Inkább fizessen Magyarország, mintsem befogadjon migránsokat! – elemző a migránskvótáról a Mandinernek

2023. június 09. 11:57

Az EU belügyminiszterei megszavazták a kötelező migránskvótát. Szakértő magyarázta el, mi a döntés lényege, és mit kéne lépnie hazánknak.

2023. június 09. 11:57
null

Mint ahogy arról a Mandiner is beszámolt, az Európai Unió tagállamainak belügyminiszterei Luxemburgban megszavazták a kötelező migránskvótát csütörtökön. Az elfogadott dokumentum értelmében migránsokat fognak áttelepíteni Nyugat-Európából minden tagországba, így Magyarországra is. Annak, aki nem fogadja be a ráosztott migránsokat, 22 ezer euró (nagyjából 8 millió forint) büntetést kell fizetnie minden be nem fogadott migráns után. A fejlemény kapcsán Szikra Leventét, az Alapjogokért Központ elemzőjét kérdeztük.

***

Mekkora többséggel kellett elfogadni egy ilyen döntést az EU belügyminisztereinek?

A csütörtöki döntés még nem egy jogszabály megalkotásáról, hanem a jogalkotási folyamat egyik előzetes fázisában elfoglalt tanácsi álláspontról szól. Ez azt jelenti, hogy a tagállamok többségének álláspontját tartalmazza a kérdésben,

ugyanakkor még az Európai Parlament és az Európai Bizottság is beleszólhat majd a következő körökben, illetve a Tanács elé is visszakerül a javaslat a későbbiekben.

Ebben az előzetes körben egyszerű többségre volt szükség, ugyanakkor később, amikor a Tanács újra szavaz majd, akkor minősített többség támogatása lesz a követelmény. A végső körben tehát legalább 4 állam, amely az EU lakosságának több mint 35 százalékát képviseli, blokkoló kisebbséget alkothat.

Mikor láthatjuk leghamarabb a döntés hatását?

A javaslat támogatói azt a célt tűzték ki, hogy a jövő évi EP-választás előtt megalkossák a rendeletet. Fontos ugyanakkor, hogy – ahogy azt az uniós kompromisszumoknál látni szoktuk – senki sem elégedett maradéktalanul. Számítani lehet arra, hogy az EP baloldali frakciói ellenzik majd, és

megpróbálják még migrációbarátabbá tenni a végleges jogszabályt,

miközben Magyarország és Lengyelország például így is túlzottan befogadáspártinak minősíti azt. Ezért egyelőre kiszámíthatatlan, hogy mikorra születhet ebből végleges jogszabály.

Hány migráns betelepítését könnyítené meg ez a döntés?

Minden évben milliók tesznek sikeres vagy sikertelen kísérletet arra, hogy Európába érkezzenek. Ez a javaslat, ha valóban elfogadják, meg fogja könnyíteni a migránsok befogadását, azaz az eddigi számok tovább nőhetnek. Nem túlzás ezért kijelenteni, hogy a javaslat elfogadása esetén évente több ezer migránst kellene Magyarországnak befogadnia, vagy több sokmilliárd forintot fizetni helyette „szolidaritás” címszó alatt. A pénzfizetési kötelezettség különösen visszás annak fényében, hogy hazánknak 2015 óta százmilliárdokat kellett költenie határvédelemre az EU déli külső határainak védtelensége miatt, melyhez Brüsszel lényegében nem járult hozzá pénzügyileg. Annak ellenére tehát, hogy Magyarország az egyetlen, amely maradéktalanul betartja a schengeni egyezményből fakadó határvédelmi kötelezettségét,

mégis nekünk kell többletpénzt fizetni, ha nem fogadunk be bevándorlókat.

Ez mutatja, mennyire nem veszik komolyan Brüsszelben azt, hogy vannak tagállamok, amelyek egyszerűen nem akarnak tömegesen migránsokat befogadni.

Minden be nem fogadott migráns esetén 22.000 euró büntetést kell fizetni az adott tagországnak. Hazánk melyikkel járna jobban pénzügyileg: ha betelepíti a migránsokat és fizeti az ezzel járó közvetlen és közvetett költségeket, vagy ha inkább a büntetést fizeti meg?

Nehéz lenne azt állítani, hogy bármelyik megoldással jól járna az ország. A bevándorlók befogadása hatalmas nehézségeket jelentene, ráadásul ezt a magyarok többsége már népszavazáson is elutasította. Az Alaptörvény sem teszi lehetővé, hogy kívülről, kényszerből idegen népességet telepítsenek be az országba. Mindezekre tekintettel

a kisebbik rossznak a pénz kifizetését tartanám,

de fontos kiemelni, hogy rendkívül igazságtalan ilyen pénzügyi terhet helyezni Magyarországra akkor, amikor amúgy is jogtalanul tartanak vissza nekünk járó forrásokat Brüsszelben. Egyelőre Magyarország legfontosabb érdeke ebben az ügyben az, hogy valamilyen módon képes legyen megakadályozni a tervezet ebben a formában történő elfogadását.

***

***

Nyitókép: Sameer Al-DOUMY / AFP

Összesen 277 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jooee
2023. június 10. 21:43
Abból a nem létező pénzből kell kifizetni, amit nekünk soha nem fognak ideadni.
gonterl
2023. június 10. 18:43
Ha választási lehetőség van, az azt jelenti, hogy kötelezés nincs. Az, hogy melyik újamat harapom meg teljesen rajtam múlik, még akkor is. ha mindegyik nekem fáj.
kujon
2023. június 10. 09:44
Lófaszt az eu seggébe, de vastagon.Sem befogadás nem lehet, sem pedig büntetésfizetés. Ha prüszkölnek, akkor meg Huxit, és kész. Éppen elég költség az, hogy Magyarország kell védje az EU délkeleti határait, mert a többi ország baszik rá, nem tartja fontosnak, vagy egyszerűen átengedi a rohadt hordákat. A felzárkóztatási pénzekről úgy is lemondhatunk, abból semmi nem lesz, viszont többet nem tudnak vele revolverezni se minket. Amit esetleg el tudnék képzeln, hogy mondjuk a szerb határ felé lekeríteni az ország területéből néhány értéktelen négyzetkilométernyi területet, amit az ország felé 10 méterres kerítéssel választani el. És akkor oda be lehet dózerolni néhány ezer-tízezer embert, ha csak annyi hely lesz nekik egy idő után, hogy egymás mellett kell álljanak, az sem számít. És akkor hivatalosan az ország területén vannak, de mégsem vegyülhetnek, vagy mozoghatnak szabadon.Ha meg mennének, akkor ott van Szerbia, a viszont nem látásra nekik. Ennyi.És ezzel ki lenne húzva a dolog összes méregfoga.
sorivo4
2023. június 09. 21:17
Nem fizetünk. Nem fizetjük azok elhibázott politikájának számláját, akikekkel sose értettünk egyet és sosem támogattuk azt. Ehhez a belegyezésünket sosem adtuk. Annak a számláját azok fogják fizetni egyedül, akik beengedik őket. Egyetlen magyar sem fog fizetni húszezer eurót egy migránsért, akit nem is akar, és örülne, ha ő kapna annyi pénzt, amiről eus állampolgárként nem is álmodhat teljes munkaidőben sem, és még a neki járó pénzeket is megvonják tőle jogtalanul és önkényesen ugyanazok, akik tönkre teszik ezzel egész Európát. Egy magyar egy petákot sem fog fizetni ezért. Ehelyett ennek az elkövetői fognak fizetni. Mindenért, amit Európa és az európaiak ellen elkövetnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!