Felkészülhetünk: durván drágul a kakaó és ezzel a csokoládé ára is

2024. március 30. 22:44

Minden rekordot megdöntött a kakaó világpiaci árának emelkedése: egy év alatt két és félszeresére drágult a csokoládé legfontosabb alapanyaga, és a piaci pánik további áremelést hoz. Ez azt jelenti, néhány hónap múlva jóval drágább lesz a csokoládé a magyar üzletekben is, de az áremelés mértéke és gyorsasága már a gyártókon múlik.

2024. március 30. 22:44
Nagy Kristóf

Nyitókép: Getty Images

Pánik tört ki a világpiacon, eddig sosem látott mértékben emelkedett 2023-ban a kakaóbab ára. Az áremelkedés 2024 elején újabb lendületet vett és az előrejelzések szerint nincs jele annak, hogy az árak visszatérnének a 2022-ig tartó, viszonylag egyenletes szintre.

Az Nemzetközi Kakaó Szervezet (ICCO) legfrissebb jelentése szerint a kakaóbab szempontjából meghatározó londoni és New York-i tőzsdéken 

idén februárban 147 százalékkal és 120 százalékkal haladta meg a kakaó ára az egy évvel korábbi átlagárat. 

Ez azt jelenti, hogy a csokoládé legfontosabb alapanyaga, a kakaó világpiaci ára két és félszeresére emelkedett egy év leforgása alatt, korábban ilyen mértékű drágulás még nem fordult elő.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a csokoládé?

A 2023-ban kezdődött, idén pedig tovább gyorsuló áremelkedés oka elsősorban a 2023/2024-es kakaószezonra vonatkozó, lesújtó termés-előrejelzések okozzák. Az ICCO szerint idén 11 százalékkal kisebb termés várható, mint a korábbi szezonokban.

Ez azt jelenti, hogy a 4,5 millió tonnás várható globális kakaókínálat több százezer tonnával elmarad a kereslettől, 

vagyis az egyik legfontosabb élelmiszer-alapanyagból idén nem terem meg a szükséges mennyiség.

A nemzetközi szervezet szerint a kimondottan pocsék kilátások oka 

  • a klímaváltozás és az El Niño jelenség, 
  • valamint a legnagyobb termővidékeken az ültetvények életkora, 
  • a fejletlen termesztési körülmények,
  • a politikai instabilitás,
  • valamint a szállítási költségek emelkedése, elsősorban a Vörös-tengeren.

A kakaóbab az Egyenlítő mentén terem, a trópusi éghajlaton. A legnagyobb kakaótermesztő és exportáló országok Nyugat-Afrika országai, vagyis Elefántcsontpart és Ghána. A térséget ebben a szezonban rendkívüli esőzések sújtották, az áradások késleltették, vagy lehetetlenné tették a szüretet. Emellett az időjárás az ültetvényekben is kárt tett: jelentősen elterjedtek a növénybetegségek.

Hosszú távú probléma, hogy a kakaóültetvények mindenhol elöregedtek, a termesztés és a feldolgozás körülményei pedig az elmúlt évtizedekben szinte alig fejlődtek, ráadásul az érintett országokra a politikai stabilitás sem jellemző.

Szintén árfelhajtó hatása van a szállítási költségek megemelkedésének, amelyet elsősorban a Vörös-tengeren megszaporodó fegyveres összetűzések nehezítenek az izraeli-palesztin konfliktus tavaly októberi fellángolása óta.

Ezt is ajánljuk a témában

A szakértők rámutattak, hogy Elefántcsontpart és Ghána kikötőibe februárban 35 százalékkal kevesebb kakaóbab érkezett, mint tavaly. Csak idén februárban, egy hónap leforgása alatt 30 százalékos volt a kakaóbab világpiaci árának emelkedése, a folyamat pedig aligha áll meg.

Gyorsan és tartósan éri el a magas árszintet a legtöbb édesség

A kakaó világpiaci árának hosszú távú jövője egyelőre bizonytalan, ám az ICCO nem lát olyan körülményt, amely a korábbi szintre csökkentené az árakat. Az alapvető problémát a kakaóültetvények állapota jelenti, a több évtizede telepített ültetvények egyre kevesebb termést adnak, és egyre kevésbé ellenállók a szélsőséges időjárásnak. Ráadásul a növény szedése és feldolgozása egyáltalán nincs modernizálva, a kakaótermesztő országok pedig többségében fejlődő országok, egykori gyarmatok, ahol gyakoriak a fegyveres konfliktusok és az etnikai ellentétek. Az ültetvények jelentős fejlesztésére egyelőre remény sincs.

