Karácsony és Gyurcsány szerkesztője – Gál J. Zoltán, a „kicsi” kormányon

2020. május 06. 07:57

Sorozatunk előző részéből kiderült, hogy Gál J. Zoltán, a Népszava főszerkesztő-helyetteseként hogy volt egyben Medgyessy Péternek „kvázi a sajtófőnöke”. Ebben a részben feltárjuk a budai és toszkán villák világát, és közben eljutunk a Való Világ című klasszikusig is. Egy biztos: Karácsony Gergely helyében nem lennénk nyugodtak Gál J. és Gyurcsány régi, bizalmas kapcsolatát, no meg királycsináló előéletüket látva.

2020. május 06. 07:57
Kereki Gergő
Kereki Gergő

Gál J. Zoltán a magyar baloldal egyik legbefolyásosabb háttérembere, neve sorra felbukkant a kétezres évek legfontosabb balos eseményeinél, sőt, aktívan alakította is azokat. Az egykori újságíró, volt pártpolitikus pályájának első felét már feldolgoztuk. Előző cikkünkben megírtuk, hogyan volt Gál J. egyszerre a Népszava főszerkesztő-helyettese és Medgyessy Péter „kvázi a sajtófőnöke”, de feltártuk családi hátterét, valamint a 2002-es választások idején játszott szerepét is. Aki az első részt még nem olvasta, a folytatás előtt ide kattintva megteheti.

Ebben a részében bemutatjuk a budai és toszkán villák világát, és közben eljutunk a Való Világ című klasszikusig is. Egy biztos: Karácsony Gergely helyében nem lennénk nyugodtak Gál J. és Gyurcsány régi, bizalmas kapcsolatát, no meg királycsináló előéletüket látva.

„Amikor az apukám a képviselőtársam”

Gál J. Zoltán a 67. helyet kapta az MSZP 2002-es választási listáján, ez pedig a parlamenti bejutást jelentette számára. Ezt követően nyolc évig az apja egyben a képviselőtársa is volt. A még mindig csak 29 éves fiatalember nagyjából egy év alatt a második komoly pályaváltást hajtotta végre, hiszen

újságíróból előbb Medgyessy sajtófőnöke, illetve kabinetfőnök-helyettese, majd immár politikus lett.

Sőt, az újdonsült képviselő kormányzati szerepet is vállalt, és ő lett a Medgyessy-kabinet kormányszóvivője, egyben a kormánykommunikáció feje is. Kétségtelenül kiérdemelte mindkét pozíciót. A kampányban ő magyarázta Medgyessy zavaros tanácsadói és lobbiügyeit. Mindemellett arcát adta az alábbi, szellemesnek nehezen nevezhető kampányakcióhoz is.

(forrás: Magyar Hírlap, 2002.01.19., forrás: Arcanum)

 

Gál J., és a „köteles beszéd” megcsinálása

Persze Gál J. ott volt a kor Szabó Tímea-féle akciója, a „23 millió románozás” történetnél is. Debreczeni Józsefnek ő számolt be utólag arról, milyen nehéz volt rávenni Kovács Lászlót arra, hogy rúgja fel az Orbánnal korábban megkötött megegyezést, és támadja meg a státustörvényt.

Az akciót „természetesen” Gyurcsány kezdeményezte,

aki azóta is gyakran a külhoni magyarsággal szemben építi politikáját. 

Arról már a jelenlegi DK-elnök vallott, hogy Gál J. jelen volt a köteles beszéd „megcsinálásáról” való, nagyon szűk körű döntésnél: „Úgy tűnik, hogy elveszítjük a választásokat. Összehívok magamhoz öt embert. Pontosabban hármat, merthogy összesen vagyunk öten. Mi ketten: Klára meg én, és jön Gál Zoli meg még két ember, akiknek a nevét nem fogom megmondani. Azért nem, mert a magyar reklámszakmában ma jó nevű emberek. A piacon működnek, ártana nekik a dolog. Tehát Gál van ott, a feleségem, meg ez a két ember (…) és azon a pénteken, ott nálunk, úgy döntünk, hogy ezt a kötélügyet kell megcsinálni.” Arról, hogy Gál J. mennyire közel volt a Medgyessy-kampányt ténylegesen irányító Gyurcsány-házaspárhoz már akkoriban, nagyon sokat elárul ez a történet. 

