L. Simon László nem tartja aggályosnak, hogy az MCC működteti a Librit

2023. június 21. 09:57

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója szerint azok, akik elkezdtek aggódni az elmúlt időszakban, és mindenféle politikai konstrukciókat vizionáltak, a könyvpiac nagyon kicsi részét teszik ki.

2023. június 21. 09:57
null

Kifejezetten pozitív fejleménynek tartja, hogy az MCC megvásárolta a Librit – mondta el L. Simon László az ATV Egyenes beszéd című műsorában, amelyről az atv.hu számolt be. A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója azt reméli, az új tulajdonosnak köszönhetően javul a független könyvkiadók helyzete.

L. Simon kifejtette, a Libri kapcsán két külön területről van szó,

a könyvkereskedelemről és könyvkiadásról.

Ezt egészségtelen helyzetnek tartja, amelyet másfél-két évtizeddel ezelőtt kellett volna szabályozni a politikának. Neki nincsenek eszközei, hogy különösebben befolyásolja a Libri körüli dolgok alakulását, legfeljebb néhány személyes beszélgetés, illetve az, hogy a tulajdonosok megnézik ezt az interjút.

A főigazgató szerint akik elkezdtek aggódni az elmúlt időszakban, és mindenféle politikai konstrukciókat vizionáltak, azok a könyvpiac nagyon kicsi részét teszik ki. „Mondjuk ki nyíltan: nem az én könyvem, nem Krusovszky Dénes könyve, nem Peer Krisztián könyve, és nem azoknak a szépirodalmi szerzőknek a könyvei határozzák meg a könyvpiacot”– fogalmazott.

L. Simon nem tartja aggályosnak, hogy az Orbán Balázs vezette MCC határozza meg a könyvpiac nagy részét, ahogy azt sem tartotta problematikusnak, hogy az előző tulajdonos működtette a céget.

– rögzítette. Az MCC-ről kijelentette, a tehetséggondozó szervezet politikai motivációját nem tudja direkt módon felfejteni, és abszurd lenne, ha az alapítvány kuratóriumi elnöke, Orbán Balázs határozná meg, éppen melyik könyveket teszik ki a kirakatba.

Azt mondta, azok a szépírók, akik ma aggódnak a Libri vélt függetlenségének elvesztése miatt, a könyvpiac pénzügyi részének egy százalékát sem teszik ki.

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rasdi
2023. június 26. 11:23
"L. Simon László nem tartja aggályosnak, hogy az MCC működteti a Librit" Egy tulajdonos nem "működteti" a céget, hanem hagyja működni.
Lajoss
2023. június 23. 06:34
Mit is mondana ez a kipróbált nerbohóc..?
zorroro
2023. június 22. 10:13
"Ez üzlet" Üzlet = 2 üzleti fél megállapodása MCC: nem üzleti szereplő, hanem kiemelt kormányalapítvány állami pénzekkel és vagyonnal, a miniszterelnök személyi igazgatójának vezetésével Libri: piaci szereplő (volt) Az MCC-Libri tranzakció tehát nem üzlet, hanem államosítás, kormányirányítás alá helyezés
gyaloggos
2023. június 21. 17:14
LEHET, hogy ABSZURD lenne, " a tehetséggondozó szervezet politikai motivációját nem tudja direkt módon felfejteni, és abszurd lenne, ha az alapítvány kuratóriumi elnöke, Orbán Balázs határozná meg, éppen melyik könyveket teszik ki a kirakatba." DE! ÓKOVÁCS ismételt főigazgatóvá történt kinevezése után, ISMERVÉN az előzményeket, MÁR semmi nem lenne meglepő!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!