Kiderült, mennyi külföldi él Budapesten

2023. november 02. 07:13

A főváros bizonyos kerületeiben minden negyedik lakos külföldi állampolgár.

2023. november 02. 07:13
Daily Life And Economy In Hungary

Az eddigi is sejthető volt, hogy Budapest egy etnikailag és a kulturálisan kifejezetten sokszínű város, azonban eddig nem volt pontos információ arról, hogy pontosan mekkora csoportról beszélhetünk és hogy mely országokból származnak ezek az emberek. Most azonban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb népszámlálási adatai alapján kiderült, hogy a magyar fővárosban élő külföldi állampolgárok száma meghaladja a 98.000 főt. 

A kínai és az ukrán diaszpóra a legnagyobbak a városban, de a város sokszínűsége egyértelműen érezhető, mivel az összes külföldi lakosság mindössze 15,2 százalékát teszik ki

Mint kiderült a legnagyobb itt élő külföldi csoport a kínai. A számuk az elmúlt évtizedben több mint megduplázódott, 2022-re elérte a 14.953 főt. Ezt követi az ukrán közösség, melynek lélekszáma megnégyszereződött az orosz-ukrán háború óta, így elérik a 13.791 főt. A harmadik helyen a vietnámiak állnak, akiknek száma az utóbbi években szintén markánsan nőtt, míg a Romániából érkezők száma csökkent.

A külföldi állampolgárok eloszlása kerületi szinten is érdekes adatokat mutat. Például

Terézváros és a Belváros-Lipótváros kerületeiben majdnem minden negyedik lakos külföldi állampolgár

A különböző külföldi csoportok preferenciái is változatosak. A kínaiak és vietnámiak nagy része Pesten él, míg az ukránok közül sokan Budán telepednek le. Az oroszoknak a XIII. kerület a kedvence, míg a németek szívesen laknak a pesti belső kerületekben. A Terézvárosban például 23,1 százalékban külföldiek élnek, és a kínaiak, ukránok és francia állampolgárok a legnagyobb csoportok a kerületben.

Az adatok szerint Budapesten számos országból érkező külföldi lakos talált otthonra. Több mint ezer olasz, indiai, lengyel, brit, dél-koreai és török állampolgár él a városban. Meglepő adatok között találhatók az irániak, amerikaiak, mongolok és norvégok számai, melyek szintén a főváros sokszínűségét mutatják.

A városnak egyre növekvő nemzetközi lakossága a múltbéli és jelenlegi migrációs folyamatok eredménye.

***

Nyitókép: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina11
2023. november 04. 12:07
Magyarországnak bevándorláspárti kormánya van, és ezt deklarálta is amikor kijelentették, hogy félmillió bevándorlóra van szükség." Nem Tony Clifton! Ennyi vendégmunkásra lesz szükség! Nagy különbség!
Janika50
2023. november 03. 11:05
Ezt a szomorú tényt remélem nem örömhirként kell megélnem? A dunaparti házból azért kellett elköltöznöm már 20 éve, mert mi magyarok voltunk a kivételek. És nem a kinai, vietnámi lakók miatt, hanem a viselkedni nemtudó britt, német, sajtfejű lakók, tulajdonos térsak miatt. Nem lehetett egy normális lakógyűlést tartani. Elvérták, hogy az ő nyelvükön történjék. Aztán az országba beözönlő német, britt egyéb igazi szerepe nehogy 2026-ban Mohács félévezredes évfordulóján rendeződő választáson derüljön ki.
Hotten Totta
2023. november 03. 00:15
Ugyanaz lesz, mint Londonnal. Az már nem az angoloké. De most már a kormányuk se. A vendégmunkásokra kétféle példa is van, Németország vagy Dubai. Vajon melyik lesz a jövő nálunk?
survivor
2023. november 02. 15:47
Az EU tagokkal nem lehet mit tenni. De a többivel ki innen. (Kínai, viet maradhat...)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!