Nem földrengésmentes a paksi erőmű telephelye

2017. július 10. 12:23

Nem felel meg a törvénybe iktatott földrengésbiztonsági ajánlásoknak sem a Paksi Atomerőmű, sem a tervezett bővítés telephelye. Azok alatt ugyanis tektonikailag aktív törésvonal húzódik – tudta meg az Átlátszó.

2017. július 10. 12:23

Nem felel meg a Nemzetközi Atomenergia Hivatal hazánkban is törvénybe iktatott földrengésbiztonsági ajánlásainak sem a Paksi Atomerőmű, sem a tervezett bővítés telephelye – derítette ki az Átlátszó.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ajánlásait magába foglaló 2011-es kormányrendelet szerint nem szabad olyan helyre atomerőművet építeni, melynek tíz kilométeres sugarában olyan törésszakasz található, amelynél az utolsó százezer évben felszíni elmozdulás történt.

Az Átlátszó által kikért adatok szerint azonban sem a Paksi Atomerőmű, sem a bővítés telephelye nem ilyen hely. Ugyanis azok alatt tektonikailag aktívnak minősülő törésvonal húzódik, sőt tízezer évnél fiatalabb földrengésekre utaló nyomokat is találtak a környezetében.

A lap emlékeztetett arra, hogy a hely földrengésbiztonságáról évtizedes vita zajlik, hiszen 1970 körül, az atomerő építése előtt nem történtek érdemi vizsgálatok. A paksi bővítéshez újra földtani vizsgálatra volt szükség, amely 8 milliárd forintba került, de a részletes eredményeket nem tárták a nyilvánosság elé.

Összesen 242 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
holisztikus mintázat
2017. július 13. 10:15
Hogy a mandiner rááll erre a hülyeségre, az újabb mélypontot mutat. :(
Learten
2017. július 10. 19:47
Ezen nem kellene aggódni, mostanában sokkal fontosabb dolgokat kellene fontolóra venni. A terrorveszély+központosított energiatermelés (az új atomerőművel közel 70%, jelenleg kb 30%). Ha valamelyik állam úgy dönt hogy a Duna vizét eltereli mi lesz? Volt már példa erre is... Olyan apróságokat gondolom fel sem kell vetni hogy a hulladékot itthon kell tárolni mert jelenleg semelyik más állam sem vállalta, persze majd jön valaki aki megmagyarázza hogy nem is veszélyes (de akkor miért nem költözik Csernobilba hisz állítólag biztonságos...). Ezen kívül a Duna felmelegedése is okoz pár problémát bár tudom ez talán a lista legalján szerepel. (tudom jönnek majd a gépagyúak hogy vagy mi vagy pár hal, a természet kibírja. Pff olyan ez mint amikor a Balaton lecsapolása szóba került hogy több termőterület legyen Mo-n...) Ezen kívül kiszolgáltatottság pénzügyileg hosszú évtizedekre, kiszolgáltatottság a hasadóanyagok beszerzési forrás-helyei miatt. A lista túl hosszú. De csak agitáljon majdnem mindenki mellette, hisz kényelmes energia, majd a jövő nemzedékei ha egyáltalán megérik úgy is megoldják. :(
hátakkor
2017. július 10. 18:19
Fake news..
csuka
2017. július 10. 16:05
Más, lényegtelen FIDESZ MAFFIA hírek: „300 EZRES ÖSZTÖNDÍJ A FIDESZESEKNEK?” https://alfahir.hu/2017/07/10/.. --- „61 mentort képzett az állam a Cselekvő Közösségek programhoz, de a próbaidő végén 21-et váratlanul kirúgtak, derül ki a 24.hu cikkéből. Az eltávolítottak közül többen állítják: az ok, hogy komolyan végezték volna a feladatukat, nem oda osztották volna a pénzeket, ahova erősen ajánlott volt.” https://alfahir.hu/2017/07/10/..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!