Üzenetek Gyurcsánytól Medgyessynek

2002 nyarán aztán – Medgyessy visszaemlékezése szerint – Gál J. üzenetközvetítő a politikai szerepre vágyó Gyurcsány és az új kormányfő között. Medgyessy és leendő utóda ekkor, 2002 júliusában Balatonőszödön sétálgatva egyeztek meg arról, hogy

Medgyessy reménybeli kétciklusos kormányzása után Gyurcsány jöhetne a helyére,

akinek persze addig még az MSZP-ben is bázist kell építenie. Gál J. „két főnöke” abban is megállapodott, hogy 2002 szeptemberétől Gyurcsány a saját, Szalay utcai irodájából átjárva fogja segíteni a kormányfő munkáját, afféle informális tanácsadóként. 

Utóbbi egyébként addig is fontos szeme és füle volt Medgyessynek, hiszen – megint „Az új miniszterelnök” című könyvre hivatkozva – arról is  tudhatunk, hogy a Magyar Nemzet 2002. június 18-ai címlapcikkét, mely a D-209-es ügyet kirobbantotta, a reggel hatkor kelő és újságot olvasó Gyurcsány vette észre először a volt kampánytagok közül. „Végül én riasztom Gált, én riasztom Draskovicsot ebből az informális tanácsadói státusomból.” Azt is hozzátette, hogy „Medgyessy közben tartja ezt az újságírói konferenciát, én pedig próbálok Gál Zolival valamit kitalálni, hogy mit lehetne ebben az ügyben tenni”.


(A Magyar Nemzet sajtótörténeti lapszáma, 2002. június 18-ról, forrás: Arcanum)

 

Gyurcsány is beszámol róla, de más forrásból is tudható,  hogy Kovács László pártelnök és Medgyessy között legkésőbb ekkortól rossz a viszony, és ez igaz Kovács és Gál J. kapcsolatára is. Mindez azonban addig, amíg a Medgyessy-kormány a két száznapos program révén népszerűségi rekordokat döntött, kevésbé számított.

Az ügynökbotrány ellenére Medgyessy kedveltségi adata a Medián közvéleménykutató szerint a kormányzás első évében végig 60 pont felett volt, kormányáé és a szocialista párté viszont „csak” 50 pont felett. Bár az önkormányzati választások nagy sikert jelentettek számukra, de

a következő évben elkezdődtek a gazdasági problémák.

Egyre több gond a kormány körül

Ha egy kormánynak rosszul kezd menni, a kommunikációt veszik elő. Így történt ez 2003-ban is, amely év nyarára éles fordulat állt be, és a sorait rendező Fidesz megelőzte a felmérésekben a szocialistákat. Kovács pártelnök 2003 szeptemberében, a tapolcai kihelyezett frakcióhétvégén a kiszivárgott hírek szerint mindezt elsősorban Medgyessyék kommunikációs csapata nyakába varrta – Gál J. pedig a hétvége első napján – a Heti Válasz információi szerint – sértődötten távozott is. Ekkoriban, 2003 áprilisától Gyurcsány már nem tanácsadó, hanem sportminiszter.

2004 januárjában szintén a Magyar Nemzet foglalkozott címlapon Gál J. Zoltán lakásügyével. A cikkek kapcsán helyreigazításra is sor került, de ami tény: Gál J. Zoltán 35 millió forintért vásárolt meg egy 80 négyzetméteres ingatlant a Hegyvidéken, a vételárat pedig a Wallis-csoport egyik cége felé kellett törlesztenie. A Wallist ebben az időben, egészen pontosan 2000-től 2005 végéig Gyurcsány régi barátja, a Karácsony Gergely 2019-es kampányát is támogató Bajnai Gordon vezette. Karácsony tavalyi kampányában a cégcsoport más korábbi szereplője is felbukkant, méghozzá pénzgyűjtő pozícióban. Hiába, kicsi a világ.

Gál J.-nek kormányszóvivőként többször meg kellett izzadnia Medgyessy furcsa nyaralásai miatt. Mind közül a legemlékezetesebb a 2002 végi kubai kiruccanás volt. A luxusnyaralás megerősítette a Fidesz által hangoztatott bankárkormány címkét. Bár Medgyessy egy ünnepi interjúban még arról beszélt, hogy otthon lesz majd az ünnepek idején, végül Varaderóban kötött ki. Ezzel kapcsolatban mondta sokáig emlékezetes módon Gál J. a Magyar Nemzet kérdésére, hogy

nem tudja, hol van a főnöke.

