Elképesztő – kiderült mennyibe kerültek hazánknak az uniós szankciók

2022. november 24. 11:15

Hatalmas veszteséget okozott eddig a magyar költségvetésnek az uniós szankciós politika.

2022. november 24. 11:15
null

Legalább négyezer milliárd forintnyi veszteséget okozott eddig a magyar költségvetésnek az Európai Unió elhibázott szankciós politikája – jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerdán a Győr-Moson-Sopron megyei Csornán.

Semjén Zsolt a Mondj nemet a szankciókra! című országjárás keretében tartott fórumot megelőző sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta: nem lehet csupán az orosz-ukrán háborút okolni az energiaárak drasztikus emelkedéséért;

Hozzáfűzte: látszik, hogy Oroszországot nem rendítették meg a szankciók, hiszen az olajat gond nélkül eladják Kínának és Indiának, abból pedig, hogy kevesebb gázt értékesítenek, nem lesz kisebb a bevételük; a magasabb árak miatt kétszer akkora lett a hasznuk, mint amekkora korábban volt.

Az európai emberek védelmében át kell gondolni a szankciós politikát, Magyarország semmit nem fog támogatni, ami a magyar emberek, a magyar gazdaság energiaellátását veszélyezteti – szögezte le a miniszterelnök-helyettes.

Semjén Zsolt kijelentette: nem támogathatnak olyan szankciókat, amelyek az európai unió valamennyi polgárának rosszak, ártalmasak.

Ugyanakkor a kormány kötelességének érzi, hogy a kialakult nehéz helyzetben segítse a magyar embereket – hangsúlyozta, hozzátéve: ezért vezették be az ársapkákat, a kamatstopot, indították el a gyármentő programot, és nyújtanak az átlagfogyasztás mértékéig minden magyar család számára havonta 181 ezer forint értékű támogatást a rezsicsökkentés keretében.

Kiemelte: Magyarország továbbra is a béke pártján áll, az orosz-ukrán háború esetleges eszkalálódása az egész világot veszélyezteti, ezért orosz-amerikai tárgyalásokra, mielőbb tűzszünetre és béketárgyalások megindítására van szükség, ha pedig mindez megtörténik, akkor az energiaárak is csökkenhetnek.

Rendkívüli: a Bizottság elfogadja a magyar helyreállítási tervet, de további feltételekhez köti a kifizetéseket

Brüsszel keményen fellép Magyarországgal szemben - írta meg szerdán a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A német lap „megbízható" brüsszeli forrásokból úgy értesült, hogy „a Bizottság illetékes szervei arra a következtetésre jutottak, hogy Budapest nem teljesítette kellőképpen a korrupció elleni küzdelemben tett reformígéreteit". A Mandiner információi szerint azonban a helyzet korántsem annyira egyértelmű, ahogy azt a német sajtó elénk tárja.

(MTI)

Nyitókép: Mandiner Archív

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zorroro
2022. november 25. 05:18
4000 milliárdos költségvetési hiány? Lássuk csak 1. Februárban szavazatvásárlás céljából 2 millió embernek visszafizették a teljes évi adóját (lett is 3 millió szavazójuk) - az hány ezer milliárd? 2. 700 milliárdért veszteséges vodafone-vásárlás az orbán famíliának 3... 4......
KBA98
2022. november 24. 17:15
undorító, szemét, aljas, gátlástalan, Európa áruló kurva! Disgusting, dirty, vile, unscrupulous, betraying whore of Europe!
kékFogúHarald
2022. november 24. 15:44
Azonnali HUxit / teljes kamat tilalom MO. területén / megemelni a nemzetközi autópálya díjat min. 300 %-al.. etc.
cinkegolyó
2022. november 24. 15:18
De azért Ukrajnára van pénzünk: Varga Mihály pénzügyminiszter azt a feladatot kapta a kormánytól, hogy gondoskodjon az Európai Unió által Ukrajnának nyújtandó, 18 milliárd eurós hitelből hazánkra eső 187 millió euró biztosításáról. Ennek értéke a folyamatosan változó árfolyamtól függően 75 milliárd forint körül alakul. Ezt az összeget, évente 60-70 milliárd forintot, a nemzeti költségvetésből fizetné Magyarország az ukránokkal kötött kétoldalú megállapodás keretében. Én meg hiányolom annak a kártételnek kiszámítását, és benyújtását az ukránoknak, és az EU-nak, amit ezek a háborúval, és a szankciókkal okoztak Magyarországnak. Követelem mind a két féltől a kártérítés fizetését! Még a helyreállítási pénzt se kaptuk meg, ami járna nekünk. Azt is követeljük kifizetni, a késedelmi kamattal együtt! Kicsit határozottabban kellene a kormánynak tárgyalni az EU-val! Ha nem jön a pénz, máshonnan kell hitelt felvenni, az ukránoknak meg semmit sem adni. A mi pénzünket úgyis nekik adják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!