Jakab Péter hazudik?

2020. május 01. 17:30

A Jobbik elnöke el nem hangzott mondatot idéz Orbán Viktortól.

2020. május 01. 17:30

„Szép élethez nem kell állás” – ezt a mondatot tulajdonította instagramján Orbán Viktornak Jakab Péter. A Jobbik elnöke vélhetően Szily László félremagyarázó jellegű, már címében is téves cikkét vette alapul.  A Mandiner utánajárt, hogy folyik a hírgyártás az ellenzéki médiában és a nyomukban futó Jobbiknál.

Orbán Viktor 2020. április 20-án a Mária Rádiónak adott interjút, amelynek szövege a miniszterelnök honlapján is elérhető. A beszélgetésben a kormányfő kétségtelenül filozofikus mélységű gondolatokat mondott a „jó” élet és a „szép” élet közötti különbségről. Nyilván ezzel lehet egyetérteni, vagy nem egyetérteni, a 444-es Szily László azonban egy harmadik utat választott: kiforgatta a kormányfői mondatokat.

Szily cikkének címe a következő: „Orbán szerint a járvány valamiféle erkölcsi-isteni figyelmeztetés és azt üzeni, hogy a szép élethez nem kell állás és autó”. Szily nem véletlenül nem idézi a címben Orbánt: a kormányfő ugyanis nem mondott ilyet, nem mondta, hogy „nem kell állás és autó”. Már a cikk felütése is hatásvadász: „Meglepő üzenetet fogalmazott meg Orbán Viktor a magyaroknak a koronavírus már érezhető gazdasági hatásairól”. 

Majd íme a folytatás:

Fotó: 444.hu
Fotó: 444.hu

Két szóra hívnánk fel a figyelmet, amelyet Szily figyelmen kívül hagyott: „automatikusan” és „önmagában”, illetve két fordulatra Orbán szövegéből: „fontos dolog, hogy jól éljetek”, illetve „ez mind fontos” (utalva az állásra és autóra). Magyarul: kell az állás, és kell az autó is, de ez önmagában nem elég. Hiszen nem csak anyagi javakkal él az ember, a szép élethez ezeknél több kell.

Szily azonban itt nem állt meg, és további következtetéseket vont le, amelyeket tévesen a kormányfő üzeneteként állított be. Például azt, hogy a 444 újságírója úgy gondolja, az embernek meg kell erőszakolnia a szerettei miatt önmagát. A fentiek tükrében az már csöppet sem meglepő, hogy az „is” szót, amely Orbán Viktor mondandójában ugyancsak lényeges, és Szily címadását és következtetéseit cáfolná, a szerző szintén átugrotta.

Fotó: 444.hu
Fotó: 444.hu

Szily mondatait egyébként nemrég Megadja Gábor is cáfolta a Magyar Nemzet hasábjain, de a 444 cikkünk megírásáig ettől függetlenül sem javította az írás címadását. Ami még ennél is érthetetlenebb, hogy a Jobbik elnöke – könnyen lehet, hogy a Szily által adott címből – már egy olyan idézőjeles mondatot gyártott, amelynek a kormányfő a közelében sem volt, viszont a jobbikos narratívának megfelel.

Jakab a félremagyarázást április 22-én kezdte az Alfahírnek, majd április 29-én már az „Orbán lapjáról kitiltottak társasága” is felhasználta a Szilynél feltűnt mondatot, idézőjelben, viszont tudatosan elhelyezve a 444 munkatársának művét a magyar sajtó képzeletbeli polcain. Ezt követően május elsején már Jakab idézte a soha el nem hangzott mondatot, szintén idézőjellel ellátva és Orbánnak tulajdonítva azt. 

A Mandiner rákérdezett a Jobbiknál a mondat fentiek alapján ismeretlen forrására, de cikkünk megírásáig érdemi választ nem kaptunk, türelmünket kérték. Amint megérkezik a párt hivatalos válasza, természetesen frissítjük cikkünket.

Összesen 128 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
confitür
2020. május 05. 07:06
Hozzátéve: Jakab Péterre ugyan ez vonatkozik.
confitür
2020. május 05. 07:05
Szily Gábor egy szarházi hazudozó aki butának gondolja az olvasókat. Valakinek a szavait így kiforgatni undorító viselkedés egy újságírótól. Nem nevezném annak.
rajgy
2020. május 03. 09:05
A Fidesz és lakájai már nem a Vona Gábort támadják, hanem a zsidó felmenőkkel is rendelkező Jakab Pétert. (A Mazsihisz gyáván kussol.) Orbán 2013-ban: "Zéró tolerancia az antiszemitizmusnak!"
pitypang1125
2020. május 02. 18:55
Tróger szarháziak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!