A kormányszóvivő később ki is fakadt – ki másnak – Debreczeni Józsefnek: „Meg itt voltak ezek a nyaralások, ami nekem borzalmasan nehezemre esett, már főleg azért, mert ugye én kerültem rendre kellemetlen helyzetbe. Szóval, amikor elmegy úgy Kubába, hogy nem szól senkinek. Mert nem szólt senkinek. Azt sem tudtuk, hol van. Fölhívott a Magyar Nemzet: igaz-e, hogy a miniszterelnök Kubában van? Én meg hülye voltam, mert totálisan meglepett a dolog, és azt mondtam nekik, hogy nem tudom. Le is írták. Nem tudja a szóvivő, hogy hol van a miniszterelnök, miközben látták Kubában, le is fényképezték.(…) Kezdetben valósággal össze voltunk nőve, a végén meg már elteltek úgy hetek, hogy nem beszéltem a miniszterelnökkel”.

A szoci House of Cards

Gál J. ott volt a környéken Medgyessy bukásakor is. Hogy mennyire volt benne a keze a kor sajtójában, azt ma is nehéz felfejteni. Kezdjük az elején: a szocialista House of Cards kiindulópontja minden bizonnyal az az építkezés volt, amelyet Gyurcsány sportminiszterként megkezdett a párttagság körében. 2004 januárjának utolsó napján megválasztották a párt Győr-Moson-Sopron megyei elnökének, 53-31 arányban, Kránitz Lászlóval szemben. Utóbbi egyértelműen a pártvezetés jelöltje volt.

A Heti Válasz korabeli cikkéből tudható, hogy amikor a Gyurcsány térnyerését nagyon ellenző Kovács László a miniszteri poszt és a pártvezetés nehéz párhuzamos ellátására utalgatott,

Gál J. Zoltán kelt Gyurcsány védelmére.

A kormány számos tagja visel pártfunkciót jelenleg is, elnökségi tagok, hogy azt ne mondjam, pártelnök például az egyik” – vágott vissza korábbi és későbbi főnöke érdekében a kormányszóvivő, az egyik kormánytagnak(!). Gál J. tehát nem riadt vissza, ha kemény harcot kellett vállalni Gyurcsányért. Eközben Medgyessy – a Debreczeni-könyv szerint – már 2004 februárjában arról beszélt Gyurcsánynak, hogy meg akarja szüntetni a tárcáját, vagy pedig lecseréli őt, és fejlesztési pozíciót, vagy tanácsadói posztot szán neki.

Miután az MSZP csúfos, 13 százalékos vereséget szenvedett a Fidesztől a 2004 júniusában megtartott első EP-választáson, Medgyessy helyzete megingott a szocialistáknál, de közben Kovács László is megbukott. Gál J. viszont megerősödött, miután a választási vereségre adott válaszként átszervezték a kommunikációt, amelynek most már egyértelmű feje lett.  A távozófélben lévő Kovács az önkritika mellett még odaszúrt a kormányszóvivőnek: „a vereséget az is befolyásolta, hogy a párt elvesztette a kapcsolatát az emberekkel, de hozzájárult a kormány rossz kommunikációja is”. Szórakoztató, de költői kérdés, hogy idesorolható-e a Való Világ című valóságshow-ra az RTL Klubnak adott 9 millió forint, amelyet az uniós propaganda keretében utaltak.

Időközben a szocialista elit és Gyurcsány után az SZDSZ-szel is megromlott Medgyessy viszonya, így

furcsa háromszög alakult ki a kormányfő, a kormányszóvivő és a sportminiszter között.

Ami biztos: Gál J. korábban is összekötő volt Medgyessy és Gyurcsány között, ez ezen a nyáron is így volt. Miként az is biztos, hogy a Medgyessy és Gyurcsány konfliktusát feljátszó, ezzel az utódjelölésben közreműködő Népszabadsággal is bensőséges viszonyt ápolt. Medgyessy már korábban is azt mondta szóvivőjének: „(…) szólj a barátodnak, hogy úgyis tudom, miket mond a hátam mögött.(…) Le fogok számolni az ellenségeimmel, és hogy olyan nincs, hogy Gyurcsány legyen a párt élén, és hogy ezt nem fogom eltűrni.” Ezt Gál J. szerint maga Medgyessy mondta.

