Varga Mihály: Erős és világos visszajelzés a felminősítés

2021. szeptember 25. 09:28

A pénzügyminiszter szerint válságidőszakban vagy azt követően nem felminősíteni hanem gyakran leminősíteni szokták az országokat.

2021. szeptember 25. 09:28
null

Erős és világos visszajelzés a magyar gazdaságpolitikának, hogy felminősítette Magyarországot a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett videójában szombaton. A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi Baa3-ról egy fokozattal Baa2-re javította a magyar államadós-osztályzatot. Erre reagálva Varga Mihály úgy fogalmazott, „ennél jobb hír nem is érkezhetett volna a hétvégére".

A Moody's szakértői szerint a magyar gazdaság ellenállóképességét bizonyítja az első félévi kimagasló növekedés, amely hatékony gazdaságvédelmi és gazdaság-újraindítási intézkedéseknek köszönhető

– emelte ki a pénzügyminiszter. Hozzátette: válságidőszakban, vagy azt követően nem felminősíteni hanem gyakran leminősíteni szokták az országokat. A magas beruházási ráta miatt kedvezőnek ítélik a középtávú kilátásokat is: azzal számolnak, hogy a magyar gazdaság növekedése a következő öt évben elérheti az évi 4 százalékot is – mondta. Aláhúzta, hogy Magyarország jelenleg mindhárom nagy hitelminősítőnél befektetésre ajánlott.

A Standard and Poor's és a Fitch Ratings már elvégezte idei felülvizsgálatát, nyáron mindketten stabil kilátással megerősítették a befektetésre ajánlott osztályzatokat. A mostani felminősítés, csakúgy, mint a múlt heti devizakötvény-kibocsátás, a piaci szereplők töretlen bizalmát jelzi a magyar gazdaság iránt – mondta a pénzügyminiszter.

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
McFoker
2021. szeptember 26. 17:27
Ezek azok a hitelminősítők akiknek a véleménye még pár éve nem számított? Segítsetek farhátasok, ideológiailag el vagyok veszve.
..--..
2021. szeptember 25. 13:58
-zsoltkom- Varga Misi ... „Madárka sír, madárka örül, míg piros gerendái közül néz a hatalmas - Kereplőként űzöd körbe magad, rab vagy, de keserved álma szabad s igazad az álom, a röpke!” 2011.11.25. 0:08 „A Moody's már a bóvliba sorolta Magyarországot” https://bit.ly/3zKn1Me Fidesz reagálása... " A Matolcsy-tárca szerint alaptalan a lépés Mivel a Moody's értékelésének semmilyen valós alapja nincs, a magyar kormány nem tudja azt másképp értelmezni, mint a Magyarország elleni pénzügyi támadások részeként - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken reggel." https://bit.ly/3zAC1ME Ma megdicsérték a kormányt, tehát van szakmai respektje a Moody's hitelminősítőnek. Hát ilyen örömlények Orbánék. Nagyjából 2012-től 2021-ig... 9 évig tartott a folyamat, amíg Matolcsy és Varga kidolgozta a statisztikai számok rendes helyét a rubrikába. Fantasztikus.
masikhozzaszolo
2021. szeptember 25. 11:27
Én úgy tudtam, hogy ezek a hitelminősítők úgy minősítenek, amilyen parancsot kapnak. Vagy a hitelminősítők parancsolnak? Politikai befolyásolók. Mint a média. Mi a szándék? Hogy örüljünk egy kicsit, míg el nem vágják a torkunkat? A halálraítélt kérhet menüt, ugye? Szerintem figyelemelterelés, hogy lankadjunk.
bagira
2021. szeptember 25. 11:27
Brüsszel igyekszik tönkre tenni jogos pénzek megvonásával. https://www.origo.hu/nagyvilag/20210924-felminositette-magyarorszagot-a-moodys.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!