Csúcsot dönthet a lakáspiaci forgalom idén

2019. július 26. 20:10

Több mint tíz éve nem volt példa ekkora forgalomra az ingatlan.com adatai szerint.

2019. július 26. 20:10

 Az ingatlan.com előrejelzése szerint akár 175 ezer adásvételre is sor kerülhet a lakáspiacon ebben az évben, amire több mint tíz éve nem volt példa.

A portál pénteki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint legutóbb 2007-ben cserélt gazdát ennél több lakás, akkor 190 ezer felett volt az adásvételek száma. Annyi változás várható az idén, hogy a lakáspiaci forgalom emelkedésében a vidéki városok egyre nagyobb szerepet kapnak, Budapest súlya pedig csökken.

Az árak az élénkülő kereslet miatt tovább emelkedtek. Az ingatlan.com adatai szerint az idei első negyedévben a budapesti lakások átlagos négyzetméterára a kínálati piacon 636 ezer forintot tett ki, ez 13 százalékkal haladja meg a 2018 egészére vonatkozó átlagot. A közlemény szerint a legfrissebb KSH-adatok ezzel lényegében összhangban vannak: a budapesti többlakásos társasházi lakásoknál az átlagos négyzetméterár 14 százalékkal 621 ezer forintra nőtt.

Az ingatlan.com adatai alapján a megyei jogú városokban az első negyedévben a lakások és családi házak 15 százalékkal drágultak, és a KSH is 16 százalékos drágulást mért a megyeszékhelyeken. A községekben csökkentek az árak az első negyedévben a tavalyi év egészéhez képest. Az ingatlan.com 1 százalékos, a KSH pedig 2 százalékos árcsökkenést mért a községekben.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a júliustól elérhető állami támogatások, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bővítése, a falusi csok bevezetése az év második felében még tovább élénkíthetik a lakáspiaci forgalmat.

(MTI)

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
neociprióta
2019. július 28. 05:09
neofasiszta tolvajok érzéketlen világává változtattátok a hazámat szararcu magyarok, hosszu ivben leszarjátok egymást...de ezt fogjátok kapni majd a kulturáltabb nemzetektől is.
katiszen1991
2019. július 27. 18:30
Révfülöpön négerek voltak a Balcsiban az étteremben ukránok dolgoznak. Oh jee.
duzur
2019. július 27. 14:00
Szabad világban élünk. Lehet a Börzén szabadon spekulálni élelmiszerekkel, lehet az ingatlanokkal is szabadon spekulálni. Szabad nélkülözni és szabad hajléktalannak lenni. Ja azt már nem!..
duzur
2019. július 27. 13:45
A magyarok gazdagodtak meg igy hirtelen, vagy a külföldiek akarnak jól járni? Különben ma tünt fel nekem Bécsben, hogy lassan jóval több a ferdeszemü mint a fökötös. Arról viszont semmi hírem, hogy ök, hogy boldogulnak egymással...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!