Ez utólag nem titok, mert miután Medgyessy pontosan tudta, hogy én Gyurcsánnyal lényegében napi kapcsolatban vagyok, és jó barátok vagyunk, és miután nekem mondta, hogy márpedig le fog számolni, és kitakarítja a kormányból ezeket az embereket, én egészen egyértelműnek vettem, mert a politika ilyen, hogy üzen. És ha üzen, akkor át kell adni az üzenetet. Tehát este elmentem Ferihez, és mondtam neki, hogy úgy látszik, Medgyessynél betelt a pohár. Feri azt felelte, hogy ő nem fogja magát megrendszabályozni, meg nem is tudja. Hogy bár ő nem akar elébe menni a konfrontációnak, de ha az egész kormányzás így megy tovább, akkor nincs remény arra, hogy kibontakozás legyen. Valahogy innen kezdődött a végkifejlet 2004 nyarán. Aztán Medgyessy elment Mallorcára, és én nem is tudom, hogy a kettő között, illetve kettejük között közben történt-e valami.”  Így vallott Gál J. Zoltán a Gyurcsány-Medgyessy konfliktus élesedéséről utólag.

Mivel az ezt az idézetet is közlő Debreczeni-féle könyv narratíváját a könyv szerzőjének későbbi pártelnöke, és portrénk főszereplője adta, azt nem akartuk késznek elfogadni. Már csak azért sem, mert a Magyar Narancs 2008-as portréjából

érdekes részleteket tudtunk meg Medgyessy bukásának előzményeiről.

Olyan részleteket, amelyeket a jórészt Gyurcsány által diktált könyvben nem olvashattunk. Nézzük előbb Gyurcsány verzióját: „ezután elmegyek egy hétre Olaszországba nyaralni a gyerekekkel, és ott már úgy hívnak telefonon, hogy Medgyessy meg van sértődve a kormányülésen elmondott beszédem miatt (…) ez szokás nálunk, hogy elmegyünk a gyerekekkel nyaralni, utána pedig elmegyünk csak kettesben valahova”.

A Gál J.-ről szóló 2008 januári portréból viszont kiderül: „a Szemlőhegy utcai villa teraszán vagy budai éttermekben jöttek össze, a mag (Gyurcsány, Dobrev, Braun, Gál J., Keszthelyi és Tóth, valamint a feleségek) azonban nyaralni is együtt ment 2004 júliusában. Egy résztvevő szerint a kibérelt toszkán villában már a Medgyessy utáni időket tervezték; készült egy olyan analízis is, amelyik októberre, a tisztújítás környékére várta a palotaforradalmat az MSZP-ben. Az olaszországi tervezgetés megelőzte nemcsak Gál és Gyurcsány kirúgását, de még az utóbbit prognosztizáló Népszabadság-cikket is, jóllehet az augusztusi kormányátalakítás hozta miniszterelnök-cserét nem látták előre.”

Ez a nem lényegtelen részlet viszont csak később, Gál környezetéből szivárgott ki, éppen akkor, amikor utóbbi távozott Gyurcsány mellől. Kiterítettük hát 2004 nyári hónapjainak Népszabijait, meg néhány más kordokumentumot, és amennyire lehet, igyekeztünk rekonstruálni a történéseket.

A Népszabadság 2004. július 19-ei száma, érdekes címadással: Távozik, vagy felmentik? forrás: Arcanum

 

Gyurcsány július elején többször is feltűnt a legbefolyásosabb baloldali lapban, mint azon személyek egyike, akik Hiller István vezetésével az MSZP szociáldemokrata irányultságú programján dolgoznak.

A háttérben kiélesedett a konfliktusa Medgyessyvel,

akinek egy „informális kormányülésen” rendesen beolvas. Majd mindenki elmegy nyaralni. Ami a Népszabadságos szálat illeti, ezek után a nyilvánosság számára derült égből villámcsapásként jelent meg a lap július 19-ei címlapcikke, amely szerző feltüntetése nélkül jelent meg.

