Elemző: Az ellenzéki oldalon minimalizálódtak a célok, bukjon meg a kormány, aztán majd meglátjuk

2024. április 08. 12:45

Csizmadia Ervin szerint, „hiába leharcolt és fáradt a kormánypárt, van két ütőkártyája”.

2024. április 08. 12:45

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Interjút adott az Indexnek Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója. 

A politológust többek között a a kegyelmi ügy kirobbanása óta eltelt időben látott folyamatokról, a kormánypártok állapotáról, a Magyar Péter-jelenségről, valamint az ellenzék jövőjéről is kérdezték.

Hangsúlyozta, intézetük valamennyi munkatársa történelmi kontextusba helyezi a jelenben zajló politikai folyamatokat, és ez talán „megkülönböztető jegyük” a többi hasonló szervezethez képest. 

Kifejtette: „az Orbán-rendszer nem egyedi a magyar politikatörténetben”, mivel idehaza mindig egy nagy párt uralta a közéletet. „Ez a nagy párt óriási ellenérzéseket váltott ki, viszont hiába gyűlölték nagyon sokan, de az ellenzék széttagoltsága miatt nem tudták megdönteni. Az ellenzék erőtlensége miatt – erre tanít a magyar történelem – két lehetőség kínálkozik mégis:

Az egyik az utca lázadása; a másik, ha a kormánypárton belül keletkezik hasadás”

– hívta fel a figyelmet.
„2024 tavaszán sem azt látjuk, hogy az eddigi ellenzéki pártok táltosodtak volna meg, hanem azt, hogy a nyilvánosság elé kerültek a kormánypárton belüli megosztottságok, illetve az utca is erősebben megmutatja magát. (...) Magyar Péter, aki pár hét alatt berobbant a magyar köztudatba, korábban ha nem is csúcsvezetőként, de a jobboldal berkeiben működött” – reflektált az elmúlt hetek történéseire a szakértő.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Az ellenzék integrációja lehetne Magyar Péter innovációja

Arra a kérdésre, hogy a magyar közéletben miért kapnak nagyobb hangsúlyt a kiemelkedő egyének, mint a politikai közösségek, Csizmadia azt felelte, hogy „a politika az 1990-as évek első feléig nélkülözte a vezéreket, de úgy általában: a személyiségeket. A rendszerváltás időszaka nem ismerte a politikai egyéniség fogalmát. Abban az időben bújtuk a programokat.”

Aztán az 1990-es évek közepén megjelent a Fidesz élén Orbán Viktor, ő pedig kisvártatva megteremtette a maga baloldali ellenpárját: Gyurcsány Ferencet. 

A politikatudomány a politika perszonalizációjának nevezi ezt – húzta alá. 

Itt megjegyezte: „a magyar ellenzék régóta vezetőhiánnyal küszködik, pedig jót tenni neki, ha vezetve lenne”.

„Magyarországon a politikai polarizáció növekedése miatt van egy kormánypárti és van egy ellenzéki politikai közösség. Az ellenzéki ráadásul töredezett. (...) Ha Magyar Péter tartósan a politikában akar maradni, az ő innovációja az lehetne, hogy a teljes ellenzéki politikai közösséget integrálja” – jegyezte meg a politológus.

Kitért arra is, ha a politikai közéletben alig van szerepe az eszméknek – sokkal inkább a bulvárnak és a botránynak –, nehéz kijelölni egy az eszmék megvalósítására alkotott programot. Egy ilyen helyzetben a célok minimalizálódnak: bukjon meg a kormány, aztán majd meglátjuk.

Folyamatos bulvárosodás

Ugyancsak kérdésre válaszolva hangzott el, hogy „a bulvárosodás bizonyos értelemben kiegészítője a már említett perszonalizációnak”

Csizmadia Ervin felidézte, hogy legalább nyolc-tíz cikket írt az elmúlt években azokról a botrányokról, amelyek az 1990-es évek második felétől kezdenek professzionális méreteket ölteni. Erre kitalált egy kifejezést: botrányipar, „nagyjából 25 éve burjánzik és fejlődik”.

„A demokrácia eredeti jelentése: népuralom. A 21. században ez így módosul: uralom az elém táruló bulvárhíreket” – szögezte le.

Még van két ütőkártyája a Fidesznek

„Hiába leharcolt és fáradt a kormánypárt, van két ütőkártyája. Az egyik, hogy egyedül ő képviseli a nemzeti érdeket, míg ellenzéke nem nemzeti alapon áll. (...) Ez a nemzeti, nem nemzeti törésvonal nagyon erős, és áthagyományozódott nemzedékről nemzedékre. Az ellenzék pedig ezen nem tudott változtatni. Ezért 

sokan úgy gondolják ma is: ha bukik a kormány, egy a külső erőtérnek kiszolgáltatott ország leszünk.”

A másik ütőkártya, hogy 

az ellenzék szétaprózott, illetve egy olyan politikus, Gyurcsány Ferenc zsebében van, aki 2006-ban azt tette, amit, 

és emiatt, úgymond, nem lehet az ellenzékre bízni az országot” – magyarázta.

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kotucso
2024. április 08. 18:05
Egy biztos. A nyócévet néhány évtized alatt le lehet dolgozni. De ha a migránsok ide betelepszenek, az örök, és szedhetjük mi a sátorfánkat.
Palatin
2024. április 08. 17:01
Magyar Péter akkorát fog bukni, mint zsiráf a jégen. Én valóban ki nem állhatom Gyurcsányt, da ha már minden kötél szakad, akkor inkább Toroczkai vagy Gyurcsány, mint ez a nőverő, taknyos, diktafon-mániás pszichopata nyikhaj. Lassan már oda jutunk, hogy egy ilyen Magyar Péter, Nagy Ervin, Pankotai Lili, Puzsér stb. által összeganéjozott háttér elött, még Gyurcsány is, - mégha olyan is, amilyen -, egy politikusnak kezd látszani, legalábbis messziröl.
Palatin
2024. április 08. 17:01
Mint hobbi-pszichológust megkérdeztek már többször is, hogy hogyan mehetett hozzá Judit, ez a rendkívül intelligens és szimpatikus hölgy ehhez a himpellér ficsúrhoz. Erre én Pál apostol korinthusziakhoz írt levelének egy idézetével válaszoltam nekik, miszerint: "Az Úr mennyei bölcssségében az általa kiválasztott asszonyokat a gondviselö szeretet egy magasabb fokával áldá meg, semmint azt az útjukba keveredö férfi emberek megérdemelék. Tevé az Ùr ezt ama elövigyázatos megfontolásból, hogy ez utóbbiak silányabb példányai se kallódjank el jobban a kelleténél. Amen."
danubius
2024. április 08. 15:49
Igen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!