„Nem mindig szerelem az, ha pillangót érzel a gyomrodban”

2023. december 19. 09:13

A Telex vagy a 444 ügynökei ma már láthatóan elhiszik a saját hazugságaikat. Hogy Putyin rákos, fél heréje van csak, és már meghalt.

2023. december 19. 09:13
null
Jeszenszky Zsolt
Jeszenszky Zsolt
PestiSrácok

„(Hanem lehet az kés is.) Az elmúlt hetek Wilde, Poe és Madách idézetei után ezúttal egy borsodi bölcs mondás adta az inspirációt a vezércikkhez.Mert tényleg: időnként átver minket a valóság, s hagyjuk is, hogy átverjen. Legalábbis az emberek egy része hajlamos erre. A ballibsik és az »igazikonzervatívok« különösen.

Ezt hívják úgy, hogy vágyvezérelt gondolkodás. Amikor már csak kettőt kell aludni, és az ukránok beveszik Moszkvát. Vagy »a szankciók működnek«! De tulajdonképpen vágyvezérelt gondolkodás az is, hogy a férfiak is szülhetnek, és hogy mindenki olyan nemű, amilyennek gondolja/képzeli/szeretné magát. A józan eszét még megőrző ember ezekre mind zsigerből azt mondja: Mi van???

De nem mindenki őrizte meg a józan eszét. Sőt, mintha a világ nagyobbik részénél, az emberek többségénél elmentek volna otthonról. Komolyan gondolják, hogy ideológiákkal felül lehet írni a biológiát, morállal a geopolitikai valóságot. Valójában persze az emberek többsége még őrzi a józanságát, realitásérzékét; csak a hangadók, a véleményformálók, a »kapuőrök« vesztették azt el. A New York Times vagy a Guardian publicistái, a Telex vagy a 444 ügynökei (véletlenül majdnem újságírót írtam) ma már láthatóan elhiszik a saját hazugságaikat. Hogy Putyin rákos, fél heréje van csak, és már meghalt. Meg hogy Orbán ezen a héten is megbukott már megint.

De komolyan, miért váltak a nyugati közbeszédben ennyire dominánssá a vágy- és ideológiavezérelt kijelentések, miért szűnt meg az igény a kritikai szemléletre, a józan mérlelgelésre… úgy általában, a valóságra? Miért gondolja azt a nemzetközi (és vele a hazai) baloldal, hogy ha nagyon sokszor leírják, hogy Oooooooorbán, akkor a patásördög egyszer csak huss, eltűnik? Szerintem két okból. Egyrészt mert néha tényleg úgy tűnhet számukra, hogy a vudu-babázás működik. Másrészt mert az elhülyült, elkényelmesedett, önmaguk hatása alá került urbánus ál-értelmiség egy olyan buborékban él, amely (egyelőre még) megvédi a kognitív disszonanciától. Sokkal kellemesebb ebben a buborékban tespedni (sőt, még jobban fújni a lufit), bevenni a kék kapszulát, és tovább élvezni a mátrix adta fals biztonságot.”

Nyitókép: Mandiner-archív

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tapir32
2023. december 19. 23:31
„Nem mindig szerelem az, ha pillangót érzel a gyomrodban”. Leggyakrabban szénsavas üdítő!
48saxon
2023. december 19. 23:00
Az utolsó bekezdésben, különösen annak nyitómondatában felvetett problémakörnek ez a blogger egész cikksorozatot szentel kb. az orosz-ukrán háború tavalyi kitörése óta, angolul tudóknak igen tanulságos: https://aurelien2022.substack.com/p/newish-readers-start-here
tanulo-jani-2023
2023. december 19. 20:01
Igen, skacok, így van ez.... a "vágyvezérelt létük" bizony már nem elgondolás, nem ideológia, nem stb.. hanem sajnos a valóság! Ki nem emlékszik, mikor US debiséget osztottunk meg twtr-ről yt-ra tweechre, s akit még "nem nyúztak ki" azok a face-re! 2019-es "blm" + antifaß hülyeségek tömkelege, vagy pandémia alatt az oszi (ausztrál... ) ill a canadai tehersofőrök.. "letiltott pénztárcás videói..." bizony ez a haladárság már egyes államok HIVATALOS megnyilvánulásain is látszik. Jeszi! ne vesszünk el a részletekben, én (cim, név a guglin, míg le nem tiltja ezen fiókom is?!!lulz..) ezt már nem csak divatos nyugati debilségnek, hanem hivatalos (FŐSODORNAK en. woke .. nevezitek) polgári megnyilvánulásnak tartom.. elvárt viselkedési követendő forma állami szinten BrD, US, UK... főleg. Jani Keres Nos, mit gondoltok erről még?
connorj
2023. december 19. 17:49
https://vm.tiktok.com/ZGeNxC72n/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!