A béke arca az övé: Mária, béke királynője, könyörögj értünk!

2024. január 01. 13:42

Áldott az asszonyok között, áldott minden ember között.

2024. január 01. 13:42
null
Vágvölgyi Gergely

A Napba öltözött asszony, akiben csalódni nem lehet. Százmilliók vallják édesanyjuknak, ő pedig egyenként és egyaránt szereti gyermekeit. Mi, magyarok még jobban kötődünk hozzá, egyenesen Nagyasszonyunknak szólítjuk, s ezer éve élünk oltalma alatt. Mária megdöbbentő személy. 

A biblikusok szerint, amikor az angyali üdvözlet elhangzik, s Mária megtudja, hogy a Megváltó anyja lesz, alig 16 éves.

Törékeny kislány, előtte az élet. Egészen tiszta, szeplőtelen és szép: úgy képzelem, hogy lelke tisztasága meg is látszott rajta. S ez a kislány egyszerre a történelem középpontjába kerül, hogy aztán a világ végezetéig ottmaradjon, s amikor kétezer éve visszhangzó „igenje” elhangzik, nincs semmi más, amire alapozzon, csak a hite. De az tengermély. Mindent elsöprő. Erőteljes. Olyan tiszta, mint ő maga.

Ott van tehát ez a názáreti lány, akivel megfordul a világ, s lassanként rádöbben, micsoda szerepe van a Teremtő tervében, micsoda kegyelem éri, milyen kiváltság. Áldott az asszonyok között, áldott minden ember között. 

Majd következik 33 év, amelyben egyszerre kulcsfigura és erős háttér. Nevel, megtanítja a törvényt, aggódik, gondoskodik, szeret.

Békés otthont teremt és így szolgálja gyermekét, Urát. Magával ragadó lehetett az a bölcs gyöngédség, amivel Mária szeretni tudott, szinte egyedülálló, mégis, ugyanezt a bölcs gyöngédséget hordozza minden édesanya, amikor szeretettel fordul gyermekéhez – ez az attribútum az övék, mi pedig csak félszegen, irigykedve nézzük, miközben férfi lelkünket is betölti az otthon melege. Tőlük kapjuk ajándékba. 

Abban a három évben, amikor Jézus fellép és nyilvánosan működik, ő követi, issza a szavakat ugyanúgy, mint hajdan a pásztorok és a bölcsek betlehemi látogatásakor. Egyre mélyebb a hite, akkor is, ha a csodajelek évtizedek óta részei az életének.

A természetfelettit befogadja a természetes. Mária rendíthetetlen. Az marad a Golgotán is, az utolsó szavak pillanataiban is,

amikor fia gondoskodik róla, amikor összetörik az anyai szív, ahogy harminchárom évvel azelőtt elhangzott a próféciában. Zokog, mert ember, de hisz rendületlenül – mert ő Mária. 

Ennek a gyönyörű asszonynak a szíve telve van szeretettel és békességgel.

Hiába gondolják a harmadik évezred első évtizedeiben mind többen ezt valamiféle dajkamesének (miközben valláspótlékok után nyúlnak, hogy hangos jajkiáltásukat valahogy időleg elhallgattassák), nem csak a múltban, de napjainkban is milliók tapasztalják mindezt. Mostanában sokszor kérem az Urat, hogy mutassa meg nekem Mária arcát. Úgy hiszem, a szeretet és békesség arca az övé. Éppen az, amire mindannyian vágyakozunk, amire mindannyiunknak égető szüksége van. A körülöttünk tomboló világnak úgyszintén. 

Szemlélnünk kell Máriát. Tanulnunk tőle. Kérni, hogy segítsen. Jézushoz vezet.

Mária, Béke királynője, könyörögj értünk!

(Nyitókép: A Liliomok Szűze (La Vierge au lys) – W. A. Bouguereau festménye Szűz Máriáról és a kis Jézusról, részlet)

 

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Perczel Éva
2024. január 02. 06:15
Nincs koldus, aki a Szemkilövető villája előtt kéregetne! Mind a templomok környékén vár alamizsnát, élelmet a szentmisék idején. Még valami?
Obsitos Technikus
2024. január 02. 00:35
Nem tagadták meg magukat ma sem a protkók...
Hohokam
2024. január 01. 17:09
Soli Deo gloria.
Mandiner444hu
2024. január 01. 15:46
Be kéne már fejezni ezt a Földanyakultusz gyakorlatot a Római Katolikus Egyházban, mivel élesen szembe megy Isten kijelentésével. 1Timóteus 2:5-6 Mert egy az Isten, egy a közbenjáró is Isten és emberek között, az ember Krisztus Jézus, aki váltságul adta önmagát mindenkiért, tanúbizonyságul a maga idejében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!