Szeneczey: Nincs patkányinvázió, csak alaptalan ellenzéki riogatás

2019. április 30. 13:57

A „patkányozás" semmi másról nem szól, minthogy Karácsony Gergely megpróbálja elterelni a figyelmet saját alkalmatlanságáról – fogalmazott Borbély Lénárd, Csepel polgármestere.

2019. április 30. 13:57

Jelenleg objektív körülmények alapján kijelenthető, hogy nincs patkányinvázió Budapesten, az ellenzék ugyanakkor alaptalanul riogat ezzel, ami azt mutatja, számukra már megkezdődött az önkormányzati kampányidőszak – mondta Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes kedden Budapesten, sajtótájékoztatón. 

Ismertette, a Fővárosi Önkormányzat közbeszerzési bizottság kedden, nyílt ülésen fogadta el azt a szerződésmódosítást, amelynek eredményeként öt napon belül intenzív patkányirtó beavatkozás kezdődhet a főváros tíz belső kerületében, a nagy pályaudvarok környékén és a kiemelt közterületeken. Szeneczey Balázs kiemelte, a vállalkozó ennek során nem használja ki a közgyűlés által rendelkezésére bocsátott teljes keretösszeget, a nyolc hónapig tartó első ütem költségvetése ugyanis annak mintegy fele, 300 millió forint.

„Bárhogy állítja az ellenzék, ha elmondja, hangosan ordibálva, kiabálva, akkor sincsen patkányhelyzet most Budapesten”, és az intenzív irtás megkezdésével nem is lesz – fogalmazott a főpolgármester-helyettes.

Ellenzéki figyelemelterelés?

Borbély Lénárd, Csepel polgármestere (Fidesz-KDNP) úgy fogalmazott, a „patkányozás” semmi másról nem szól, mint arról, hogy Karácsony Gergely, a Párbeszéd politikusa, zuglói polgármester megpróbálja elterelni a figyelmet saját alkalmatlanságáról. Szerinte ugyanis Karácsony Gergely tönkretette, nagy hiánnyal üzemelteti a vezetése alatt álló XIV. kerület parkolását, továbbá a zuglói önkormányzat gyakorlatilag csődközelben van, likviditási problémákkal küzd.

A kormánypárti politikus azt mondta: hogy Karácsony Gergely egy módosító javaslatával kapcsolatban felmerült bennük a közveszéllyel való fenyegetés bűntettének gyanúja. Közölte, az ellenzéki politikus indítványában arról ír, a fővárosi patkányfertőzöttség miatt katasztrófaveszély áll fenn, de mindez éles ellentétben áll a Nemzeti Népegészségügyi Központ véleményével. 

Karácsony Gergely jogilag és erkölcsileg is aggályos módosító javaslatot nyújtott be – folytatta Borbély Lénárd –, mivel azzal azt szerette volna elérni, hogy a közbeszerzési döntőbizottság közbeszerzés megkerülésével a régi céget bízza meg a patkánymentesítéssel. A kormánypárti politikus szerint ez azért is furcsa, mert Karácsony Gergely tavaly a Fővárosi Közgyűlésben megszavazta a jelenlegi közbeszerzési szerződés aláírását. A XXI. kerület vezetője több városrész polgármesterével folytatott konzultációra hivatkozva kijelentette: nincs patkányhelyzet, szerinte csak azt történt, hogy a főpolgármesterségre pályázó Karácsony Gergely álhírekkel próbálja visszatornázni az alkalmatlansága miatt csökkenő népszerűségét.

Hatósági segítséget kért Karácsony

Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt az Országos Katasztrófavédelem főigazgatójának segítségét kérte kedden Budapesten, hogy a főváros közbeszerzésen kívüli, közvetlen megbízást adhasson a patkánymentesítést korábban évtizedekig sikeresen végző cégnek. Zugló polgármestere, a Párbeszéd társelnöke azt követően ismertette javaslatát sajtótájékoztatón, hogy azt a Fővárosi Önkormányzat közbeszerzési bizottsága leszavazta és a patkánymentesítéssel tavaly közbeszerzési eljáráson öt évre megbízott konzorciumot kérte fel egy az alapfeladatokon túli, nyolc hónapig tartó intenzív irtásra.

Karácsony Gergely szerint a testület kormánypárti többsége rossz döntést hozott, ugyanis újabb forrásokat adott egy olyan, szerinte alkalmatlan cégnek, amelynek nincsenek megfelelő referenciái. Hozzátette, a mostani döntéssel nem javul majd a helyzet. Karácsony Gergely kérdésre közölte, a kormányhivatal adatközlésének hiányában a "brutális mértékben" megnövekedett lakossági észlelésekre hivatkozva állítják, hogy elszaporodtak a patkányok. Kitért arra is, nem tekintik kampányügynek ezt a helyzetet, azt szeretnék, ha ez már az őszi önkormányzati választás előtt megoldódna és a budapestiek más témák alapján dönthetnének. "Nem hiszünk abban, hogy minél rosszabb, annál jobb" - mondta. 

Trippon Norbert, a Fővárosi Önkormányzat közbeszerzési bizottságának szocialista elnöke szintén úgy nyilatkozott, hibás döntés született.    Felháborítónak nevezte, hogy a tavaly októberi „hatósági vészjelzés” után több mint egy évvel, mostantól számított nyolc hónapon belül állhat vissza a patkánymentes állapot. 

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
huczibor
2019. április 30. 17:11
Itt találsz mezteleen lányok itt vvan a városodban: Tiny.CC/Lanyok
balbako_
2019. április 30. 14:32
Az ellenzék úgy kampányol, hogy szokásához híven hazudik.
pollip
2019. április 30. 14:20
Gondoltuk, hogy a ballib túltolta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!