Newsweek: Valóban Orbán Putyin legnagyobb reménye?

2023. március 02. 10:07

Mujtaba Rahman, az Eurasia Group európai ügyvezető igazgatója úgy látja, Orbán politikai manővereinek nagy részét Oroszország megnyugtatására hajtja végre, ez szerinte egy politikai színjáték.

2023. március 02. 10:07
null

Orbán Viktor kellemetlen szövetséges – állapították meg cikkük elején a Newsweek szerzői, akik szerint a populista magyar miniszterelnök az elmúlt 12 évet NATO-beli és uniós szövetségeseivel való szembeszegüléssel töltötte, miközben a stratégiai ellenfelekkel jó kapcsolatokat ápol, és örömmel tölti el, ha a liberális fősodratú médiát bosszanthatja.

Krekó Péter: Orbánt régóta titulálják Putyin szövetségesének

Orbán lázadó retorikája új megvilágításba került az ukrajnai háború kezdete óta, és a NATO bővítése kapcsán a magyar kormányfőnek újabb lehetősége nyílik a nyugati stratégia kisiklatására. A budapesti vezetés hosszú ideje halasztja a svédek és a finnek csatlakozásának ratifikálását, ami nem véletlen, hiszen a két északi ország élen járt azokban a törekvésekben, hogy az EU korlátozza a magyarországi demokráciát leépítő Orbánt. Kimmo Kiljunen, a Finn Szociáldemokrata Párt képviselője, a parlament védelmi és külügyi bizottságának tagja a Newsweeknek elmondta, hogy meggyőződése szerint a múltbeli viták miatt csúszik a magyarok döntése. A politikus úgy véli, a késés szándékos, és politikai célok állnak mögötte.

– mondta a lapnak Krekó Péter, a Political Capital igazgatója, hozzátéve, hogy a magyar kormányfő, ha vonakodva is, de az egységes nyugati állásponthoz igazodott. Orbánt régóta titulálják Putyin szövetségesének, Moszkva trójai falójának, és a miniszterelnök tavaly február óta sokat tett ezért. Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt ellenfelének nevezte, tűzszünetre és béketárgyalásokra szólított fel Kijev és nyugati támogatói akarata ellenére, és kijelentette, hogy az EU Oroszországgal szembeni szankciói sikertelenek.

Krekó úgy véli, hogy Orbán Viktor úgy formálta a magyar közvéleményt, hogy az sokkal fogékonyabb lett az orosz összeesküvéselméletekre. Orbán egyértelműen a nyugati egység ellen emel szót, de a tettei árnyalják ezt a képet. Krekó szerint Orbán nem eléggé hatékony, és nem képes számottevően megváltoztatni a nyugati országok hozzáállását, így valójában nem hasznos szövetségese Putyinnak. Mujtaba Rahman, az Eurasia Group európai ügyvezető igazgatója úgy látja, hogy Orbán politikai manővereinek nagy részét Oroszország megnyugtatására hajtja végre. Ez egy politikai színjáték – állítja Rahman. Michael Kimmage, az amerikai külügyminisztérium egykori munkatársa a lapnak elmondta, hogy Orbán játszmája a belpolitikáról, nem pedig a külpolitikáról szól.

Michael Kimmage: Az orosz elnök Magyarországra egy „gyalogként” tekint a nagyhatalmak sakkjátszmájában

Orbán retorikájának és nacionalizmusának fő célközönsége az ukrajnai magyar kisebbség – véli az amerikai szakértő, hozzátéve, hogy a „magyarul beszélő ukrajnai népcsoport” ügye szembeállítja a miniszterelnököt a kijevi kormánnyal. Orbán befolyása is korlátozott, ami Kimmage szerit részben Putyinnak köszönhető.

Az orosz elnök ugyanis Magyarországra csak egy „gyalogként” tekint a nagyhatalmak sakkjátszmájában, így ez korlátozza abban, hogy mennyit nyer a magyar vezetéssel fenntartott kapcsolattal. William Reno, a Northwestern Egyetem politikatudományi tanszékének professzora a lapnak úgy fogalmazott, hogy

Orbán nem sok reménnyel kecsegteti Putyint az EU és a NATO megosztását illetően.

Ezt bizonyítja, hogy a magyar miniszterelnök folyton az EU és a NATO segítségnyújtásának blokkolásával fenyeget, de általában az utolsó pillanatban eláll a vétótól. Ennek oka, hogy Magyarország gazdaságilag függ az EU-tól, Orbán pedig nem kockáztatja, hogy felzaklassa Európát az ukrajnai segélyek blokkolásával. „Orbán tudja, ki fizeti Magyarország számláit” – mondta Reno.

Nyitókép: Facebook

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
noge
2023. március 03. 06:16
Megint egy világrekorder mennyiségű és minőségű hazugság 1000 karakterben.
Hyazinth
2023. március 03. 00:15
...trójai falójának... Ezt nem rakom, sürgősen dúrgerni kell. Kazincbahszikai indogermagyar dialektusban trójai falovának kell mondani és írni.
Hesperia
2023. március 03. 00:05
Istenem, mennyi hülyeséget hord össze ez a néhány globális gyarmati tisztviselő. Egy amcsi, egy indiai.... meg a Krekó. És véletlenül nem látják a fától az erdőt, csak a saját elméleteiket csavargatják. Nem siralmas?
elfújta az ellenszél
2023. március 02. 21:23
Orbán ''tűzszünetre és béketárgyalásokra szólított fel Kijev és nyugati támogatói akarata ellenére'' Köszönjük a beismerést, háborút akartok a többi meg csak rizsa hozzá
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!