Volt munkahelyével és extanácsadójával készíttetett kutatást Karácsony

2021. február 17. 07:00

A főváros imázscége megbízta Karácsony Gergely volt munkaadóját és extanácsadójának cégét, hogy készítsen kutatást a vakcinákról, amiben valamiért a pártpreferenciákra is rákérdeztek. Aztán kiszivárogtatták a HVG-nek a közpénzből készült, de mégsem nyilvános felmérést.

2021. február 17. 07:00
null
Pálfy Dániel Ábel

Közvéleménykutatást készíttetett a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat hivatalos turisztikai, kulturális és marketing szervezete, a Budapest Brand Nonprofit Zrt. a budapesti lakosság vakcinákhoz való hozzáállásáról. A hírről beszámoló HVG cikke szerint a kutatásra a fővárosnak egy oltással kapcsolatos tájékoztató kampányhoz volt szüksége. 

Az nem teljesen világos, hogy a főváros imázscége miért indít bármilyen egészségügyi kampányt olyan témában, amelyben az országos állami szervezetek illetékesek, de számos más kérdés is felvetődik a témával kapcsolatban. Mindenekelőtt az, hogy miért költ ilyesmire a főváros, amikor Karácsony Gergely főpolgármester szerint épp nagyon kevés a pénzük?

Karácsony-közeli cégek megbízásai

Az sem egyértelmű, miért nem egy, hanem rögtön két közvéleménykutatót bíztak meg a projekttel. Felvetődik még emellett, miért éppen a Mediánt – Karácsony Gergely volt munkahelyét – és a 21. Kutatóközpontot – Karácsony Gergely volt tanácsadójának cégét – bízták meg a feladattal.

Kérdés az is, hogy egy vakcinákról szóló kampányhoz mi köze a budapestiek pártpreferenciáinak

(merthogy erre is rákérdeztek a kutatásban).

A kutatás egyébként jelen pillanatban nem elérhető sem a Medián honlapján, sem a 21 Kutatóközpont oldalán (előbbi oldala nem is működik). Nem tudni tehát, hogy a HVG honnan értesült a belsős információkról (más médiumok csak a portáltól átvéve jelentették meg a hírt).  

A felmérés egyik fő állítása, hogy a „fővárosi fideszesek” is a kínai vakcinában bíznak a legkevésbé.

A történet tehát: egy Karácsony Gergely főpolgármester alá tartozó fővárosi cég megbízza Karácsony volt munkaadóját és korábbi tanácsadóját egy kutatással. A turisztikai imázscégnek végzett kutatás eredményeiben a megkérdezettek pártpreferenciái is szerepelnek.

A közpénzből végzett felmérés részletes eredményei a köz számára nem elérhetőek, de a HVG valamiért mégis hozzáfért az eredményekhez, amelyek egy részét, az általuk preferált adatokat kiválogatva közölték. Lényeges adalék a történethez: az Opten céges adatbázis szerint Szauer Péter, a HVG-t kiadó HVG Kiadó Zrt. vezérigazgatója minősített többségű szavazati joggal rendelkező tulajdonos a Medián Kft.-t részben birtokló CD Press Kft.-ben. 

Válaszok egyelőre nincsenek 

A Fővárosi Önkormányzat és a Budapest Brand sajtóosztályát közel egy hete levélben kérdeztük az ügyben. Az alábbi kérdéseket tettük fel nekik: 

– Miért éppen a Mediánt és a 21 Kutatóközpontot bízták meg a kutatás elkészítésével?

– A szerződéskötést megelőzte-e nyílt verseny?

– Miért csak a HVG-hez jutott el a kutatás?

– Nyilvánosan elérhető-e a kutatás teljes anyaga vagy annak bármely részlete?

Mivel egyelőre semmilyen válasz nem érkezett, közérdekű adatigényléssel fordulunk a Fővárosi Önkormányzathoz, mert úgy gondoljuk, a budapestieknek joguk van tudni, mire és miért költi a pénzüket.

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
civis72
2021. február 17. 14:40
Szóval.....Harácsonygeci közpénzen leméri , hogy mennyire hatékony a dezinformációs propagandájuk.... hát ez kurvajó
Kettőazkilenc
2021. február 17. 12:07
Azért a kínai a legújabb (számunkra) plusz arról volt szó az csak valami 70%-os (talán az influenzaoltások rendelkeznek ilyen hatásfokkal), szóval erre kár volt pénzt költeni. Plusz benne van az ellenzék hergelése is. Én jelenleg egyedül az Astrazenecától aggódnék kicsit, magasabb a mellékhatás aránya, erősebb tud lenni az immunválasz ahogy olvasom (ágynak eshet az ember pár napra akár magas lázzal), plusz talán a dél-afrikai variáns ellen nem nagyon működik. De mindez elméleti kérdés, a covidnál ez sem lehet rosszabb, majd örülök ha kapok valamit és kisebb eséllyel lesz bajom meg fertőzöm meg a szüleim.
BossN
2021. február 17. 11:36
Mocskos, tolvaj, korrupt moslékellenzék.
Rocktoberi
2021. február 17. 11:23
Nem vagyok fővárosi fideszes de én nem félek a kínai vakcinától sem. Csak, hogy a libsi korrupció mellett beszéljünk a hazug felmérésről is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!