Sebastian Kurz Budapesten: Az európai migrációs politika egyre több halált okoz

2023. november 08. 19:43

Telt ház előtt rendezték meg a Sebastian Kurz karrierjéről készült legújabb dokumentumfilm magyarországi premierjét, az azt követő pódiumbeszélgetésen pedig a korábbi osztrák kancellár az egykori és a legújabb európai migrációs politikát, valamint az izraeli háború kontinensre gyakorolt hatását is elemezte.

2023. november 08. 19:43
Klein Ron

„Minél nyitottabb az Európai Unió, annál többen indulnak útra, és annál többen fulladnak a Földközi-tengerbe. Összességében tehát ez a migrációt támogató politika egyre több halált okoz” – jelentette ki az Uránia Nemzeti Filmszínházban Sebastian Kurz. A korábbi osztrák kancellár karrierjéről készült legújabb dokumentumfilm magyarországi premierjét telt ház előtt rendezték meg, majd Sebastian Kurz pódiumbeszélgetésen vett részt Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium főigazgatója, Bauer Bence, az eseményt szervező Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója, valamint a Bécsben öt évig nagykövetként dolgozó Nagy Andor társaságában.

Az osztrák – immár – vállalkozó szerint minden megváltozott az európai politikában,

hiszen amikor a magyar kormányhoz hasonló véleménnyel volt a migrációról, nácinak és szívtelennek állították be, ma viszont már ugyanazok a mondatok hangoznak el baloldali pártoktól is.

„De fontos, hogy a szavakat tettek kövessék” – szögezte le Sebastian Kurz, aki azt is elmondta, nagy kihívást jelent, ha rosszul képzett, a helyi nyelvet nem beszélő férfiak jelennek meg egy országban, sok helyen Nyugat-Európában pedig arra jöttek rá az elmúlt hetekben, hogy antiszemitizmust is „importáltak” a kontinensre.

Ezt is ajánljuk a témában

Az egykori kancellárt IT-szektorban működő vállalkozása Tel-Avivhoz köti, gyakran fordul meg az Öböl-menti országokban is, így határozott véleménye van az október 7-én történtekről: szerinte a terrorizmus sohasem indokolható, a Hamász pedig pontosan úgy járt el, ahogyan az Iszlám Állam tette korábban.

A közönségre nézve Szalai Zoltán elmondta, Magyarországon egyébként is nagy a kíváncsiság az osztrák közélet iránt, ráadásul Kurz politikai tehetsége sokakat meggyőzött. Felidézte,

a nyári MCC Feszten is hatalmas volt az érdeklődés az osztrák ex-kancellár szavai iránt, még a szervezőket is meglepte, hogy felismerték az esztergomi utcákon és sokan akartak vele közös képet készíteni.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Forrás: MCC/Gyurkovits Tamas

A főigazgató elárulta, a Mandinert is kiemelkedő számban vásárolták meg azon a héten, amikor Kurz volt a címlapon. Hozzátette, a magyar-német intézet esetében a német azt jelenti, hogy minél jobban megismerjék és megértsék Magyarországon a német nyelvű országok kultúráját, mert szerinte túl keveset tudunk a szomszédos államokról, így Ausztriáról is.

Ezt is ajánljuk a témában

Az európai politikával kapcsolatban Kurz rámutatott, a véleményszabadságnak és a vélemény sokszínűségének kellene az alapnak lennie a demokratikus vitákban, de az a benyomása, hogy napjainkban ez a vita eltolódott.

Van egy spektrum, amely meghatározza, mit szabad mondani, gondolni és mit nem. Úgy véli, óvatosnak kell lenni, mert ez veszélyes a demokráciára és a demokratikus vitákra.

A filmre és az „Ibiza-ügyre” utalva Szalai Zoltán megjegyezte, neki úgy tűnt, mintha túl sokan és nagy számban akartak volna beavatkozni az osztrák állam életébe. Nagy Andor is arról beszélt a pódiumon, fontosnak tartja azt, hogy ebben a filmben a korábbi kancellár saját szemszögéből reagált a kemény kritikákra.

„Ami imponált ebben a filmben, az maga az ember. Ha egy politikust támadnak, annak három oldala van: politikai, jogi és emberi. Az elsőt lehet kezelni, ha megvan a kellő rutin, jó ügyvéd mindig akad, ám az már nem könnyű, hogy az ember apaként, férjként, barátként és gyermekként miként viseli el a támadásokat” – fogalmazott a diplomata.

A szerző a Corvinák újságírója.

Nyitókép: MCC/Gyurkovits Tamás

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mondeos
2023. november 09. 08:57
Megfigyeltem, hogy az "Ex" meg a "bukott" politikusok szeméről gyakran lehull a hályog és hirtelen elkezdenek tisztán látni.
Chekke-Faint
2023. november 09. 07:05
Azért a halált okozóknak anno még taxi is járt Bécsig.
Osztap_Bender
2023. november 09. 07:01
A cikk írója: Klein Ron Azért ez sokat elmond a lényegről.
bagira002
2023. november 09. 05:37
Bűnös brüsszeli uraságok megint hazudnak tagadnak . terroristákat euba meghívta Merkel elvtársnő járt közbe . Ezernél több ártatlan eus legyilkoltak , meghívott terroristák jelenléte óta Európa háborús övezetté vált zsidó-keresztény üldözés azóta van , békés nyugodt életnek vége . Jah hogy a globali körmösök Brüsszelből a védett területen másképp látják . Merkel valahogy elbújt nem mutatkozik már az ázsiai verőlegényei közt , nem fotóztatja magát . Európába meghívott beáramló palesztin terroristák Brüsszel-Merkel - Ursula zsoldosai partizánjai ávósai verőlegényei védik az eus gazemberek hatalmát lopott vagyonát szavaznak rájuk .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!