Miért nem kár a Klubrádióért?

2012. május 21. 10:47

Bartus László
Amerikai Népszava

Ahányszor a Klubrádiót hallgattam, dührohamot kaptam, és agyvérzés kerülgetett. A Klubrádió meghamisítja a valóságot, letagadja a tényleges helyzetet, és megbénítja az ellenzék cselekvőképességét.

„Az ATV nézőinek azt kell eldönteniük, hogy tévézni akarnak vagy szabadságot akarnak. Tévézhetnek is, de akkor azt diktatúrában kell tenniük. Ha szabadságot akarnak, akkor erről a tévéről le kell mondaniuk, mert ez kiveszi a lelkükből a szabadság iránti elszántságot és erőt. Akik nem tudnak tévé nélkül meglenni, és ez az egyetlen nézhető csatorna, azok tévézzenek nyugodtan, de ne beszéljenek az Orbán-rendszer megbuktatásáról. Készüljenek arra, hogy a tévéfoteljükből fogják az Orbán-rendszert szemlélni még vagy húsz-harminc éven át.

A Klubrádió helyzete némiképp más. A Klubrádió nem azért szolgálja az Orbán-rendszer érdekeit, mert kiegyezett a háttérben a hatalommal. Hanem azért, mert szerepzavarban van, vak, süket és gyáva. Ebből kifolyólag romboló hatása nemcsak akkor szűnhet meg, ha a rádió megszűnik, hanem akkor is, ha a rádió megváltozik. De erre hosszabb ideje nem mutat hajlandóságot. A Klubrádió nem vette észre a változásokat. Beleragadt a demokráciába, és ma is úgy próbál viselkedni, mintha demokrácia lenne. Azt gondolja, hogy a sajtó feladata kizárólag a tájékoztatás. Egy korábbi durva példámban már jeleztem, hogy a Klubrádió szakmailag kiváló élő tudósításokat küldene Auschwitzból. Megbízható adatokat közölne a beérkezett vonatok számáról. Szakértő mondaná el, hogy az alkalmazott gáz hogyan öl, és pontos számokat hallhatnánk a kemencék kapacitásáról. Csak azt felejtenék el közölni, hogy itt emberirtás folyik, iparszerű méretekben gyilkolnak. Azt sem mondanák el, hogy ebben az esetben nem érdemes szó nélkül felszállni a vonatokra, mert a végállomáson a halál vár. Médiafelfogásuk szerint a sajtónak ez már nem feladata. A sajtó feladata csak a tájékoztatás. Elég, ha elemzi a diktatúrát, megdöntenie nem kell.

A Klubrádióban még fél évvel ezelőtt is azt mondták, hogy nincs diktatúra. Ezért Bolgár György rendszeresen lebeszéli a betelefonálókat az igazukról. Felveszi azt a téves pózt, hogy neki mindig a másik oldalt kell képviselnie. Ez tévedés, az újságírónak mindig az igazságot, a törvényességet, a jogállamiságot és a demokráciát kell védelmezni, nem az ellentétes álláspontot. Egy törvénytaposó kormánnyal szemben nem mondhatja azt, hogy próbáljuk megérteni a kormány álláspontját is. Ez nevetséges. Ahányszor a Klubrádiót hallgattam, dührohamot kaptam, és agyvérzés kerülgetett. Ez a rádió nem felrázza az ellenzéket, hanem elaltatja. A Klubrádió meghamisítja a valóságot, letagadja a tényleges helyzetet, és megbénítja az ellenzék cselekvőképességét. Ha nem így van, akkor hogyan lehet, hogy Orbán egy hangos szó nélkül felszámolta a demokráciát?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://media.mandiner.hu/trackback/1892