Donáth Anna nekiment Gyurcsányéknak, lehazugozta a DK-t, majd jelezte, az ellenzéki együttműködést azért nem rúgja fel

2023. október 27. 12:23

Boros Bánk Levente és Nagy Attila Tibor is egyetért abban, hogy a Momentumnak önállóan nincs esélye a DK nélkül. Ráadásul a Momentum EP-képviselője végül finomította is első nekibuzdulását, mondván, az ellenzéki együttműködésből azért nem szállnak ki.

2023. október 27. 12:23
Baranya Róbert
Baranya Róbert

„Több oka is van annak, hogy Donáth Anna nekiment Gyurcsány Ferencnek” – mondta lapunknak a momentumos politikus írása kapcsán Nagy Attila Tibor politikai elemző. Az egyik, hogy rosszul áll a Momentum a közvélemény-kutatásokban, a biztos szavazók között 8-9 százalékon vannak, ami már nem sokkal van a parlamenti küszöb felett. Ha ez így marad, akkor a jelenlegi kettő helyett csupán egy képviselőt tudnának bejuttatni jövőre az Európai Parlamentbe. 

Másrészt nem lehetetlen, hogy

Donáth Anna a meglehetősen színes, időnként széttartó párttagságtól kapott felszólítást, hogy csináljon végre valamit, támadja meg a DK-t, 

emlékeztetve a Momentum hőskorára, amikor még mindenkit elküldtek melegebb éghajlatra. „Csakhogy szerdán, a Klubrádióban szereplő Donáth Anna szavaiból már az derült ki, hogy mindez nem jelenti az ellenzéki pártokkal való szövetség felrúgását” – hívta fel a figyelmet az elemző. Ez egy „kint is vagyok-bent is vagyok” helyzet, Donáth kvázi az ellenzék belső ellenzéki szerepét próbálja eljátszani. Abban reménykedik, hogy a véleménybuborékban meg tudja nyerni magának a Gyurcsány-ellenes szavazókat. 

Ezt is ajánljuk a témában

Nagy Attila Tibor ugyanakkor nem lát Donáth lépése mögött kitervelt stratégiát, nincs konkrétan kitalálva, hogy amit leírt, abból mi következik. Szerinte felvetődik, hogy a politikus ezt a cikket nem is egyeztette pártja vezetőivel és ez egy magánakció volt. 

Ha valóban szakítana a Momentum Gyurcsányékkal, akkor saját magával szúrna ki helyi szinten

– húzta alá Nagy Attila Tibor. Ahhoz ugyanis, hogy képviselőik, polgármesterek megőrizhessék pozícióikat, kellenek a DK szavazói is. Ráadásul az ellenzéki választók fővárosi része továbbra is összefogás párti. Az elemző szerint Donáth Anna cikke lehet, hogy nem a DK-ra, hanem a Momentumra fog visszahullani.

Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet politikai elemzési igazgatója szerint a kialakult helyzet nem egy „műbalhé”. 

Mint kifejtette, az önkormányzati választás felől nézve a dolgot, mindegyik ellenzéki párt tudja, hogy meg kell állapodniuk, minden helyen egy jelöltet állítva a kormánypártival szemben. A másik sík, az EP-választás, ahol viszont kicsi a valószínűsége a közös listának, és többnyire egyedül indulnak a pártok. „Ez lesz a valós verseny, egy helyosztó. Aki pedig nem tud felmutatni valós támogatottságot, azt nem veszik majd figyelembe később” – mondta az elemző.  A DK régóta erődemonstrációt tart, míg a többiek lefagytak. Mindenki arra számított, hogy az ellenzéki elsőségért a Momentum és Gyurcsányék harcolnak majd, 

de előbbiek Donáth visszatérésével sem tudtak előrelépni. 

Előretolták Gelencsér Ferencet, akire mindenki úgy tekint, minit egy ideiglenes vezetőre. Ő pedig hibára-hibára halmoz, ahogy a párt is. „Ez az előzménye annak, hogy miért született ez az írás” – mondta Boros Bánk. 

Egyrészt a Momentum az utolsó pillanatban van a DK-val szemben: valamit csinálni kellene végre. 

A másik, hogy minden pártnak állást kell foglalnia Gyurcsányékkal kapcsolatban. De senki nem mert eddig nyilvánosan szembefordulni a DK-val  és kiderült, hogy éles helyzetben, egy választáson, mindenki együttműködik velük. Ez most egy próbálkozás a szembefordulásra.

Ugyanakkor Boros Bánk is egyetért abban, hogy ez nem tűnik kidolgozott stratégiának, ez nem volt egy előkészített lépés. 

A harmadik indok, hogy komoly belső feszültségek terhelik a Momentumot. Ellentétek vannak a belső, Brüsszel és Budapest-központú vezetés és a vidéki momentumosok között. Ez is ott lehet Donáth írásának hátterében, aki be is ismeri ezt a feszültséget.

„Ugyanakkor az, hogy Donáth írásának utolsó részében szövetségről és koalícióról beszél egy őszinte reakció, hiszen kicsi a valószínűsége, hogy egy ellenzéki párt kormányképes erőt tudna felmutatni. Ez a realitás beismerése: Gyurcsány nélkül esélytelen az ellenzék” – mondta Boros Bánk Levente. 

Donáth Anna lépését korábban Kiszelly Zoltán is elemezte lapunknak. A Századvég politikai elemzési igazgatója szerint valójában egy selejtező, látszatverseny zajlik a Momentum és a DK között, mert később – ezt mutatják a lengyel fejlemények is – úgyis összefognak.

Nyitókép: Donáth Anna/Facebook

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lyon-v-2
2023. október 27. 18:22
Kicsit fizetni, kicsit ..szni... kicsit okádni, kicsit nyalogatni... Szemét dolgok ezek....
a straight cold player
2023. október 27. 16:09
„Gyurcsány nélkül esélytelen az ellenzék” Gyurcsány és az ellenzék egy róka-fogta-csuka helyzetben van. Gyurcsány egy hatalommániás gazember. Kellőképpen ravasz hogy annyit elért, hogy ő legyen az ellenzék legerősebb láncszeme. Persze ezt leginkább úgy éri el, hogy a többi „láncszemet" gyengíti, így nélküle az ellenzék esélytelen. Vele viszont az ellenék szintén esélytelen, mivel az elmúlt 50 év legelutasítottabb, de minimum legmegosztóbb politikusa, amivel ő is tisztában van ezért próbálkozik a Gyurcsány2.0-val (DK) Ráadásul ha valüban fontos lenne neki az ellenzék sikere és az általa hangoztatott kormányváltás akkor már rég elvonult volna „kibaszott jó könyvet írni a magyar baloldalról".
moricka13-3
2023. október 27. 15:55
Az sem probléma, hogy a Momentum ezzel a Donáth féle "kinn is vagyok, bent is vagyok" észjárással és gyakorlattal se kinn, se bent nem lesz!
letsgobrandon-2
2023. október 27. 15:52
a Momentum máris tovább létezett mint képességeik alapján indokolt lenne
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!