Az írásban olyan bizalmas infók jelentek meg Medgyessy és Gyurcsány kapcsolatáról, mint például, hogy „először informális tanácsadója volt a kormányfőnek, majd az ő személyes kérésére kapcsolatuk hivatalos formát öltött”. Gyurcsány – akinek a saját szerepével kapcsolatban egyik leggyakrabban használt kifejezése az „informális” volt – utólag azt állította, hogy ő tényleg beszélt Tamás Ervinnel a Népszabadságtól, és reagált is néhány információjukra, például méltatta saját tárcája eredményeit, és ez valóban hosszan szerepel is a cikkben. Kérdés, hogy Tamás Ervin miért nem írta oda a nevét a cikkhez? Ő egyébként – mit ad Isten – éppen a napokban bukkant fel, a HVG-ben védte meg Gál J. mostani főnöke, Karácsony Gergely hivatali munkáját, például a Pesti út ügyében.

Tehát foglaljuk össze, hogy mit tudunk ezen a ponton a szocialista háromszögről. Gyurcsány építkezésbe kezd, előbb megyei pártelnök lesz, majd részt vesz a programalkotásban, és a nyilvánosságban egyre-másra szóba jön Kovács László helyére pártelnök-jelöltként. Medgyessy elmondja Gál J.-nek, hogy ő nem támogatja Gyurcsány pártelnök-jelöltségét, pedig ugye 2002 nyarán még azt beszélték meg, hogy tanácsadója a pártban fog nyomulni. Gál J. ezzel a hírrel még aznap kiköt barátjánál, aki közli vele, hogy nem fogadja el Medgyessy rendszabályait. Gyurcsány azt is világossá teszi, hogy veszélyben érzi a 2006-os választást.

Ha pedig a választás veszélyben van, akkor a Medgyessyvel megbeszélt személycserés utódlási alku is veszélyben van. 

Ezt követően Gyurcsány egy kormányülésen ismét kritizálja a főnöke irányvonalát. Mindenki nyaraláson van, de egyszer csak a konfliktusról beszámol a Népszabadság. Taktikailag több szempontból zseniális pillanatban: Medgyessy távol van, Gyurcsány viszont éppen tud reagálni, a két szereplőt a lap egy szintre emeli. Eközben a kormányfőt egyre több kritika éri, és éppen egy csúnyán elvesztett választás után van, egy mozgolódó-lázadozó vezető kormánypárttal, meg egy egyre kritikusabb koalíciós partnerrel a hátában.

Medgyessy ereje napról-napra fogy, de egy megelőző csapásra még elég lehet, ha időben lép, menesztheti lázadozó kihívóját, Gyurcsányt. „A belső ellenfeleivel” „leszámolni” akaró kormányfőről író Hetek szerint ekkor már az utódjelölt is megvolt Mesterházy Attila személyében, Medgyessy ellentámadásának terve szerint a tárca addigi politikai államtitkára vette volna át a minisztériumot az augusztusban kirúgásra kerülő Gyurcsánytól. Ebben a helyzetben, vajon kinek az érdeke volt a robbantás?

Mindenesetre Gál J. Debreczeninek tagadta, hogy ő szivárogtatott volna a Népszabadság „robbantó” cikkéhez, amelyhez egyébként nyilatkozott. Ugyanakkor azt is mondta, hogy tudja, véleménye szerint Gyurcsány azt hiszi, hogy ő volt a szivárogtató, Medgyessyről pedig biztosra tudja, hogy ebben a hiszemben van,

„de megesküszöm bármire, hogy nem én voltam”

– mondta a kormányszóvivő.

Mi most csak néhány mondatot idéznénk, az egyiket a sokat említett Gyurcsány-portrékönyvből, a másikat pedig a Népszabadság cikkéből, a szóhasználat bizonyára véletlenül hasonló. Gál J. a könyvben:„Gyurcsány ezeken a belső fórumokon a dolog természetéből adódóan kritikus helyzetértékeléseket adott, s ezek a »jóakarói« révén visszajutottak Medgyessy fülébe”. És most a július 19-ei, a Gyurcsány-Medgyessy konfliktust bemutató cikk: „Gyakori vidéki útjain Gyurcsány soha nem mulasztotta el, hogy találkozzon a helyi szocialista politikusokkal, s a beszélgetéseken – állítólag – nem rejtette véka alá a kormányzással kapcsolatos kritikai észrevételeit sem. Ez minden valószínűség szerint eljutott a kormányfő fülébe is,” Medgyessy füle és a kritikák tehát mindkét idézetben felbukkantak, de van még egy hasonlóság: Gál J. a könyv egy pontján (250-251. oldal) hosszan nagy elragadtatással beszélt arról, hogy Gyurcsány mennyire tudatosan és gyakran szervezett találkozókat vidéken a helyi szocialistákkal.

