Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. szeptember 25. 09:05

Ez az átállósdi egy baromság: nem én változtam meg, hanem a helyzet. Mikor a Nemzetnél dolgoztam, ugyanazokat az eszményeket kértem számon az akkor hatalmon lévőktől, mint a mostaniaktól. Interjú.

narancs.hu: Mire számítasz?

BGY: A píszí válaszom az, hogy bízom a bíróság bölcs és független döntésében, amúgy meg azt gondolom, hogy a mai Magyarországon bármi megtörténhet. Remélem, hogy már az első tárgyaláson visszautasítják a keresetet, és benne hagyják az MTVA-t abban a szarban, amit magának kavart. De ha nem, akkor ez nyilván Strasbourgban fog folytatódni. Minél mélyebbre evickélnek ebben az ügyben, annál nagyobb nemzetközi figyelmet fog kapni a történet – már most is rengeteg megkeresést kapok külföldi újságoktól. Teljesen kontraproduktív az MTVA részéről ez az egész: nagyjából hatezren olvasták ezeket a cikkeket (lásd őket itt és itt) a per előtt – ez a szám azóta megtízszereződött, és már angolra is fordítják. (...)

narancs.hu: Azért a személyedet is elég sok támadás érte már a per előtt is: tíz évig a Magyar Nemzetnél dolgoztál, és az éles kritikát, amit a blogodban az új Orbán-kormánnyal szemben megfogalmaztál, meglehetősen sokan »köpönyegforgatásként«, »átállásként« értékelik.

BGY: Ez az átállósdi egy baromság: nem én változtam meg, hanem a helyzet. Két éve történt egy kormányváltás, ami alapélménye mindenkinek, aki politikával foglalkozik. Mikor a Nemzetnél dolgoztam, ugyanazokat az eszményeket (igazmondás, szociális érzékenység, tisztességes politikai kommunikáció és cselekvés) kértem számon az akkor hatalmon lévőktől, mint a mostaniaktól – a szereplők változtak meg, nem az, amit én mondok. Szerintem az fáj nekik, hogy én alapvetően evangéliumi keresztény módon gondolkodom a társadalmi jelenségekről, és mivel a kormány öndefiníciójának központi eleme a keresztény és a konzervatív hagyomány, nagyon rossz néven veszik a tőlem érkező kritikát.

narancs.hu: A kormányváltást követően hagytad ott a Magyar Nemzetet. Miért?


BGY: Akkor már egy éve gondolkoztam ezen. A vak is látta, hogy akkorát nyernek, mint a rendszerváltás óta senki, és úgy el fogják cseszni, amennyire csak lehetséges. Már akkor lehetett látni a betokosodott, vak konzervatív gondolkodásnak és rendszernek a csődjét. Ők nemcsak meg akartak nyerni egy választást, hanem legyőzni az összes másképp gondolkodót – ez a mentalitás húsz éve jellemzi a magyar politikai elitet, és ebbe mi döglünk bele. Kétharmaddal simán elkezdhették volna megalapozni az együttműködés kultúráját, próbálhattak volna elmozdulni egy igazi demokrácia felé, de ehelyett a »jaj a legyőzötteknek!« mentalitás uralkodott el – már a választások előtt is, utána meg főleg.”

A bejegyzés trackback címe: http://media.mandiner.hu/trackback/4541


Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerintBizony igaz. Csak éppen mind a két oldal remek újságíróira. Merthogy Borókaitól is hallottam idézni "Az igazi újságíró mindig ellenzéki" mondatot, amikor számonkérték tőle előző kormány off-shore ügyeinek taglalásakor, hogy miért nem említi az akkor ellenzékben lévő fideszes érintetteket. Azért nem, mondta, mert a fidesz ellenzéki párt, őket majd akkor bírálja, ha kormányon lesznek. Megtörtént? Sztem nem.
A jelenlegi kormányhoz közeli média legalább annyira kormányhű, mint előzőek esetében bal-lib média. Ami egyébként az egyik legnagyobb problémánk. Ugyanis ha az off-shore lovagnak fujj a neve, akkor az függetlenül igaz akár melyik oldalhoz kötődik is. Maga a jelenség bírálandó. Ameddig a saját kutya kölke esetén roppant elnézőek vagyunk addig ez van, és nem is fog érdemben változni semmi.
Balavány esetét is én másképp látom, mint hozzászólók jelentős része. Ha van saját értékrendem, erkölcsi normám akkor persze érezhetem úgy, hogy az egyik politikai párt közelebb áll ehhez, mint egy másik és ebben az esetben leteszem a voksom mellettük. Ám ha kiderül, hogy mást beszélnek és mást cselekednek, a hatalom birtokába kerülve feladják az általam képviselt és elfogadható értékeket akkor már miért tartanék ki mellettük? Az, hogy az ilyen embereket leárulózzák végtelenül sajnálatos. Mert véleményem szerint ha a magyar társadalom többsége ilyen lenne, akkor itt már rég eljött volna az igazi változás, élnénk mint Marci a Hevesen.Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó