„Faji szegregáció” miatt elmarasztalta Magyarországot a strasbourgi bíróság

2023. március 30. 19:38

Az ügy roma származású felperesét „szegregált körülmények között oktatták”, ezért 7000 euro kárpótlásra számíthat a magyar államtól.

2023. március 30. 19:38
null

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) egy csütörtökön kihirdetett ítéletében elmarasztalta Magyarországot egy, a romák oktatási szegregációjával kapcsolatos ügyben, és egyben felszólította a kormányt, hogy dolgozzon ki olyan szakpolitikát, amely nem teszi lehetővé ezt a gyakorlatot.

Az ügy roma származású felperese 2013 és 2014 között egy olyan általános iskolába járt, amelyet kizárólag roma diákok látogattak. A panaszos állítása szerint az iskolában oktatott tananyag szinten aluli volt, 2013-as oktatási adatok szerint az ott tanulók kevesebb mint 10 százaléka tanult tovább. A panaszos anyja kérelmet nyújtott be az oktatási hivatalhoz annak érdekében, hogy

a fiát helyezzék át egy másik iskolába, amely jobban megfelelne a halláskárosodás miatt kialakult enyhe tanulási nehézségeinek.

Ezt a kérelmet elutasították, mivel az illetékes hatóságok szerint a fiú nem lakott az érintett tankörzetben. A felperes szerint az iskola tömegközlekedéssel csupán öt percre volt a lakóhelyétől.    

Alkotmányjogi panaszt nyújtottak be

2015 decemberében a kérelmező, arra hivatkozva, hogy joga van a diszkriminációmentes oktatáshoz, alkotmányjogi panaszt nyújtott be, de az Alkotmánybíróság elutasította, megállapítva, hogy az ügy nem vet fel alkotmányossági kérdést.  Az EJEB a mostani ítéletben megállapította, hogy a panaszost „szegregált körülmények között oktatták”, és az állam köteles lett volna lépéseket tenni ezen egyenlőtlenségek megszüntetésére, valamint

annak elkerülésére, hogy a romákkal szembeni hátrányos megkülönböztetés állandósuljon.    

A faji szegregációtól mentes társadalmi együttélés alapvető értéknek számít a demokratikus társadalmakban, és ennek egyik eszköze az integrált oktatás – áll az ítéletben. A bírósági döntés értelmében Magyarországnak 7000 eurót kell fizetnie a felperesnek erkölcsi kártérítés címén és további 4537 euró perköltséget.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/AP pool/Jean-Francois Badias

Összesen 124 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Odone Ricci
2023. március 31. 13:52
HOGYAN LEHET AZ, hogy a Strasbourgi Emerberi Jogok Európai Bíróságán egyes kisebbségek sikerrel járnak és még pénzhez is jutnak, mert ők tudják HOVÁ és KINEK kell beadni a feljelentésüket vagy a fellebbezést és kapnak hozzá ügyvédet ? Ugyanakkor a magyar határainkon kivüli kisebbségeknek ez nem sikerül (jogászok hiányában vagy tudatlanságból) és legfeljebb pár magyar fórumon írnak az elszenvedett szegregálásról ???
Ma is bukik a Zorbán...
2023. március 31. 13:42
Vajon melyik Soros-terroristák uszíthatták fel őket, hogy rágalmazzák meg hazánkat? Ugye, ez úgy megy, hogy a 7 ezer euró felét elviszik a bolsevista gazember ügyvédek. Meg még 4-5 ezer euró ügyvédi díjat is megítélt a bolsevista pribék. Aztán lehet, hogy a belőlünk kizsarolt összegek felét a Soros-ügynökök visszaadják az EJEB-es terroristának...
olajfa1
2023. március 31. 10:45
EGYES "FAJOK" MAGUKAT "SZEGREGÁLJÁK"!!!! és van OLYAN, "MAGÁT KÜLÖN -FELSŐBBRENDŰ- FAJNAK TARTÓ" "FAJ" AKI AZ ÖNKÉNT A DALOLVA VÁLLALT SZEGREGÁCIÓJÁRA MÉG BÜSZKE IS! Az ilyeneket hogy lehetne "NEM SZEGREGÁLNI"??? ERŐSZAKKAL??????????... Az EU okostojásai megint a lufikra akarnak gombot varratni!... -"ÉRDEKES" HOGY EZT CSAK MAGYARORSZÁGGAL CSINÁLJÁK!!!! Ezért aljas, hazug és fasisztoid az EU minden szervezete!
bunko_jobbos
2023. március 31. 09:26
Sokan lelkesen megszavazták, hogy lépjünk be az EU-ba, mert azt látták, hogy lehet szabadon utazni, meg ott jól élnek, tehát ha csatlakozunk, akkor mi is. De gyakorlatilag csak egy darab szaros papír kitöltésével megszállták a hazánkat. Még jó, hogy nemmel szavaztam. Ha alávetjük megunkat egy külföldi bíróságbak, akkor gyakorlatilag a külföldiek parancsolnak Magyarországon, ők fogják megmondani, hogy mi jó, mi rossz. (Annyi szaros szervezet van, nem tudom, hogy ez mopst éppen EU-s bíróság-e vagy attól független. De azt hiszem előírták, hogy ehhez csatlakoznunk kell, ha az EU-ba belépünk vagy ilyesmi.) Még kéne az euró bevezetése meg a közös ügyészség, határvédelem meg hadsereg, és akkor már tényleg nem létezne Magyarország. Aztán meg majd aláírják, hogy nem lehet belőle kilépni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!