Hamarosan kiderül, mit rejtett évtizedekig a kommunizmus egyik jelképe Budapesten

2024. február 04. 06:04

Egyelőre valószínűsített forgatókönyvek léteznek arra vonatkozóan, hogy mi minden kerülhet elő az egykori Munkásőrség Somlói úti székházának bontása során.

2024. február 04. 06:04
Klein Ron

A munkaterület átadásával és lehatárolásával megkezdődik a kommunizmus egyik jelképének, az egykori Munkásőrség Somlói úti székházának a bontása, a felújíthatatlan épület helyét világszínvonalú infrastruktúrával rendelkező oktatási intézmény, a Mathias Corvinus Collegium új campusa foglalja el. Ám az omladozó szerkezet addig a helyén marad, amíg nem stabilizálják a közvetlen környezetet, merthogy az ingatlan alatt található egy üreg: az ismert hossza 53 méter, az útpálya alatt 7-9 méterrel helyezkedik el vízvezeték, szennycsatorna, elektromos kábelek és telefonvezetékek közelében.

Csak a szerencsének köszönhető, hogy még nem szakadt be az úttest egy busz vagy személyautó alatt, és nem történt baleset ezen a szakaszon

– szögezte le a műszaki ellenőri feladatokat ellátó Főber Zrt. projektvezetője, Kiss István. Hozzátette, hogy mintegy 250 köbméter betontömedékre és ugyanennyi homokos kavicsra, valamint körülbelül 60 köbméter cementhabarcsra lesz szükség a tömedékeléshez, aminek teljes költségét az MCC állja.

A húsz éve előkerült üreg miatt van érvényben súlykorlátozás ezen a szakaszon, emellett az úttest másik szakasza tíz évvel ezelőtt egyszer már beszakadt. Barlangként kezelték az üreget és automatikusan védetté nyilvánították, ám a Duna-Ipoly Nemzeti Park a vizsgálat után megállapította, hogy emberi tevékenység eredményeként alakult ki a jelenlegi állapot, vésőnyomok találhatók a felületen, így a természetvédelmi védettségét törölték.

Ezt is ajánljuk a témában

A budai föld a meszes, illetve enyves festés adalékanyaga volt, a festőtéglához, más néven piktortéglához termelték ki az ehhez hasonló rétegekből, amelyek az idők során fokozottan omlásveszélyessé váltak. Az üreg pontos méretére is csak a feltárás során derülhet fény.

A Munkásőrség épületének tervrajzai titkosítva voltak, nem is kerültek elő soha. Kiss István elmondta, felkészültek arra, hogy a bontás alatt történhetnek meglepetések, előbukkanhat eddig nem ismert szerkezet, pince, vezeték.

Ezekről nincsenek biztos információik, az épületben található azbesztről viszont igen, megtalálták a nyomait a gépészeti helyiségekben, de a födémeken és pilléreken is számítanak a jelenlétére.

„Abban az időszakban, amikor a Munkásőrség központja épült, tömegesen húztak fel lakótelepeket Budapesten, az azbesztes szigetelés alkalmazása hatékony és olcsó technológiának számított, leggyakrabban a pinceszinten, a mennyezeten alkalmazták a hőszigetelés, tűzvédelem érdekében. Például az Operaház Hajós utcai üzemházának felújítása során is találtunk azbesztet: egy jól bevált technológia alkalmazásával zárt térben összegyűjthető, és veszélyes hulladékként a lerakóhelyre biztonságosan elszállítható” – hangsúlyozta a szakember.

Ezt is ajánljuk a témában

A szerző a Corvinák újságírója.

Nyitókép: MCC

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2024. február 05. 20:24
A levegőbe került azbesztnek nincs biztonsági határértéke. Egy szál is életveszélyes.
Stingary76
2024. február 04. 11:19 Szerkesztve
Előkerül majd Lendvai Ildikó bugyogója, Apró Antal használt koton gumija, 50 kiló beszáradt, vödrös ipari vazelin, meg Gyurcsány diplomája...
P.S.
2024. február 04. 10:46
"Szocializmus utolsó leheletét" majd akkor bontják le, ha a pártházat, fehérházat is lebontják. A Gellérthegyen visszaadják a Plósz Lajos utca nevét, (ha már a villát nem tudják, gazember orgazdák lebontották).
pollip
2024. február 04. 08:52
Lendvai Ildikó nem tud információval szolgálni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!