Csaknem 16 millió ember beoltására rendelt vakcinát a magyar kormány

2021. március 01. 13:04

Az EU által kötött szerződések nem tartalmaznak kényszerítő garanciát arra, hogy a gyártók a konkrét határidőkre leszállítsák a megrendelt vakcinamennyiséget.

2021. március 01. 13:04

Magyarország az Európai Unió beszerzési rendszerén keresztül eddig 12 millió 048 855 ember oltásához szükséges vakcinát rendelt, míg saját forrásból további 3 és fél millió ember beoltásához elegendő szállításról állapodott meg, írja az Origó. Így év végéig 15 548 855 embert lehet beoltani.

A Moderna oltóanyagból Magyarország 872 ezer fő beoltásához elegendő mennyiséget rendelt. A további opcionális tételeket azért nem rendelte meg a kormány, mert azokat leghamarabb a III. negyedévben tudnák csak szállítani, amikor – köszönhetően az ország saját beszerzéseinek – elegendő vakcina fog már rendelkezésre állni az országban.

Az elmúlt napokban szólította fel az uniós tagállamokat az Európai Unió, hogy az opcionális tételekként rendelt többletekből ajánlják fel más tagországoknak vakcináikat, tehát az opcionális tételekként rendelt mennyiség szállítása sem biztos.

Jelenleg nem az okozza a problémát, hogy ki, milyen tételeket rendelt vagy nem rendelt, hanem az, hogy az Európai Unió által kötött szerződések nem tartalmaznak semmilyen kényszerítő garanciát arra, hogy a gyártók a konkrét határidőkre leszállítsák a megrendelt vakcinamennyiséget, ami miatt lényegesen kevesebb vakcina érkezik az uniós beszerzésből az Európai Unió tagállamaiba, mint azt a szerződések alapján a gyártók szállítani lennének kötelesek.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illiberator
2021. március 01. 20:32
Reméljük a nyugati vakcináknak legalább harmada bejön, mielőtt mindenki elkapja a kórt, aki nem oltatta magát a keleti vakcinával.
monuskaroly
2021. március 01. 18:32
Az egész Kárpát-medencét mi oltjuk és lélegeztetjük?
annamanna
2021. március 01. 14:16
Nem mindegy akkor? Nyugodtan LEHET RENDELNI, az nem függ attól, hogy nem szállítanak, a megrendelést ettől függetlenül le lehet adni, nemde?????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!