Ezt tudni eddig a börgöndi légi tragédiával kapcsolatban

2024. március 27. 13:03

Tavaly szeptember elején a börgöndi repnapon szenvedett balesetet egy repülőgép, az esetről vérfagyasztó videó készült, két ember vesztette életét.

2024. március 27. 13:03
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Szeptember 10-én, vasárnap tartották a börgöndi légiparádé zárónapját, ahol az egyik utolsó repülést Rózsavölgyi Árpád és édesapja, Vilmos hajtotta végre. A repülést a kilátogatók többsége telefonnal rögzítette, így számos felvétel készült a balesetről. 

A pilóták egy North American T-28A Trojan típusú géppel egy orsó manővert akartak végrehajtani, azonban a gép átesett és a földbe csapódott. A két pilóta rögtön életét vesztette, a becsapódást helyétől nem messze egy család figyelte a gépeket, ők súlyos égési sérüléseket szenvedtek, a mentők a két szülő mellett két gyermeket szállított kórházba. 

A rendőrség már a baleset után nem sokkal közölte, hogy az ügyben halált okozó légiközlekedés veszélyeztetése miatt indított nyomozást. Mint a Mandiner megtudta, a rendőrség eddig hat tanút hallgatott ki az ügyben.

Az eljárás jelenleg is folyamatban van, így a nyomozás érdekeire tekintettel bővebb tájékoztatást nem áll módunkban adni”

– közölte lapunkkal az ORFK sajtószolgálata.

A repülőgépben utazó pilótákat a szakma elismerte, mindig komolyan vették a biztonsági előírásokat és nem vállaltak felesleges kockázatot a menőverek során. A balesetet követően megszólaló tanúk azt állították, hogy az apa-fia pilótapáros kifejezetten jó hangulatban volt, mielőtt beültek volna a szarvkormány mögé, ugyanis a balesetet megelőző napon, Szegeden végrehajtott orsófordulatot ismételték volna meg. 

Szüle Zsolt pilóta, aki személyesen is ismerte a Rózsavölgyi-párost, úgy fogalmazott, hogy a két pilóta nagy tapasztalattal rendelkezett, közösen üzemeltettek egy repülőiskolát, nem először hajtották végre a végzetes manővert. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ismertetése szerint a T-28 Troyan amerikai gyakorló-kiképző repülőgép, amivel lezuhantak, korábban az amerikai hadsereg soraiban teljesített szolgálatot és a vietnámi háborúban is használtak. Mint fentebb is jeleztük, a balesetben többen is megsérültek, egy család az autójából nézte a repülőnapot, a gép pont melléjük csapódott be. A szülők és a velük lévő gyermek is súlyosan megsérült, a 9 éves gyermeket többször műteni kellett, ám a baleset utáni héten felébresztették az altatásból.

Madas László igazságügyi légi üzemeltetési szakértő az elsők között szólalt meg a baleset után és bár jelezte, korai kijelenteni, hogy pontosan mi okozhatta a tragédiát, ám nagyobb a valószínűsége az emberi hibának, mint a műszakinak. A vizsgálatok végére erre is fény fog derülni. 

Elképzelhető, hogy a beviteli sebesség nem volt elegendő az emelkedési szakasz után, de biztosat csak a roncsok megvizsgálása után lehet mondani”

– fogalmazott.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egy genetikusanalattvaló
2024. március 27. 15:33
Ennyire uborkaszezon van? Kifújt a Magyar Péter messianisztikus tíz perce? Merthogy a cikk csak arról szól, hogy nincs új információ a baleset okáról. Ezért kár volt billentyűzetet ragadni a firkásznak.
robogo72
2024. március 27. 14:46
Tök olyan érzésem támadt, mintha a 6 hónappal ezelőtt pontosan ugyanezt már olvastam volna itt a Mandin. Ilyen a deja vu ?
Osztap_Bender
2024. március 27. 13:43
Ezt tudni eddig a börgöndi légi tragédiával kapcsolatban És mit tudni az évekkel ezelőtti csehországi JAS-39 (Gripen) Ugrik tábornok általi leamortizálásáról, mikor a géppel túlfutott a leszállópályán. Mit tudni a másik Gripen kecskeméti hasra szállásáról, a katapultáló pilóta súlyos sérüléséről, a róla le nem vált katapultülés miatt? Mit tudni a horvátországi halás balesetett szenvedett helikopter tragédia okairól, a balesetek felelőseiről, a kiosztott fenyítésekről, a kártérítésekről? Mit tudni a kigyulladt JAK gyakorlógép balesetének vizsgálatáról? A HM évek óta hallgat a vizsgálatok eredményeiről, mint szar a fűben! A lakájmédia engedelmesen hallgat, a másik oldal meg kérdezni sem mer, mert fél a megtorlástól. Az új "farkasmihályunk" kiválóan ráijesztett beosztottjaira.
Swansea2688
2024. március 27. 13:23
"A rendőrség (...) halált okozó légiközlekedés veszélyeztetése miatt indított nyomozást" Aki ezt az értelmetlen baromságot megfogalmazta, az ért magyarul?! Légi közlekedés halált okozó veszélyeztetése, így mondják ezen a nyelven.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!