Egyre inkább cenzúrázná az internetet a Nyugat

2012. június 19. 10:07

A nyugati kormányok, beleértve az Egyesült Államokét is, „riasztóan” fokozzák az internetes keresések és a YouTube videók cenzúrására irányuló erőfeszítéseiket – derült ki a Google jelentésből. A cég a múlt évi kérések jelentős részét nem teljesítette.

2012. június 19. 10:07

A nyugati kormányok, beleértve az Egyesült Államokét is, „riasztóan” fokozzák az internetes keresések és a YouTube videók cenzúrására irányuló erőfeszítéseiket – derült ki a Google által nyilvánosságra hozott, az elmúlt két évre vonatkozó „átláthatósági jelentésből”. „Ez nemcsak azért riasztó, mert korlátozza a véleménynyilvánítás szabadságát, hanem azért is, mert az erre irányuló kérések egy része olyan országoktól érkezik, amelyekről ilyenre nem számítottunk, a nyugati demokráciákkal kapcsolatban ugyanis nem szokás automatikusan a cenzúrára asszociálni” – írta hétfőn megjelentetett blogbejegyzésében Dorothy Chou, a Google vezető politikai elemzője. Példaként hozta fel, hogy a spanyol hatóságok tavaly 270 keresési eredmény – egyebek között polgármesterekre és ügyészekre vonatkozó cikkek és blogok – eltávolítását kérték a cégtől, Lengyelországban pedig egy közintézmény szerette volna töröltetni az őt bíráló linkeket. „Nem teljesítettük ezeket a kéréseket” – szögezte le Chou.

2011 második felében amerikai hivatalok 6192 tartalom (blogbejegyzés vagy online videó) eltávolítását kérték, ami 718 százalékos növekedés az előző hat hónap 757 folyamodványához képest. A bűnüldöző szervektől és a bíróságoktól a Google 2011 júliusa és decembere között 187 ilyen kérést kapott, ami 103 százalékos növekedést jelentett az előző fél év 92 ilyen kérésével szemben. A Google az amerikai törlési igények 42 százalékát elégítette ki részben vagy teljes egészében az elmúlt év második felében, ami az arányát tekintve jelentős csökkenést jelent 2010 azonos időszakához képest, amikor a kérések 87 százalékának adtak helyt.

A kétéves jelentés szerint jelentősen megnőtt a kormányoknak az az igénye, hogy betekintést kaphassanak a Google felhasználóira vonatkozó adatokba. Az informatikai cég ezen a téren sokkal nagyobb együttműködési hajlandóságot mutatott. 2011 második felében amerikai kormányzati szervek 6321 alkalommal fordultak a Google-hoz felhasználói adatokért és a cég az esetek 93 százaléka esetében legalább részlegesen együttműködött. A kérések nagy része bűnügyek felderítésével kapcsolatban fogalmazódott meg.

A Google a legnagyobb arányban az amerikai hatóságok kérését teljesítette, Nagy-Britannia esetében ez az arány 64, Franciaországéban 64, Kanadáéban pedig csak 44 százalék volt.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
3M..
2013. december 24. 22:14
A szólásszabadság a demokrácia alappillére! Aki ezt korlátozza az a demokráciát építi le, kvázi diktatúrát épít! Minden demokratának el kell határolódnia. Szebb Jövőt!
Anonymtalan
2012. június 20. 02:34
"A nagy etalonok a saját nemzeteik érdekeit nézik, és a miénket nem annyira, csak addig mig egyezik az utunk. Ezt értitek félre rendszeresen, mikor az amúgy kizárolagosan a nyugati vilégra jellemző értékeket kritizáljátok, vagy kéritek számon." Szóval, akkor a drága nyugat, ha a saját államporgárait nyomorítja meg mert az érdeke úgy kívánja, ugyan akkior ha nállunk egy töredéke következik be ennek, akkor megkapjuk a fejünkre olvasást. Magyarán akkor szerinted a nyugat az értékei miatt, még akkor is, ha azokat "megengedheti éppen magának" vagy maga köpi éppen szembe azokat, kritizálhatatlan ha velünk szemben kettős mércét alkalmaz. "A K-europai megoldás pedig nem létezik számunkra önmagában, minden irányvonal hatékonysága valamely nagyhatalom jóindulatátol és gazdasági poziciójától függ." Létezhetne, a feladatt annyi, hogy függjünk minden lehetséges nagyhatalomtól egyszerre, ez által ha valamelyik beint, nem nagy veszteség, áttudunk könnyűszerrel lkavirozni a másikhoz.
Hunor N.
2012. június 20. 02:33
Klintonné a Klubrádiót hallgatja, és ott megnyugtatták, hogy Ámerikában minden rendben van.
nomármost 1
2012. június 19. 23:25
A kérdés jogos. Hol vannak a jogvédők? És hogy-hogy nem retteg a sok demokrata? És Clintonné sem aggódik? Pedig most igazán volna mitől!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik