Háborús infláció ide-oda, a magyarok reálbére tovább nőtt!

2022. október 24. 21:00

Magyarországon a háború ellenére 2022-ben is folytatódik a kimagasló béremelkedés, mind az átlag, mind a minimálbér emelkedése messze meghaladja a többi tagállamét. A háborús infláció ellenére a fizetések reálértéke tovább nőtt eddig minden hónapban, miközben Európa más tagállamaiban már visszaesést hoztak az áremelkedések.

2022. október 24. 21:00
null

Szalai Piroska írása

Január és augusztus közti nyolc hónapban 6,1%-os reálkereset javulást tapasztalhattunk a 10,7%-os infláció ellenére, hisz a bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 17,5%-kal, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset 18,2%-kal nőtt az előző évhez képest. 

Augusztusban a bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 16,6%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset pedig 17,3%-kal növekedett. Ez még mindig 0,9%-os reálkereset javulást jelentett a fogyasztói árak előző évhez mért, 15,6%-os növekedése mellett is.

A környező országok statisztikai hivatalai által közzétett adatok alapján már mindenhol veszített az átlagkereset a reálértékéből. A második negyedévben a fizetések vásárlóereje például Csehországban -9,8 százalékkal, Lengyelországban -2,1 százalékkal, Szlovákiában -4,5 százalékkal, Németországban pedig -4,4 százalékkal csökkent, tehát romlott. Szlovákiában a munkavállalóknak az utóbbi 22 év legnagyobb romlását kell megélniük. A helyi statisztikai hivatalok nem azonos gyakorisággal adnak ki adatokat a fizetések alakulásáról, s az Eurostat sem készít évközi összehasonlításokat.

Keresetek szerkezete

A KSH havonta adja ki a legfrissebb kereseti adatokat számos bontásban. A kereset tartalmazza az alapbér mellett és egyéb jogcímeken fizetett kereseti elemeket is, pl. bérpótlék, kiegészítő fizetés, prémium, jutalom, 13. és további havi fizetések, stb. Számos un. nem rendszeres kereseti elemet (pl. prémium, jutalom, 13. és további havi fizetés, stb.) is beleszámolnak az átlagkeresetek közé.

A rendszeres kereset a fizetéseknek csak azt a részét tartalmazza, amelyeket minden hónapban megkapunk. Az alapbérnél ez az összeg is magasabb, mert számos olyan pótlék létezik mind a versenyszférában mind a közszférában, ami minden hónapban egyformán jár.

Az átlagkeresetek átlagos évben január-februárban csak a minimálbér emelések hatására szoktak növekedni. Legtöbbször ebben a két hónapban inkább csak a rendszeres elemek nőnek, a nem rendszeres keresetrész ilyenkor nem igazán szokott magas lenni. Idén azonban számos területen kaptak a munkavállalók rendkívüli jutalmakat, pl. a fegyveres testületeknél a „hathavi fegyverpénzt”, ezért itt kiugróan magas a nem rendszeres kereset. 

Márciusra a cégek már el szokták fogadni az éves költségvetési terveket, s ekkor szokták az éves fizetésemeléseket elrendelni a legtöbb munkahelyen, ami a rendszeres részt növeli. Közben március-áprilisban jönnek a húsvét környéki nem rendszeres juttatások is. Így ebben a két hónapban az átlagkereset mindig kicsit magasabb. 

Minden évben a nem rendszeres keresetek augusztusban a legalacsonyabbak, hiszen sokan ekkor veszik ki a szabadságukat, s a fizetett távollét alatt számos teljesítményhez kötött pótlék nem jár. Ezért szokott kicsit alacsonyabb lenni a teljes átlagkereset is minden évben.

Az év végén a december elején kézhez kapott novemberi és a január elején kifizetett decemberi keresetek a magas nem rendszeres keresetek miatt kiemelkedően nagyok szoktak lenni, ami aztán az éves átlagot is jelentősen meg szokta emelni. 

Ma számos baloldali média álhír-terjesztésbe kezdett, mivel nem veszik figyelembe a keresetek havi dinamikáját, azaz a szezonalitásból fakadó eltéréseket.

Nem igaz, hogy hónapok óta csökkennének a bérek hazánkban!

Sem az alapbér, sem az egyéb rendszeres keresetelemek nem csökkennek, hanem éppen hogy nőnek hónapról hónapra, idén minden hónapban, még augusztusban is az inflációt meghaladó mértékben, ami a háborús infláció mellett komoly eredmény, unikális!

Nálunk a reálkeresetek idén éves átlagban is valószínűleg növekedni fognak, ismerve az év kétharmadának adatait. Ezzel szinte biztosan folytatjuk az évek óta zajló felzárkózást a nyugat-európai tagállamokhoz. Természetesen vásárlóértéken számolva tudunk felzárkózásról beszélni, az euro árfolyamon vett összehasonlítást torzítják a devizapiaci mozgások.

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint 2021-ben a 3. legnagyobb keresetnövekedést produkáltuk Lettország és Litvánia után az unió tagállamai között vásárlóértéken összehasonlítva. Továbbá

nálunk nem csökkent 2020-ban sem a keresetek vásárlóértéke, míg az unió hét országában és az átlagban is csökkent a járvány hatására akkor.

Illetve 2010-től az 5. legnagyobb javulást értük el Litvánia, Lettország, Románia és Bulgária után. 

Megállapítható, hogy az unióban zárult az olló az alacsonyabb és a magasabb átlagkeresetű országok között.

Nyitókép: Pixabay

 

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
TheWinnerTakesitAll
2022. november 04. 09:43
Kedves Piroska ! Kérj időpontot Zacher Gábortól! Ha sikerült a kúra olvasd el a cikkedet!
VerdbenekhyKeményFarkas
2022. október 25. 15:52
Hát persze, hogy nőtt...és máig is élnek, ha meg nem haltak! Itt a vége - fuss el véle...
Hurka
2022. október 25. 08:22
A 2022-ben nyugdíjba mentek reálnyugdíja minden hónapban csökkent, mert ök nem kapnak infláció követő emelést.
Mócsing
2022. október 25. 08:18
Majdnem el is hittem , hogy milyen kurva jó is nekünk , csak elmentem reggel bevásárolni és letörte a kedvem... Ment itt a röhögés a németeken hogy állnak majd a földbe meg megfagynak télen blablabla, most meg itthon már bezár kb minden közintézmény IS a hotelek folyamat jelentik , be hogy lehúzzák a rolót - pedig még csak ősz van. Az lesz majd jó mikor nyáron ki akarnak majd nyitni, és megint megy majd a rimánkodás a részükről, hogy NICNS munkaerő persze hogy nincs bmeg mert ez az ágazat híresen bizonytalan, jön a kovid elküldök mindenkit, magas a rezsi ár elküldök mindenkit hát ki a faszom akarna így ott dolgozni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!