábbi várakozást felülmúlt a lakosság állampapír vásárlása, ami a piacinál magasabb kamat miatt nemcsak a lakosság, hanem az állam és az adófizetők számára is előnyös. Az állampapírpiac hozzájárul ahhoz, hogy stabilabb lábakon álljanak az állam pénzügyei, ami azért fontos, mert magas adósságszint mellett nem lehet hosszú távon tartós növekedést elérni egy gazdaságban – vélekedett. Mindenki érdeke, hogy az ország ne hitelből növekedjen, hanem saját vagyonát gyarapítsa - tette hozzá.

Elmondta, míg 2008 előtt magas kockázatú országként tartották számon Magyarországot, és magas kamatokat kellett fizetni a befektetőknek, most az látható, hogy a magyar állpapír-hozamok ingadozási szintje a lengyelhez hasonló, amelyet biztonságos területnek szoktak nevezni a nemzetközi pénzvilágban.

A nemzetközi hitelminősítők felminősítései alacsonyabb kamatszintet, kiszámíthatóbb környezetet teremtenek, így könnyebben lehet egy 5-10 éves beruházás megtérülését kiszámolni, kisebb a befektetések kockázata – mondta Barcza György. (MTI)

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2016. október 12. 21:33
"A lakosság kezében van az államadósság ötöde" Azt is mellétehetnék, hogy ez hány magyart érint. Mert ugye a többségnek (uszkve 70%), gyakorlatilag semmilyen megtakarítása sincs.
pildar
2016. október 12. 15:10
Komolyan lehangoló, hogy itt mindenki úgy viszonyul a pártokhoz mintha a kedvenc focicsapatáról lenne szó. Mindegy mit csinált az ellenfél az csak szar lehet. Lehet patásozni, de a Fidsz nagyon elkeserítő pénzügyi helyzetben kapta meg az országot. Az adósságstruktúránk borzalmas volt, teljesen külföldre voltunk eladósodva devizában. Gyakorlatilag külföldi cégeket hízlaltunk a kamatokkal. Az államháztartási hiány is évek óta 5-6% feletti volt. Hat év tellt el, és az adósságunknak fele már forintban van a cikk szerint 20% az állampolgároknál, tehát a kamatok egy része legalább belföldön marad. Ok nem fizették vissza az adósságot, de legalább a meredek növekedést megállították és átstrukturálták, hogy kinek és miben tartozunk. A hiány 2% alatt, mindezt úgy, hogy az első évük után 16%-ra csökkentették az SZJA-t, és bevezették a családi adókedvezményt. Szóval van sok minden amiért lehet a Fideszt ekézni, de ez mondjuk pont jó húzás volt.
békalepcse
2016. október 12. 12:33
Nagyon helyes, legalább hazai emberek veszik ki belőle a kamatokat és nem idegenek kezére kell adnunk, tovább szegényítve hazánkat. Javallottam már, az adófolyószámlához kapcsolni kéne még egy rubrikát és azt szabadon hozzáférhető folyószámlaként lehessen használni. Akár iparosként, akár magánszemélyként. Az ott tartott források is jelentősen csökkentenék az állam hiteligényét.
Pinter68
2016. október 12. 12:02
Ez az Orbán kormány rendkívül kisszámú, valóban egyértelműen jó gazdasági döntéseinek egyike. A másik kettő az EKÁER és az online pénztárgépek bevezetése. Aztán nagyjából ki is fújt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!