Az Orbán-gyűlölő Dés László kimutatta a foga fehérjét

2024. január 12. 09:32

Gyomorforgató Kádár-nosztalgia a Klubrádióban.

2024. január 12. 09:32
DÉS László
Csépányi Balázs
Csépányi Balázs
Magyar Nemzet

„Dés László Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas előadóművész, zeneszerző volt Kun Zsuzsa vendége a Klubrádióban. Az apropó a zenész közelgő, hetvenedik születésnapja volt, de számos témát érintettek a műsorban. Dés véresszájú Orbán-gyűlölő, és ezt nem is rejti véka alá. Szinte minden megszólalásában támadja a kormányt. Most sem volt ez másképpen. Dés azt mondta a beszélgetésben, hogy egy igazi polgárnak foglalkoznia kell a közéleti kérdésekkel is, ő is ezért teszi, de egyre kevesebben vannak, akik állást foglalnak, mert ahogy fogalmaz, nagy a beszarás, az apátia. A Fideszről pedig nemes egyszerűséggel azt mondta, hogy ő már 1993-ban tudta róluk, hogy egy gengszterbanda.

»[…] Kétségbeesve néztem 2010-ben, hogy tisztaszemű fiatal emberek álltak a Vörösmarty téren, és úgy nézték a jelenlegi miniszterelnököt, hittel. Pontosan tudtam, hogy majd baromira pofára fognak esni, mert fogalmuk sincs, hogy kiről és miről van szó. […] Olyan aljas és undortó társaság, hogy elképesztő.«

De a hab a tortán még ezután jött a beszélgetésben. Elindult a gyomorforgató Kádár-nosztalgia. Eljutott odáig a beszélgetés, hogy micsoda aranykor volt a szocializmus utolsó tíz éve, a ’80-as évek, mert ő akkor kapott egyre jobb munkákat, filmzenéket írhatott, színházakban kísérőzenéket, nagyszerű jazz-zenekarai voltak, utazott szerte a világban. Majd felhozta az édesapja szavait, aki Vásárhelyi Miklóssal közösen vett részt egy korábbi családi összejövetelen, hogy a rendszerváltás után rosszabb lesz itt a helyzet, mint a szocializmusban és Dés hozzáteszi, igaza is lett.

Innen eredeztethető tehát a zenész mai álláspontja, hiszen a Mussolini fasiszta mozgalmától a kommunizmuson át a liberális demokráciáig eljutó hajdani SZDSZ-ikon Vásárhelyi elvtárs gondolatait is magagába szívhatta, aki »szánalmas féregnek« nevezte a rákosista Szabad Népben az ÁVO-n megkínzott Mindszenty hercegprímást. Így nem lepődtünk meg Dés László szavain sem, hiszen azt jól tudjuk az elmúlt évekből a balliberális művészek visszatérő sirálmait hallgatva, hogy akkor mindig minden jó, a létező legnagyobb rendben van, amikor nem a jobboldal van hatalmon.

Mindezek ellenére Dés egy mondatával egyet tudunk érteni, mégpedig azzal, hogy egy igazi polgárnak bizony foglalkoznia kell közéleti kérdésekkel. Azonban jól meg kell nézni, hogy ki és miképpen próbál meg minket befolyásolni. Úgyhogy ezen a szemüvegen keresztül érdemes szemlélni a közéleti megszólalásokat. Dés szerepléseit pedig különösképpen.

Ennyit Désről és a Kádár-nosztalgiáról.”

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Czimbal Gyula
 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
FeketeFehér
2024. január 14. 20:56
Dés jó zenéket ír, Csépányi meg szar cikkeket.
catalina11
2024. január 14. 11:25
Innen eredeztethető tehát a zenész mai álláspontja, hiszen a Mussolini fasiszta mozgalmától a kommunizmuson át a liberális demokráciáig eljutó hajdani SZDSZ-ikon Vásárhelyi elvtárs gondolatait is magagába szívhatta, aki »szánalmas féregnek« nevezte a rákosista Szabad Népben az ÁVO-n megkínzott Mindszenty hercegprímást. Így nem lepődtünk meg Dés László szavain sem, hiszen azt jól tudjuk az elmúlt évekből a balliberális művészek visszatérő sirámait hallgatva, hogy akkor mindig minden jó, a létező legnagyobb rendben van, amikor nem a jobboldal van hatalmon." Dés és elvtársai "művészek"
altercat1
2024. január 13. 19:31
Ez mitől "művész"? (Na jó... Egy lagziban elmenne éjfél után... Amikor már mindegy.)
irmag2
2024. január 13. 17:41
Ennek még van foga (biztosan bóti), mikor már egy rohadt Máriája sincs?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!