Új helikoptereket kap a Honvédség

2019. szeptember 03. 16:04

2021-ig 20 új forgószárnyas érkezhet a Honvédség flottájába – mondta az Airbus Helicopters programmenedzsere.

2019. szeptember 03. 16:04

Négy új Airbus Helicopters H145M típusú helikopter érkezik a Magyar Honvédség flottájába ebben az évben, a magyar pilóták és műszaki szakemberek kiképzése már megkezdődött a gyártó németországi üzemében – hangzott el kedden Donawörth-ben egy magyar újságíróknak tartott bejáráson.

Martin Keller, az Airbus Helicopters programmenedzsere a bejáráson azt mondta, az idei négy után jövőre várhatóan tizenkettő, 2021-ben pedig négy H145M típusú gép érkezik a flottába. Nagy László, a Magyar Honvédség légierő hadfejlesztési rendszerek fejlesztési főnökségének vezetője azt mondta, 14 gép gyártása már megkezdődött, hat van végösszeszerelő soron, kettő teljesítette már első felszállását. Jelenleg két magyar pilóta és tíz műszaki szakember kiképzése zajlik Donauwörth-ben, ahol összesen 50 pilóta és 60 műszaki dolgozó felkészítését tartják meg, ők mintegy 50 képzésen vesznek részt, mire megszerzik a szükséges engedélyeket.

Hozzátette: a szerződés értelmében van lehetőség arra, hogy a pilóták szimulátoros oktatását Magyarországra telepítsék, de erről még nem született döntést, ugyanakkor a tapasztalatok szerint nagy szükség lenne egy ilyen képességre.

Az Airbus Helicopters H145 típusú helikopterét világszerte 3 ezer szervezet használja, az esetek többségében harcászati, honvédelmi feladatokat látnak el vele. A németországi gyárban a szerződés aláírásától számított egy éven belül készre tudják gyártani a gépet, a szervezet évente 80 helikoptert ad át üzemeltetésre.

A gép jelenlegi verziója 2015 májusában szerezte meg az Európai Repülésbiztonsági Ügynökségtől a légialkalmassági engedélyeket, az első példányt fél évvel később szállították le a német légierőnek. A harcászati feladatokat ellátó M verzióból eddig 51-et rendeltek, Magyarország a legnagyobb ügyfél 20 gépes rendeléssel. 

(MTI)

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vanádium
2019. szeptember 05. 15:03
A megrendelt 36 db Airbus H145 M helikopter egyik példányával röpködött a cigányvajda Adria felett . úgy ahogy ezt a putriban megszokta. Az országon belüli közlekedést a VW mikrobuszról lecseréli helikopterre . A következő nagy beruházás lesz helikopter leszálló pályák építése a Karmelita kolostornál ,a Pacsirta utcában ,a felcsúti háznál ,Tokajban , Erdélyben stb.
Akitlosz
2019. szeptember 03. 18:55
Ez mind szép hasznos és jó, de rendes, igazi harci helikopterek is kellenének. Például akár ugyanettől a cégtől az Eurocopter Tiger. Ha csak 6-8-darabot vennének már annyi is óriási mértékben megdobná a magyar haderő képességeit és lehetőségeit. Homokzsák- és sebesültszállításból egy hadsereg nem él meg.
3M..
2019. szeptember 03. 18:45
Az ember már csak legyint a szolgalelkű Fideszre. Magyarországra helikopterek majd akkor érkeznek, ha KA-50-52-eseket vásárol a Mozgalom, kormányon. Akkor ezt a sok "ipari hulladék"-ot amely a valódi funkcióját betölteni képtelen polgári szolgálatba kell helyezni, hogy a közt szolgálja, ne pedig a kormányon lévő prominensek magánigényeit. Szebb Jövőt!
kizökkentidő
2019. szeptember 03. 17:56
Jó, ja van ilyen flottánk, mert békeidőben katasztrófák esetén is nagy segítséget tudnak nyújtani a bajba jutott lakosságnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!