Érdemes tovább figyelnünk az események menetét. Bár Gál J. nagyon panaszkodott utólag, hogy hívással és SMS-ben sem érte el – vasárnap és nyaraláson – a főnökét, Medgyessy álláspontja a következő napi, a keddi lapszámban már ott van. A kormányfő jelezte, hogy „személyi kombinációkkal” nem foglalkozik. Ettől még a lap szinte szóról szóra megismétli a hétfői cikkének tételállításait, például azt, hogy

„a kormányfő egyre inkább vetélytársat lát a 43 éves politikusban”.

A balos újság egy másik, ismét szerző nélküli, Medgyessy teendőit elemző cikkében megjegyzi: „hogy a kilépés (az SZDSZ-é – a szerk.) helyett adott esetben egy kormányfőcsere kierőszakolása menyiben mentené a helyzetet, aligha megjósolható. Az még kevésbé, hogy ki volna alkalmas az ügyvezetői szerepre úgy, hogy egyszerre adjon lendületet mind a kormányzati munkának, mind a két koalíciós párt népszerűségének? Jelenleg úgy tűnik, nincs ilyen ember, bár sokan eddig éppen a várhatóan távozó Gyurcsány Ferencre tippeltek, igaz, megint mások Kiss Péterre, a még merészebbek Kuncze Gáborra.”

Gyurcsány utólag arról beszélt, Berlinből való hazatérése utánra eldöntötte, hogy el fogja hagyni a kormányt és a kormányfőt, ezért, ahogy „Az új miniszterelnök” című könyvben mondta: „nagyon tudatosan igyekszem ezt a dolgot a sajtóban napirenden tartani”. Valóban, július 30-án már maga adott interjút, a beszédes „Ez a meccs nem rólam szól” címmel a Népszabadságnak. Ahogy erről utólag maga Gyurcsány fogalmazott „tudom, hogy Medgyessy mikor jön haza két hét után a nyaralásából, és a hazaérkezése napján jelenik meg például egy cikk. Pénteken, amikor jön a repülőn. Mert másnap, szombaton mentünk Tatára közösen, és én azt akartam, hogy az a cikk várja itthon, amiben nyilatkozom”. Gyurcsány az interjúban világossá tette, hogy ha hazajött Medgyessy és beszélnek, akkor fel fogja tenni a kérdést, hogy van-e bizalom felé, és ha nincs, akkor lemond. 

Ami itt megint érdekes, az Gyurcsány jólértesültsége. Nehéz elképzelni, hogy bár nem beszél Gál J.-vel, de még azt is tudja, hogy Medgyessy két hét után mikor tér haza külföldi útjairól. Tehát Medgyessy július 16-án, pénteken utazott el, és az első cikk hétfőn jelent meg, az utolsó pedig egy interjú formájában pénteken. Valaki(k) nagyon jól időzített(ek) mindvégig.

Medgyessy hazatért, és kirúgta Gál J.-t,

akiről ugye abban a hiszemben volt, hogy ő szivárogtatott az első cikkhez.

Furcsa módon Gál J. néhány héttel a kormánykommunikáció urává való erősödése után távozott. A Népszabadság „természetesen” a kormányszóvivő narratíváját vitte: „lapunk úgy tudja, a miniszterelnök ragaszkodott ahhoz, hogy felmentse Gál J. Zoltánt annak ellenére is, hogy a szóvivő hétfő reggel felajánlotta lemondását.” Szintén itt jelent meg: „a kormányfő azt vetette Gál szemére, hogy kommunikációs szempontból nem volt elég aktív, politikailag viszont néha túlzottan is. Úgy tudjuk, hogy Gál pozícióját az rendítette meg, hogy jó kapcsolatban van Gyurcsány Ferenccel.”

A kormányfő utóbbit is meneszteni akarja, de a főnöke irodájából kilépve Gyurcsány maga jelenti be, hogy felajánlotta a lemondását. A Népszabadság természetesen a találkozó rengeteg részletéről értesül, és újra Gyurcsány potenciális vetélytársi pozícióját hangsúlyozza.