A világ kakaótermésének mindössze egyharmadát adják a politikailag stabilabb országok, például Brazília, Mexikó vagy Indonézia. Az árakat a következő években tovább emeli az Európai Unió hamarosan életbelépő szabálya, 

amely megtiltja, hogy olyan alapanyagokat exportáljon a kontinens, amelyek előállítása erdőirtáshoz, gyermek- vagy kényszermunkához köthető.

Egyes előrejelzések nem zárják ki, hogy az idei szezon végére háromszor annyiba kerül majd a kakaóbab, mint egy évvel korábban. Ez a rendkívüli áremelkedés pedig biztosan megjelenik idővel a magyar üzletekben is: az egekbe emelkedhet a csokoládé ára.

A csokoládégyártók nehéz helyzetbe kerülnek

A kakaóbab tehát csak a Föld kis részén, a trópusi területeken terem, ugyanakkor ezek a területek látják el az egész világot az egyik legfontosabb élelmiszeripari alapanyaggal. A kakaóbabot termesztő országok egyikében sincs csokoládégyártás, az alapanyagot exportálják, döntő többségében Európába és kisebb arányban az Egyesült Államokba.

A csokoládégyártás másik fontos alapanyaga szintén sokat drágult: 

a cukor – szintén az El Niño hatás miatt – világpiaci ára közel 50 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőttit. 

A cukor világpiaci árát a dél-amerikai cukornádültetvények termés-előrejelzései befolyásolják. Így ha az előzetes kilátásokhoz képest többet sikerül betakarítani, a spekulánsok megnyugodnak, ezért világszerte korrigálhat a cukor ára az év második felében.

Kakaóültetvény Ghánában
Fotó: Paul Ninson/Bloomberg/Getty Images

Németország, Belgium, Olaszország és Lengyelország adja a világ teljes csokoládé kínálatának 40 százalékát, ám a legnagyobb gyártók székhelye nem ezekben az országokban van. A világ legnagyobb csokoládégyártói

  1. a Mars Wrigley (Egyesült Államok),
  2. a Ferrero (Olaszország),
  3. és a Mondelez (Egyesült Államok).

Mikor emelkedik nálunk a csokoládé ára?

A magyarországi és az európai fogyasztók egyelőre még nem tapasztalhatnak árváltozást az üzletekben, az eddigi áremelkedéseket döntően az elmúlt két évben rekord magas inflációra vezethető vissza.

Ezt is ajánljuk a témában

A nagy gyártóknak az év ezen időszakában jellemzően még vannak készleteik az előző szezonból, ráadásul a kakaóbabra hosszú távú szerződéseket kötnek a felvásárlók, így a brutális áremelkedés akkor jelenik meg a gyártók előállítási költségeiben, és így nem sokkal később a fogyasztói árakban, amikor a korábbi készletek kifogynak és a szerződések lejárnak.

Borítékolható tehát, hogy a csokoládé látványos drágulása Magyarországon sem marad el, 

és az is, hogy mértéke akár az 50 százalékot is elérheti, de sok múlik a csokoládégyártók piaci gyakorlatán. A piaci verseny tompítja a csokoládéfogyasztókra nehezedő várható nyomást, vagyis az áremelés aligha hirtelen jelenik meg, és mértéke biztosan nem éri el a kakaó világpiaci árának éves, közel 150 százalékos emelkedését.

A hazai fogyasztásban szinte biztos, hogy átrendeződést hoznak idővel a világpiaci folyamatok. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány rámutatott, hogy Magyarországon a húsvéti időszakban a legnagyobb a csokoládé iránti kereslet.

A gyártók várakozásai szerint már idén is elsődlegessé vált ár-érték arány, amely minden eddiginél jobban befolyásolja a keresletet. A korábbi években a magyar vásárlók már egyre inkább a minőségre szavaztak.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-77
2024. április 30. 18:57
🍓 ️ ­­A­ ­­d­­­ö­­g­ö­­s­­­ ­­­l­á­­­n­­y­o­k­­ ­­v­á­­­r­n­a­­­k­ ­­r­­á­­­d­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­­.­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­.­­𝗙­­­𝗨­𝗡
atti64
2024. március 31. 21:58
SZAROK RÁ NEM ESZEK CSOKIT!!!!!!!!!!!!!
antal-2
2024. március 31. 14:50
A nyugdíjkassza taccsra vágta a magyar büdzsét. Nem kicsit.
Halder_1899
2024. március 31. 13:45 Szerkesztve
Valahogy mindig van indok a brutális emelésekre a világpiacon. Az tény, hogy 20-30 éve írják, hogy baj lesz a kakaóval idővel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!