„A védelem nemcsak a fegyverek által történik, hanem a Jóisten segítségével is” – Megyeri Jonatán rabbi a Mandinernek

2023. október 10. 10:20

Egyik fia éppen kint volt Izraelben, így nehéz órákat éltek át a hétvégén – mondja a rabbi lapunknak.

2023. október 10. 10:20
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

Megyeri Jonatán rabbival, az EMIH kommunikációs igazgatójával az Alapjogokért Központ által szervezett European Pro–Israel Summit elnevezésű konferencia egyik szünetében beszélgettünk. Megkérdeztük a rabbit, miként jutott el hozzá a háború híre, hiszen sábát alatt történt a támadás, amikor az ortodox zsidók nem használnak elektromos eszközöket. 

„Szombaton nemcsak sábát volt, hanem ünnep is: Smini Áceret ünnepe. Magyarországon és a diaszpórában is ez egy kétnapos ünnep” – mondja a rabbi. Ilyenkor az egész családja az Óbudai Zsinagógában ünnepel. Mivel sábátkor tilos 960 méternél többet gyalogolni, ezért a családjuk egy szállodában lakik az ünnep alatt. Megyeri Jonatán elmondta: ahogy reggel sétált a lobbiban, látta a BBC adását, hogy rakétákat lőttek Izraelre. 

„Megmondom őszintén, nem tulajdonítottam ennek drámai jelentőséget. Viszont azután az Óbudai Zsinagógában dolgozó személyzet szólt, akik ugye nem zsidók és követték a híreket, hogy ennél azért durvább a helyzet.

Nagyon nehezen jutottunk információkhoz.

Ez annál is inkább sajnálatos volt, mert az egyik fiam éppen kint volt Izraelben” – mondja a nehéz órákról a rabbi. 

Megyeri Jonatán fia aztán szerencsésen hazajutott azzal a járattal, amit a magyar külügy küldött a magyarokért. „Nem kívánom senkinek ezt az aggódást, amit vasárnap estig át kellett éljünk.”

Ezt is ajánljuk a témában

Az izraeli helyzet

A kérdésre, hogy kaptak-e információkat izraeli rokonoktól és barátoktól, a rabbi úgy válaszol: sokakkal tartják a kapcsolatot, és mindenki nagyon nehéz helyzetről számol be. 

„Kiterjedt családunk van Izraelben, akikkel nagyon szoros a kapcsolatunk. Tel Aviv mellett lakik egyébként a közeli rokonság, akikkel beszéltünk még tegnap este. Ők azt mondták: hatszor voltak óvóhelyen” – osztja meg a rabbi.

Szerinte precedens nélküli ez a helyzet, mert ilyen jellegű pusztítás már hosszú ideje nem történt. Mindenki döbbent állapotban van. 

„Az első és legfontosabb, hogy valahogy maradjon abba az öldöklés,

illetve, hogy Izrael megfelelő válaszcsapásokat tudjon adni, és ebben ne akadályozzák meg őket” – jelenti ki az EMIH kommunikációs igazgatója. 

Budapesti válasz

A kérdésre, hogy mit tesz az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, a rabbi elmondja: természetesen aktívak mind imában, mind a gyakorlati segítségben. 

„Hívő emberekként tudjuk, hogy a védelem nem csak a fegyverek által történik, hanem a Jóisten segítségével, spirituális módon.

Úgyhogy először is arra ösztönözzük minden zsidó és nem zsidó honfitársunkat, hogy jó cselekedetekkel, adományozással szerezzünk érdemeket a mennyekben, annak érdekében, hogy itt a Földön is minél hamarabb béke legyen” – mondja a rabbi. 

Kedden, október 10-én este hatkor a Jeruzsálem parkban szerveznek más zsidó közösségekkel összefogva egy megemlékezést az izraeli áldozatok emlékére, valamint közösen fognak imádkozni a békéért. Erre várnak minden békeszerető embert. 

A rabbi azt is elmondta: az EMIH közösségi oldalain folyamatos tájékoztatást adnak majd a felajánlásokról, valamint támogatják a Magyarországon élő izraeli közösséget „Igyekszünk minden fronton jelen lenni, arról nem is beszélve, hogy együttérzésünket fejezzük ki Izrael polgárinak, az áldozatok családjainak, és imáinkba foglaljuk Izraelt” – zárja Megyeri Jonatán. 

Nyitókép: Megyeri Jonatán Facebook oldala

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mandiner444hu
2023. október 10. 12:48
Izraelnek meg kell tanulnia hogy nem köpködi, gyalázza a keresztényeket, mert Isten Fia Jézus Krisztus ezt minden generációban személyes támadásnak vette, veszi. Aztán leveszi kezét a zsidokról és jön az arab dádá
istvanpeter
2023. október 10. 11:45
Ha nagyon őszinték vagyunk magunkhoz s a világhoz, akkor ki kell mondanunk, hogy Palesztina ősi földjén és környékén, valamint a világ más részein is, a világ két legagresszívebb, legrasszistább és legkegyetlenebb vallását és ideológiáját valló és képviselő népcsoport csatázik egymással. Ugyan is mind a zsidók, mind pedig az iszlám muszlimok kizárólagos felsőbbrendűséget és világuralmat vindikálnak maguknak, s a többi nép alávetettségét és kiirtását akarják megvalósítani. Teljesen nyilvánvaló, hogy az emberi alaptulajdonságok ezen szélsőséges megnyilvánulásai iszonyatos konfliktusokhoz vezetnek és végső soron az emberiséget veszélyeztetik. Ezért mindkét vallás és ideológia sürgős revízióra szorul, amit záros határidőn belül meg kell tenni.
DFK
2023. október 10. 11:32
Még jó, hogyvan sábesz gój a zsinagógában...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!