Zsidó egyházak perelik a Mazsihiszt

2021. április 19. 07:38

Az ügy hátterében az örökjáradékkal kapcsolatos aránytalanságok állnak.

2021. április 19. 07:38
null

Mint azt megírtuk, március elején Deutsch Róbert György, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) elnöke levélben szólította fel Heisler Andrást, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnökét, hogy rendezze a Mazsihisz örökjáradékkal tartozásait. Most azonban úgy tűnik, hogy az ügy a jeruzsálemi vallási bíróság elé kerül – derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

A benyújtott keresetben – amelyhez a Köves Slomó által vezetett Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) is csatlakozott – az ortodox fél azt sérelmezi, hogy az egyházak hitéleti és közcélú tevékenységéhez szükséges feltételeket biztosító, illetve a kommunista államhatalom által elkobzott és vissza nem szolgáltatott ingatlanvagyon kárpótlását jelentő 1998-ban bevezetett örökjáradékból aránytalanul nagy összegben részesül a Mazsihisz a másik két hitközséghez képest.

annak ellenére, hogy a számba vett, vissza nem szolgáltatott ingatlanok közel ötven százaléka az orthodox hitközséghez tartozott” – nyiltakozta Deutsch Róbert az üggyel kapcsolatban. A vallási vezető hozzáette, hogy azért terelik jogi útra az ügyet, mert a korábban írt levelükre a Mazsihisztől nem érkezett válasz.

Deutsch cáfolta a Mazsihsznek azt a közleményét, amely szerint a keresettet a Holokauszt Áldozatainak Emléknapján adták volna be. Mint mondta, azt már hetekkel korábban benyújtották.

Címlapképen: Heisler András gyertyát gyújt hanuka alkalmából

Kép forrása: MTI/Ceglédi Zsolt

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
21 gramm
2021. április 19. 17:23
Elgondolkodtatott ez a hír. Szűkebb és tágabb családomból származó történetek jutottak eszembe. Egy alig 18 éves rendkívül szegény sorból származó fiú szerzetesi pályára készül, latint ógörögöt akar tanítani, orgonál, 49-ben piarista kolostorból internálótáborba hurcolják, fizikai és lelki bántalmazás, sanyargatás, kényszermunka, szabadulása után totális ellehetetlenítés, fenyegettetés, munkát nem kap, továbbtanulni nem engedik. Másik élet. Katonatiszti pálya, Ludovika a 20-as évek, a háborúban a Horty-hadseregben századosi rangban szolgál, háborús bűnösként elítélik, fegyház, 60-as években amnesztiával súlyos egészségkárosodással szabadul, munkanélküli majd a 70-es évek elején halála előtt parkőr. Megint más. Sváb fiatalasszony. 4 hónapos gyermeke mellől a falusi piacról rabolják el az az oroszok, málenykij robot, azt sem tudta hol tartották fogva, 3 évvel később gyalog jön haza 30 egynehány kilósan, meg sem ismerték... Megint más, szerencsésebb csillagzat alatt születettek. Nagypolgári élet, a háború előtti világ egyik legnagyobb termelő üzemének vezérigazgatója, résztulajdonosa, jogász, rózsadombi és egy buda-környéki villa, ingatlanokat ingósságot hátrahagyva a front és az oroszok elől elmenekülnek, Ausztriába érkezve mindenétől megfosztják, szenesvagonokat lapátol majd biciklis iratfutár. Mivel 4 nyelven perfekt beszél, pár év múlva kereskedelmi levelező. Amerikába emigrál, ott is a leglejjebb kénytelen kezdeni. Ők azok, akik túlélték. Semmilyen anyagi vagy nem anyagi jellegű veszteségükért nem kárpótolták őket soha. Ettől még az orthodoxok követelése a Mazsihisszel szemben megalapozott lehet.
józan paraszti ész
2021. április 19. 14:58
Nem tudom eldönteni,hogy nagy hiba volt-e adni, vagy jó, mert így egymással marakodnak.
rajgy
2021. április 19. 13:33
Összevesztek a pénzen. Ráadásul a Kasztner annakidején kimentette (Izraeli hatóság nevében) Nürnbergben a NÁCI(!) Kurt Bechert, és cserébe Izrael a magyar zsidóktól rabolt kincs nagyrészét megkapta, hogy fegyvert vásároljon. (Becher azért gazdag maradt). 1) A lebukott Kasztnert meggyilkolták. 2) A magyarországi zsidók ebből a pénzből semmit sem láttak. 3) Nemrég egy Mazsihisz rabbi (Fináli) szóbahozta, hogy minden pénzt Izrael kapott, és majdnem kirúgták. https://neokohn.hu/2020/07/17/elnezest-kert-finali-gabor-mazsihiszes-rabbi-a-korabbi-posztjaert/
P.S.
2021. április 19. 13:26
" vissza nem szolgáltatott ingatlanok " Többszörös kitelepített, gulág árva, minden tulajdontól, ingatlanoktól, üzemektől, stb. megfosztva állok itt. Mikor kapok örökjáradékot? Ha megjegyzést tennék az nem antiszemitizmus lenne, csak tiltakozás a kettős mérce ellen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!