Másfél évtizeden át anyázta Tarsoly Csabát a Quaestor második embere a cég belső levelezésében

2016. október 18. 13:22

Oknyomozó cikksorozatba kezdett a 444, hogy felderítsék, hogyan tudott a Tarsoly Csaba alapította Quaestor 210 milliárdos kárt maga után hagyni. A cikkből kiderül: a Quaestor második embere 1999 óta rendszeresen gyalázta a tulajdonost a cég belső levelezésében.

2016. október 18. 13:22

Kasnyik Márton, a 444 gazdasági újságírója a cikksorozat első részében azt vette végig, hogyan tékozolta el a begyűjtött milliárdokat a cég vezetése. Az újságíró szerint a Quaestor története félig pénzügyi börleszk, félig krimi: a cég eleinte önkormányzati és takarékszövetkezeti ügyfelek értékpapírjainak eltulajdonításából, majd kisbefektetőknek eladott kötvényekből élt. A bevételt vagy kifizették a tulajdonos Tarsoly Csabának és néhány kivételezett beosztottjának, vagy ügyetlenül olyan dolgokba fektették, amik aztán mind veszteségesek lettek.

A 444 cikke a Quaestor-sztori elmagyarázásán túl további izgalmakat is rejteget. Főszereplője Kámory Ferenc, a Quaestor Értékpapír treasury igazgatója, akit Kasnyik Márton a cég Tarsoly Csaba utáni második döntéshozójaként emleget. Mint kiderül: Kámory hosszú éveken keresztül anyázta Tarsolyt a cég belső levelezésében a magas költségek és veszteségek miatt. Mint azt a 444 megjegyzi, Kámory dolga az volt, hogy fenntartsa egy olyan cég likviditását, amely nem nagyon csinált pénzt semmivel sem.

Az ügyészségi nyomozati anyagban számos Kámory által írt gyalázkodó levelet találni, amelyekben Tarsoly Csabát nemes egyszerűséggel „tolvaj gecinek”, vagy „mocsadék féregnek” nevezi. Ezekről a levelekről Kámory rendszeresen Tarsolynak is küldött másolatot, ha épp nem neki írta őket, jegyezte meg a 444 újságírója. 

2009-ben például nagybetűkkel kérte számon a tulajdonost:

2012-ben „geci sötét primitív tcs”-ről írt, és arról, hogy ha továbbra is folytatódik a pénz mélyrepülése, nemcsak a cég megy csődbe, hanem számos ügyfél öngyilkosságot követ el, és lesznek olyan feldühödött emberek is, akik rátámadnak a cég munkatársaira. Kámory később arról számolt be, hogy „minden szét lett baszva-lopva, semmi sem termel, minden csak ktg (...), a q csoportnak áprilisban valszeg vége, tulajdonosok, vezetők 20 év börtön (...), tcs most úgy tesz, mintha nem itt élne, nem tudna semmiről, pedig ő az, aki szétbaszott mindent, minden pénzt elbaszott értelmetlenül, két kézzel szórta minden fasznak, mindent megvett, de semminek sem volt értelme”.

Szó esik arról is, hogy Tarsolyék havonta akár 200 millió forintot is kivettek készpénzben a cégekből, ezeknek a pénzeknek aztán nyoma veszett. A cikksorozat többi részében szó lesz arról, miért nem vették észre a magyar hatóságok a Quaestor körüli csalásokat, illetve arról is, hova került a cég által ellopott pénz.

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mustarharmas
2016. október 18. 20:45
Szégyen! Mindenkinek ülnie kellene, aki érintett. Tarsolynak életfogytig .... Az összes felsővezetőt eltiltani minden pénzügyi munkától és fejenként 1-2 évet nekik. Az összes dolgozó pedig, akik kp- ben kapták a pénzt, mehet adócsalás miatt befizetni a különbözetet.
liberálzöld.
2016. október 18. 19:25
'94-ben volt "szerencsém" megismerni TCS-t. A Siófok környéki "vállalkozó"-k adótanácsadója és könyvszakértője volt. Olyan ügyesen csapolták a Postabankot, hogy fehér ember csak csodálkozni tudott rajta. Jól keresett a pasi már akkor. És a legfőbb jótanácsa a"vállalkozók"-nak: ne legyen magánvagyonuk semmi. Sem ház, sem autó, sem semmi. A pénzt máshol kell tartani. Látjuk mivel védekezik a Csabi? Se háza, sem autója, sem ingatlanja, sem bankbetétje nincs. Az e-mailek nyelvezetéről: ki kell ábrándítsam a sok széplelket, ez a stílus a mai napig megy "egymás közt". A választékos kérlekszépenezés a külvilágnak szól.
balbako_
2016. október 18. 16:31
Szép liberális stílus, cizellált, emlékeztet az SZDSZ prominenseire, de hát övék volt a bank is.
Akitlosz
2016. október 18. 14:51
Ilyen ember hogyan dolgozhatott a cégnél? Az első levél után ki kellett volna rúgni a mocskos szájú taplót. Ilyen stílus semmilyen komoly cégnél nem lehet elfogadható.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!