Philadelphiában egy kóser éttermet ért antiszemita támadás, de Pressman szerint Magyarországon nincsenek biztonságban a zsidók

2023. december 05. 10:21

Az amerikai nagykövet szerint az antiszemitizmust hazánkban a kormány bátorítja.

2023. december 05. 10:21
null

A Fehér Ház is elítélte hétfőn, hogy egy philadelphiai kóser étterem előtti antiszemita incidensbe torkollt vasárnap egy palesztinpárti szimpátiatüntetés.

„Ez antiszemitizmus, és semmi nem jogosíthat föl senkit, hogy célba vegyen egy izraeli ételeket kínáló éttermet, csak mert nem ért egyet az izraeli politikával” – mondta a Fehér Ház szóvivője, Andrew Bates, hozzátéve, hogy ez világosan felfedte azt a könyörtelen és értelmetlen kettős mércét, amely olyan jellemző az antiszemitizmusra.

Vasárnap délután palesztinbarát tüntetők a kóser falafelező előtt népirtással vádaskodó antiszemita rigmust skandáltak. Josh Shapiro, Pennsylvania kormányzója szerint az eset egyértelműen nem békés tiltakozás, hanem égbekiáltó antiszemitizmus.

„Az éttermet azért vették célba, és támadták meg, mert a tulajdonosa zsidó és izraeli.

Ez a gyűlölet és elvakultság a történelem sötét időszakát idézi” – írta Shapiro az X-en.

Az Izrael és a Hamász közti fegyveres konfliktus miatt az utóbbi időben számos tüntetést tartottak az Egyesült Államokban is, és a háborúval összefüggésben több esetben jelentettek antiszemita és iszlamofób incidenseket és támadásokat egyaránt.

David Pressman: Nincsenek biztonságban a zsidók Magyarországon

Az amerikai nagykövet élesen bírálta a magyar kormányt a 12. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál megnyitóján tartott beszédében. Pressman kifejtette, „az antiszemitizmust Magyarországon a kormány bátorítja, ellentétben a hivatalosan hangoztatott zéró-tolerancia elvével”. A nagykövet beszédéről bővebben ide kattintva olvashatnak.

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI/Mandiner)

Nyitókép: Attila KISBENEDEK / AFP

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2023. december 06. 13:47
sztem időszerű lenne egy tüntetés az amerikai nagykövetség elé... ki kellene fejezni, h aggódunk az USÁ-ban terjedő antiszemitizmus miatt... +jogállamiság +fékek és ellensúlyok... bazd+ _I_
Zolt
2023. december 06. 11:12
Sajnos ebből is lelehet következtetni,ha valaki balos és homokos az tuti nem lát tisztán.Azaz nem csak a homokossága kisebb gond könnyen ferdítí a valósagot mert egy olyan álomvilágban él ahol a hetero gonosz,így daját képére próbálja formázni a világot,ahol csak homokosoknak van helye. Szép lassan oda jutnánk a pedigilia se büntetendő dolog.Csak kikell vegye a who a betegség ből.Ahogy a homokkal megtörtént.És ugyyanez lesz a bizonyos kisebbséggel is.Ez ellen esetleg az emberi alapjog csekély módosítása állíthatna meg.,ami nem csak egyenlőséget biztosít,de büntethet, megszüntetheti bizonyos esetekben a jogot. Szerintem
Tarpibp
2023. december 06. 06:34
Ez érdekes. Az ortodox zsidók szerint csak Budapesten vannak biztonságban. Berlinben vagy Párizsban már nem mennek az utcára.
Agybeteg Fideszes
2023. december 06. 01:49
David Pressmannek ugyan az lesz a sorsa mint anno elődjének Goodfrendnek. Elfog fogyni körülötre a kormánypárti politikai párbeszéd lehetősége és okafogyott lesz a jelenléte. Anno Goodfrend megszégyenülten volt kénytelen hazatérni, hiszen légüres térben találta magát. Ez a szarzsák is ugyan úgy fog járni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!