A Népszabadság 2004. augusztus 4-ei száma, Gál J. és Gyurcsány nevével egymás mellett, és persze a kormányválsággal, ami „nincs” – forrás: Arcanum

 

Mikor pár hét múlva, augusztus közepén Medgyessy át akarja alakítani a kormányt, és korrupcióra hivatkozva szabadulna Csillag István gazdasági minisztertől, a Gyurcsánnyal jó viszonyt ápoló SZDSZ rögtön szembefordul vele,

az MSZP pedig néhány óra leforgása alatt kihátrál saját miniszterelnöke mögül,

és „elfogadja” Medgyessy lemondását.

A Gyurcsány távozásáról szóló első Népszabadság-cikk után pontosan egy hónappal megbukott Medgyessy. A szocialisták ezt követően a pártelitjük ellenében a kongresszusukon Gyurcsány Ferencet jelölik kormányfőnek Kiss Péter helyett. Gál J. pedig, aki a lemondás pillanatától nyíltan is Gyurcsány szervező-mozgósító tanácsadója lett, immár államtitkárként – „megdicsőülve” – tért vissza a kormányzati kommunikáció élére. Nehéz erre nem a baráti hűség egyik bizonyítékaként tekinteni.

A régi kormányszóvivő az új kormányban nem vállalja előző pozícióját, hanem inkább a háttérből irányít. 2005 közepétől a párt választási üzemmódra áll át, az Országos Választási Bizottságot vezető kormányfő a gyakorlatban egyben az MSZP urává is válik, háttérbe tolva Hiller Istvánt. Az irányító csapatban pedig Gál J.-nek is kulcsszerep jut, aki egyszerre lesz a kormányzati, a párt- és a frakciókommunikáció teljhatalmú ura. A csapat mindent, így az ország sorsának hosszú távú alakulását is a 2006-os győzelem célja alá rendeli, és végül – nem kis részben óriási médiafölényének, az ebben az időszakban meghatározó kereskedelmi tévék segítségének köszönhetően – meg is nyerik a választást.

Gál J.-re eközben a háttérben is fontos szerep hárult volna, hiszen továbbra is a kormányfő egyik bizalmasának számít. A Debreczeni-könyv szerint Gyurcsány a közeli munkatársainak (Gál J., Szigetvári, Braun) ez idő tájt mondta a következőt:

 „ti, akik a barátaim vagytok, ha azt látjátok, hogy meghülyültem a hatalomtól, akkor szóljatok”.

A Népszabadság a nemzeti ünnep miatt augusztus 21-én hozta címlapon Medgyessy két nappal korábbi lemondását (forrás: Arcanum)

 

Balatonőszöd és a visszaesés

Figyelmeztetés helyett

közös elszállás jött, méghozzá Balatonőszödön és azután.

Gál J. listán újra parlamenti képviselő lett, méghozzá immár az országos lista 31. helyéről, a Miniszterelnöki Hivatalban pedig államtitkár. Ekkoriban hozta be Gyurcsány Ferenc kormányába Bajnai Gordont, az uniós pénzek nagyhatalmú uraként.

Az őszödi beszéd 2006. május 26-án hangzott el, a frakció előtt. A beszédről felvétel készült, amely keresztülment Gál J. Zoltánnak a kezén is. Horn Gábor később Kósa Andrásnak arról beszélt, hogy bár ő nem volt jelen, de: „amit én tudok, hogy Gyurcsány Ferenc egyik nagyon közeli és befolyásos államtitkára, Gál J. Zoltán engem felhívott, hogy »Te, a Főnök elmondta élete legjobb beszédét«” – innen jött Kósa 2016-os, a beszédről szóló interjúkötetének címe is: A főnök beszéde.

Molnár Gyula, korábbi MSZP-elnök szerint a beszéd kiszivárgását követő első stábmegbeszélésre Gál érintetlenül hozta a maga felvételeit, egy páncélszekrényből. A Pesti Srácok egy 2014-es cikke szerint „az Alkotmányvédelmi Hivatal honlapján anonimizált formában (…) nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentésekben az áll, hogy egy szocialista politikus szivárogtathatta ki az őszödi beszédet, aki a közzétételről egyeztethetett a később utcai tiltakozásokat kiváltó beszédet elmondó Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnökkel és az MSZP-frakció tagjaival”.

