Hamarosan eltűnik a kommunizmus egyik jelképe Budapestről

2024. január 20. 18:27

Még az idén begyógyul a seb a Gellért-hegy oldalán, lebontják a szocializmus utolsó leheletét: a Munkásőrség egykori országos parancsnokságának helyét világszínvonalú infrastruktúrával rendelkező oktatási intézmény foglalja el.

2024. január 20. 18:27
Klein Ron

Heteken belül megkezdődnek a bontási munkálatok, őszre pedig eltűnik a Gellérthegyről a Munkásőrség egykori parancsnokságának épülete – jelentette be a Somlói úti telek tulajdonosa, a Mathias Corvinus Collegium (MCC). A Kárpát-medence legnagyobb tehetséggondozó intézménye néhány nappal a bontás kivitelezőjével történt szerződéskötés után máris lakossági fórumot tartott, hogy építész, főmérnök és építészmérnök társaságában tájékoztassa a környékbelieket tervezett új központjáról és a következő hónapok menetrendjéről.

A többség is lebontaná a felújításra alkalmatlan székházat

A Gellérthegyi Lakók Érdekvédelmi Egyesülete által szervezett eseményen Litkei Máté, az MCC kommunikációs igazgatója felidézte a legfrissebb reprezentatív közvélemény-kutatás eredményét, amely alapján a budapestiek és a környéken élők jelentős többsége támogatja a beruházást. Emellett egyetért abban is, hogy

a kommunista rendszer eszméjét fegyverrel védő Munkásőrség egykori, a szakértők egybehangzó véleménye alapján felújításra alkalmatlan székházát le kell bontani, az új épületnek pedig oktatási célokat kell szolgálnia. 

Senki sem akar ilyen épületben tanulni, dolgozni, élni

A válaszadók kétharmadában rossz emlékeket ébreszt a jelenlegi objektum látványa – a falak között olyanok is megfordulhattak az MSZMP párthadseregeként funkcionált Munkásőrség tagjaként, akik például határőrként a nyugatra menekülők után lőttek.

„Ez az épület nem alakítható át. A műszaki szakemberek mondják, nem én, a művészettörténész, aki csak körbejárta kívül és belül. De ez csupán az egyik szempont. A Munkásőrség egykori országos parancsnokságának épületében senki sem szeretne élni, dolgozni, tanulni” – mondta korábban Sulyok Miklós Németh Lajos-díjas művészettörténész.

Ezt is ajánljuk a témában

Méltó lesz Mátyás királyhoz az új oktatási intézmény

Az új, világszínvonalú infrastruktúrával rendelkező oktatási intézményt Ferencz Marcel Ybl-díjas és újdonsült Príma Primissima-díjas építész álmodta meg, aki a lakossági fórumon kijelentette, szívét-lelkét beleadta a tervekbe, hogy méltó legyen a névadó Mátyás királyhoz. Leszögezte, a jelenlegi terület 70 százaléka lepusztult objektumokkal telített, a megújuló központban viszont két épület helyett csak egy helyezkedik majd el, így jóval kiterjedtebb lesz a kerületiek által is bejárható parkosított rész.

Az MCC Campus a tervek szerint 2026 végére készül el, az oktatás pedig 2027 szeptemberében kezdődhet a Somlói úton.

A szerző a Corvinák újságírója.

Nyitókép: MCC

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blondibarbi
2024. január 22. 16:06
Robbantással kéne eltüntetni, az lenne a méltó hozzá !
Nehidd El
2024. január 21. 12:53
Úgy látom, a munkásőr-riadólánc még kiválóan működik, mert minden régi elvtárs egy csapásra előbújt a padlórésből, hogy itt őrjöngjön nekünk.
Nehidd El
2024. január 21. 12:49
A DK az apáik, a Momentum pedig a nagyapáik emlékére élőlánccal fogja védeni.
EJP1
2024. január 21. 12:16
Már korábban el kellett volna takarítani a volt munkásőrokkel, párttitkárokkal, házmesterekkel és utódaikkal együtt!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!