Ki akar még összefogni a szocialistákkal?

2024. február 02. 21:18

Az MSZP kampányt indít a totális ellenzéki összefogásért. Szerintük ez a választópolgárok igénye.

2024. február 02. 21:18
Nagy Ervin
Nagy Ervin
Magyar Hírlap

„De inkább tűnik mindez a végső kétségbeesés hangjának, hisz az utódpártnak egyedül már nem megy.

Jelenleg a Párbeszéd és az MSZP akarja leginkább a teljes összefogást, ami annyiból logikusnak tűnik, hogy előbbi népszerűsége sosem érte el, utóbbié pedig néhány éve zuhant be a parlamenti küszöb alá. A szociknak megszűnt, a zöldpártnak nem is volt országos hálózata. Mindkét párt a szakadék szélén táncol, valójában a legerősebb baloldali szerveződés vezetőjének kezében van a sorsuk.

A dilemma azonban ma már nem az összefogás haszna, hanem a túlélés lehetősége. Ahogy kínzó kérdés az is, hogy ki akar egyáltalán összefogni a szocialistákkal? Mi az a hozzáadott érték, ami miatt Gyurcsány Ferencék elfogadnák a kinyújtott bal kezet? A hála, a bajtársiasság vagy a közös ellenségkép talán? Aligha. A hála nem baloldali kategória, ők egyébként is cikinek tartják a lojalitást. Így hiába mentette meg az MSZP 2014-ben Gyurcsány Ferencet azzal, hogy összefogott az akkor még a bejutási küszöb alatt lévő Demokratikus Koalícióval, ezt most nem fogja visszakapni. A bajtársiasság pedig ebben az esetben inkább rivalizálásba torkollik, hisz egy ideje csak arról szól a két párt viszonya, hogy vajon ki a szociáldemokratább.

Régóta temetjük a szocialista pártot, de valahogy mindig maradt annyi erőforrásuk, ami a túléléshez kellett. Persze, a helyzetelőnyük, az induló anyagi és politikai tőkéjük sokáig kitartott, ám úgy tűnik, hogy kifogyóban vannak.”

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Spiritmonger
2024. február 04. 08:56
Egyértelműen az a baj, hogy túl kevés párt fogott össze Orbán ellen. Ha majd még több párt lesz az összefogás része, akkor van esély.
lefty67
2024. február 03. 18:39
Én Ágicával összefognák....a többi mehet a múzeumba!
hátakkor
2024. február 03. 14:54
A P-mszp KaliFeli listavezetésével 12%-ot ért el. Ha kicsit tovább tart a szavazás egycsapásra két mikropárt esett volna ki.
2024. február 03. 14:32 Szerkesztve
:DDDDD Érzik, hogy ha mások hátán nem fog menni, akkor mind ki fognak potyogni a jó kis fizetésükből... :DDDDDD Hallod Ildikó??? :DDDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!