Gál J. távozása

Mindenesetre, a bajok már a beszéd kikerülése előtt megkezdődtek. A szocialisták mélyrepülése a felmérésékben már 2006 júliusában megindult, amikor Gyurcsány bejelentette az első megszorításokat. Ezt követte a 2006. augusztus 20-ai viharkatasztrófa totális kormányzati félrekezelése, majd szeptemberben az őszödi beszéd kiszivárgása, illetve a tüntetők elleni durva hatósági fellépés, illetve a balliberálisok önkormányzati választási veresége.

Gál J. 2006 nyarától kabinetfőnök Gyurcsány mellett,

egyben a kommunikációs részleget is vezeti. 2007 márciusában jelölték Demcsák Zsuzsát kormányszóvivőnek, de ezzel végül csúnyán befürdött a kommunikációs stáb, mikor fény derül a jelölt „bölcsi-keresési kálváriájáról” szóló blogbejegyzésére.

A MaNcs portréja szerint Gál J. bukásában nagy szerepet a Pimper Richárd kabinetfőnök-helyettes cégének adott tanulmányírási megbízás, illetve a 125 millió forintos, 3 millió példányos „Új Magyarország” kiadvány sikertelensége. Gál J. helyzetét az is nehezítette, hogy a durva népszerűségvesztés miatt egyre többen látták ismét a kommunikációban a bajok felelősét. Végül 2008 januárjában távozott kabinetfőnöki posztjáról, az Origo „családi okokról” írt, és arra utalt, hogy Gál J.-nek nemrég gyermeke született.

„Zolihoz nagyon régi, mély barátság és hozzáteszem politikai szövetség fűz. Egyik sem változik” 

– így búcsúzott Gyurcsány blogjában régi harcostársától, és azt ígérte, hogy néhány hónapon belül valamilyen funkcióban visszatérhet majd. Ezután kezdett Gál J. a Demos Politikai Iskolában oktatni, amiről írásunk első részében már beszámoltunk.

Gál J. ott volt, mikor Gyurcsány távozásáról döntöttek

Ezt követően a volt kormányszóvivő és korábbi kabinetfőnök már ritkábban szerepel. Ugyanakkor megtalálható a maga őszödi vallomása is, a Mozgó Világ 2008 májusi számában. Eszerint „Dönteni kell a fejlesztési források felhasználásáról, a háziorvosi rendszer átalakításáról, népegészségügyi lépések sora vár végrehajtásra, az onkológiától a gyermekgyógyászatig számos nagyon hasznos program van az asztalon; de éppen az elmúlt másfél év reformhevülete miatt őszintén szólva a tárcának nem volt ideje ezekkel foglalkozni.” 2009 februárjában egy Népszabadság-cikk szerint Gál J. Szigetvári Viktorral az MSZP EP-választási stratégiáján is dolgozott.

És végül, de nem utolsósorban, a „Frontsebészet” című Bajnai-könyvből tudható, hogy

Gál J. ott volt azon a vidéki elvonuláson is, ahol 2009 tavaszán Gyurcsány távozásáról döntöttek.

Március 13-14-én az Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóság szakaszmérnökségén jött össze a stáb, 16 fő, köztük – a könyv alapján Gyurcsány külön kérésére – Gál J. Zoltán is.

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
flesh ripper
2020. május 07. 06:51
Kamugeri pedig, egy vacak pelenkás kesztyűbáb, akit nem is Lopcsány, hanem a Lopcsány egyik rutinos csicskája mozgat.
Salamander
2020. május 07. 02:51
Rohadt hazaárulók! Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai, Gál J., Draskovits lényegében régen börtönben kellene hogy üljenek. A magyar nép olyan engedékeny, hogy megvetve hagyja őket élni, politizálni: szerintem ez luxus.
Megtalálta
2020. május 06. 21:24
Ja meg ugye ez is: "Gyurcsány Ferenc: Gergő mögül elment a támogatás" https://www.youtube.com/watch?v=5wZb-VwhbOk
Megtalálta
2020. május 06. 21:22
Nem lehet, hogy Gál J most is a Szemlőhegyi Hibbant Nérónak dolgozik, és ki akarják csinálni Kariferit? Amikor olvastam, hogy Gál J volt annak a dokumentumnak a szerzője (a Word szerint), amelyet valami orvos írt, állítólag (miszerint minden kurva frankó a Pesti úti nyugdíjasotthonban, sőt, még annál is jobb), szóval, hogy ilyen ócskán hamisítanak, felmerült bennem, hogy szándékos volt. Nem lehet, hogy direkt blamálják ezt a nagyranőtt csecsemőt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!