Elhunyt Ungvári Tamás

2019. június 29. 16:45

A többek között Széchenyi- és József Attila-díjjal kitüntetett író, műfordító és irodalomtörténész 88 éves volt.

2019. június 29. 16:45

Életének 89. évében meghalt Ungvári Tamás – tájékoztatta a család a Népszavát.

A lap azt írja, Ungvári 1930. szeptember 25-én született, az Eötvös Gimnáziumba a numerus clausus miatt nem vették fel, így a Zsidó Gimnáziumban érettséizett. 21 évesen diplomázott az ELTE angol-magyar szakán.

Először Tatán tanított, majd a Csillag című folyóirat rovatvezetője lett. 1959-től a Magyar Nemzet szerződéses munkatársként dolgozott. 1960-tól fordító, dramaturg, a Budapester Rundschau szerkesztője. 1960–1961-ben lett a Petőfi Színház dramaturgja. 1970-től a Magyar Színházi Intézet tudományos főmunkatársa, 1975-től a Szépirodalmi Könyvkiadó szerkesztője, 1980–1981-ben a Színház- és Filmművészeti Főiskola docense, 1982-től egyetemi tanára.

Több külföldi egyetem vendégprofesszora. A Cambridge Egyetemen a Churchill College „overseas fellow” tiszteleti tagságban részesült. Fulbright vendégprofesszorként négy esztendőt töltött a kaliforniai Claremontban. IREX csereprofesszorként a Columbia, a Yale és a Harvard egyetemen tartott előadásokat. Művelődéstörténetet tanított a Zsidó Egyetemen, a Rabbi Szemináriumban.

Ungvári Tamásnak ötvennél több önálló könyve jelent meg, köztük regények, tanulmányok, esszék, emellett több tucat színdarabot és regényt fordított magyarra.

Munkásságát számos díjjal és kitüntetéssel elismerték. Elnyerte a Széchenyi- és a József Attila díjat, megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét és Budapest díszpolgárává avatták. Közéleti tevékenységéért egyebek mellett a Radnóti Miklós antirasszista díjat és a Hazám-díjat nyerte el.

Kép: Facebook

(Népszava)

Összesen 134 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
klebelsbergkulturkor
2019. szeptember 13. 23:47
Isten nyugosztalja. Az igazságot azért hozzá kell tenni a nekrológjához, hogy egy betegesen beszűkült tudatú, a magyar nemzetet személyes ellenségének tekintő, erősen megosztó figura volt .
Szorgos Lajhár
2019. július 02. 11:26
Azt nem akartam írni, hogy ismét elment a Kádár-korszak egyik jellegzetes képviselője. Szerintem az a kategória, akiről nagyon hamar a kutya sem fog beszélni.
tevevanegypupu
2019. június 30. 10:14
Egyébként szörnyű,hogy a rendszerváltás mit hozott ki az emberekből..Előtte Ungvári művelt, kellemes, érdekes, szimpatikus figurának tűnt, ahogy sokan a mostani rettentően zsidó és gűlölködő művészek is..Akkoriban -lehet, hogy zárt körben tárgyalták - de egy szó nem esett holocaustról, antiszemitizmusról, szélsőjobbról, stb...stb..pedig akkkor talán még a hatvanas-hetvenes években, sőt előtte a háboru után nagyon időszerű lett volna..De az érintetteknek eszük ágában nem volt beszélni ilyesmiről..igaz az ávh-ban kiélhették magukat, ugyan olyan rettenetesek voltak mint a nyilasok és nácik..Na aztán jött a második "felszabadulás"..a rendszerváltás. Akkor indultak el igazán..már itthon és külföldön is mertek hazudni, rágalmazni..És érdekes módon azokhoz húzni, akik évtizedeken keresztül megrabolták,kisemmizték őket,akik valóban államosították,síbolták,semmisítették meg vagyonukat,, értéktágyaikat, zárták őket Recskre, börtönbe, végezték ki, tették tönkre fizikailag és morálisan: a kommunistákhoz, a Gyurcsány félékhez, Apró-Dobrevfamiliához..Talánmert ők is zsidók voltak, hóhér meg áldozata? Ki tudja..1994-ben mutatták meg igazi arcukat..Nem hallottam Ungvárit gyalázni a kommunistákat, nem hallottam, hogy Apró Antalra azt mondta volna,: gazember..Orbán Viktort pedig egy dologért gyűlölik igazán..mert 1994-ben nem csatlakozott az mszp-hez..és mert nem méltóztatott megbukni, mint ahogy az szdsz megbukott..Az szdsz vezetői pedig hova jártak panaszkodni,letelepedni, az utolsó csatlósról jajongani..természetesen Németországba..Van az a pénz..Ungvárit a tavalyi könyvnapon láttam élőben utoljára..Sajnáltam de nem vettem meg a könyvét..pedig dedikálta volna..Nem magammal szúrtam ki,hanem vele.
rajgy
2019. június 30. 08:55
R.I.P. Ungvári Tamás egyik interjúban 2014-ben (talán felindulásból) bevallotta, hogy milyen piszkos dolgot csinált a Zsidó Tanács 44-ben. És utódaik is később a Rákosiék alatt. De Horthy Miklós megítélésében ballib, kommunista érdeket képviselt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!