Vajon tényleg Orbán Viktor jelenti a legnagyobb fenyegetést a magyar médiára?

2023. május 24. 14:11

Daniel Freund bejegyzése rámutat arra, mennyire rossz mederben is zajlik a vita a média helyzetéről.

2023. május 24. 14:11
null
Szalai Szabolcs
Szalai Szabolcs

„Az elmúlt héten hazánkba látogatott az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának küldöttsége. A delegáció tagja volt az Orbán-kormány egyik legharcosabb kritikusa, Daniel Freund német zöldpárti képviselő is, aki egy magyar újságírókkal folytatott találkozó után rövid Twitter-bejegyzésben »elemezte« a nemzetközi nyilvánosság számára a magyar média helyzetét. A politikus szerint hazánkban óriási nyomás alatt van a médiaszabadság, az állami hirdetésekből pedig csupán a kormánnyal szemben baráti hangnemet képviselő sajtóorgánumok részesülnek. Bár az állítás tényszerűen nem igaz, hiszen az állam többek között a kormánybarátsággal nehezen vádolható német RTL-ben vagy a hazai tulajdonban lévő ATV-ben és Népszavában is rendszeresen helyez el hirdetéseket, az eset mégis jól rámutat arra, mennyire rossz mederben is zajlik a vita a média helyzetéről. 

Bár az vitathatatlan tény, hogy az állam és az államközeli gazdasági szereplők leginkább a kormánybarát médiumokban hirdetnek (ahogy az történt 2010 előtt is), nem ez a magyarázat arra, hogy a kormánykritikus médiumok miért szenvednek finanszírozási gondokkal. Abból ugyanis, hogy egyes médiaipari szereplők nagyobb mértékben részesülnek állami hirdetési bevételekből, nem következik az, hogy mások piaci bevételei viszont csökkenjenek.Ahhoz, hogy valóban megértse valaki, mi a probléma oka, mélyebb elemzést kell végezni, ez azonban nem igazán jellemző a világ komplex dolgait 300 karakterben summázni szerető politikusi osztályra. Ráadásul a megfejtés nem mindig a legkézenfekvőbb, nem Orbán Viktor jelenti ugyanis a legnagyobb fenyegetést a médiára. De ha az ember kezében az egyetlen eszköz a kalapács, hajlamos mindent szögnek látni. Mi azért használjunk inkább mélyfúrót. 

Be kell látni, hogy a 2010-es évektől új kapuk nyíltak meg az egyre szélesebb körben elérhetővé vált okoseszközök, a széles sávú mobilinternet és a közösségi médiumok terjedésének köszönhetően. Ez egyszerre állította komoly lehetőségek és kihívások elé is az újságírókat. Bár először az online médiapiacon frissen megjelenő vagy éppen már nagy múlttal rendelkező orgánumok lehetőséget láttak abban, hogy a közösségi médián keresztül népszerűsíthessék a cikkeiket, ezáltal forgalmat tereljenek a saját felületükre, később a hirdetési piac szereplői is reagáltak a jelenségre, amely komoly finanszírozási problémákat eredményezett végül az online médiumok körében.”

Nyitókép: Facebook

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alenka
2023. július 20. 21:36
Magyar vagyok,más ország állampolgára....de ezek a ragalmak Orbán ellen ocsmanyak és visszataszitok...maga és pártja csupán egy békés országot szeretne ...kinek ez nem való,húzzon el onnan.
istvanpeter
2023. május 25. 10:18
Alaptételek: 1.) A média nem hatalmi ág. 2.) A média alapfeladata és funkciója az információk csorbítatlan forgalmazása. 3.) A médiaszabadság a tulajdonosokat illeti meg és nem az alkalmazottakat.
Pierre
2023. május 25. 08:42
"Nézem, olvasom az újabb bizonyítékát a köztévé manipulációjának, hogyan hazudnak a kormánynak és a Fidesznek tetsző módon Budapestről, ezúttal a budapestiek szavait, véleményét kiforgatva...: A 444 hozzájutott egy rövid vágathoz az MTVA egyik stúdiójából, amin a május 2-án este 19.30-kor adásba került Híradó részlete látható: benne a még vágatlan és nyers képanyaggal, utána az adásba került képsorokkal. A téma nem nagyon lehetne politikaibb: Budapest ellenzéki vezetésű önkormányzata végleg elterelné az autóforgalmat a Lánchídról, mit szólnak vajon ehhez az autósok? A felkonf szerint tiltakoznak a döntés ellen, és a vágatból az a benyomása is születhet a nézőnek, mintha tényleg a megszólalók önként jelentkeztek volna panaszra: „Szóhoz se jutok. Nem örülök neki. Borzasztó.” A nyersanyagból kiderül, hogyan is állnak elő a válaszok. A nő, aki nem örül a lezárásnak, még a vágás előtt elmondja, hogy megérti a döntést. A megértést nem díjazza a riporter, és gyorsan szavába vágva arról érdeklődik, hogy ugye emiatt vannak dugók a városban. A nő elmondja: nem ért egyet a lezárással, de nem csak emiatt van túl nagy forgalom, és bár nem örül neki, de nem is használja napi szinten. A harmadik megkérdezett sofőr sem különösebben boldog, nem szereti, de tiltakozni ő sem látszik, úgyhogy igyekszik is instruálni a riporter. Arról faggatja, emiatt vannak-e dugók a városban. "Szerinted is ez így borzasztó?" - hangzik el az irányított kérdés, és betalál, onnan már csak megfelelő tempóban kell bevágni a megszólalást, hogy kellő hatást keltsen. A negyedik megszólaló, egy elektromos autót vezető férfi higgadtan belemondja a kamerába, hogy ő márpedig egyetért azzal, hogy nulla autót engednek fel a hídra. Őt már nem vágták be a műsorba. (A riport első megszólalójáról nincs nyers felvétel.)” https://444.hu/2023/05/24/arulkodo-felvetelunk-van-arrol-hogyan-manipulalja-a-kozmedia-a-politikai-kozvelemenyt
Csubszi
2023. május 24. 20:24
Nézzenek már körül a sztálinista nyugaton!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!