Hiába mondják, hogy nincs migránskvóta, önkéntességről pedig pláne nem beszélhetünk

2023. június 16. 06:30

A javaslat szerint a tagállamok teljesen szabadon dönthetnek a szolidaritási hozzájárulásuk típusáról, egyetlen tagállam sem lenne kötelezhető arra, hogy áthelyezéseket hajtson végre. De ha ezt nem teszi, akkor viszont súlyos pénzösszegeket kell fizetnie.

2023. június 16. 06:30
null
Oblat Rudolf

Az elmúlt napokban a közbeszéd központi témájává vált a migráció, ugyanis az Európai Unió miniszterei megállapodtak a menekültek ellátásával kapcsolatos felelősség megosztásának módjáról. Hosszas tárgyalások és huzavona után Olaszország és Görögország is elfogadta azt a megállapodást, amelyet közel tíz éve nem sikerült elfogadni az uniónak.

Úgy tűnik, a megállapodás egyelőre két nagy tábor között teremt egyensúlyt.

A határmenti országok, amelyek több segítséget szeretnének a menedékkérők kezelésében, és a külső határral nem rendelkező tagállamok között, amelyek azzal érvelnek, hogy túl sok migráns érkezik és mozog engedély nélkül az EU-n belül.

Fontos kiemelni: a magyar és a lengyel álláspont szerint illegitim a migrációval kapcsolatos eljárás, ugyanis a döntést, annak súlyára tekintettel az elnökökből és miniszterelnökökből álló Európai Tanácsnak kellene meghozni. Az pedig, hogy miért küldték tovább a döntést a miniszterekhe,z nagyon könnyen megállapítható: míg az Európai Tanácsban szükséges az egyhangú döntés, addig a miniszterekből álló Tanácsban nem teljes egyetértéssel, hanem többségi szavazással lehet elfogadni a javaslatokat, így

könnyedén megkerülhették a magyar és a lengyel fél hozzájárulását.

Az EU országai között hatalmas szakadékok húzódnak a migráció kérdésében, amely az egyik legfontosabb politikai témává vált 2015 után.

A déli tagországok, köztük Olaszország és Görögország, már régóta több segítséget követelnek a partjaikra érkező tömegek helyzetének kezelésével kapcsolatban; azonban a gazdagabb országok is igen megosztottak voltak az ügyben, ugyanis ezek a tagállamok szolgálnak végső desztinációként a bevándorlók számára,

így rájuk is hatalmas terhet ró a tömeges bevándorlás.

Azonban akadnak olyan országok is, amelyek elvből ellenzik a kötelező migránskvótát, többek között az EU keleti országai. Például Lengyelország és Magyarország nem támogatják a migráció kérdésének ilyen fajta rendezését, sokkal inkább azt a filozófiát követik, hogy a segítséget kell helybe vinni, és a nemzetközi jog szabályainak megfelelően az első biztonságos országban kell befogadni a menekülteket.

Mindezek mellett azt se felejtsük el, hogy a menekültek befogadását támogató, a Willkommenskultur jelszava alatt az ellenőrizetlen migráció mellett kardoskodó országoktól igencsak visszásnak tűnik ez a gyakorlat. Ugyanis a probléma megjelenésekor azt hirdették, hogy jöjjenek csak a bevándorlók, ismeret Angela Merkel híres mondása: „wir schaffen das”, majd ezt követően azokra az országokra is rátelepítenék a migrációval járó terheket, amelyek már a probléma felvetődésekor előre figyelmeztették a többi tagállamot a lehetséges következményekre.

A végül megszületett és a 2024-es uniós választások előtt véglegesítendő megállapodás értelmében minden ország meghatározott számú emberért lenne felelős,

de nem feltétlenül kellene befogadnia őket.

A tagállamok maguk dönthetik el, milyen egyéni hozzájárulást tesznek. A hozzájárulás lehet áthelyezés, pénzügyi hozzájárulás vagy alternatív szolidaritási intézkedés (értsenek is ezalatt bármit). Az EU célja évente legalább 30 ezer migráns áthelyezése lenne, de az országok választhatnának, hogy befogadnak-e embereket, vagy

20 ezer eurót fizetnek minden olyan migránsért, akit nem fogadnak be.

Az uniós honlapon közzétett irományban az olvasható, hogy a tagállamok teljesen szabadon dönthetnek a szolidaritási hozzájárulásuk típusáról: állítják, hogy egyetlen tagállam sem lesz kötelezhető arra, hogy áthelyezéseket hajtson végre.

A fenti megfogalmazásra alapítottan többen már arról értekeznek, valójában nincs is kötelező migránskvóta, ugyanis az államok maguk dönthetnek arról, milyen módon vállalnak szolidaritást a többi tagállammal, így ez csak a magyar kormány kommunikációjának újabb eleme.

Persze lehetséges, hogy fizikai értelemben nem kell bevándorlókat az országba fogadnia egy-egy tagállamnak, de ebben az esetben súlyos pénzösszegekkel vagy egyéb anyagi ráfordításokkal kellene kompenzációt nyújtania a renitens országoknak. A magyar kormány szerint ezt inkább büntetésnek kellene hívni. Abban az esetben tehát, ha kötelező befizetéseket kell eszközölni ahhoz, hogy eleget tegyünk az uniós elvárásoknak, mégsem csak arról van szó, hogy teljesen önkéntes alapokon áll az új, bevezetni kívánt rendszer.

 

***

A nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Toms Kalnins:

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2023. június 16. 11:20
Addig nem tudunk fizetni nembefogadási pénzt, amíg nem vagyunk jogállam, nagyon sajnáljuk.
taminol
2023. június 16. 10:23
Most annak kellene örülnünk, hogy egy biankó csekket akarnak kifizettetni velünk? Ők gondolnak egy számra, mi pedig 20.000 euróval szorozva kifizetjük nekik? Ez valami vicc?
6.sztrovacsek
2023. június 16. 08:00
Nincs migránskvóta. Nem ellenőrizetlen gazdasági bevándorlókat akarnak szétosztani, hanem az EU területén teljesen jogosan tartózkodó, a menekültstátuszt már kapott embereket. De ezt teljesen fölösleges elmondani, mert a papagáj kommandó teli torokból fújja a fidesz nótát. Úgyhogy hajrá NERtársak, fújjátok fújjátok, holnapra megforgatjátok az egész világot! vagy nem
Zsolt75
2023. június 16. 07:52
Még fizetni is jobban megérné, mert 1 év alatt úgyis ráköltesz annyit, de akkor meg felemelnék az összeget a csillagos égig. És ez csak az anyagi része.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!