Rendszerhiba

2012. november 24. 20:56

Fapál László
Viszkisdoboz

Minden jel arra mutat, hogy a Fidesz most még csak a 2014-es választást kívánja manipulálni, később már választások sem lesznek.

„Sokáig fejtörést okozott, hogy a magát még szabadnak mondó sajtó miért nem foglalkozik a jobboldali - magát kereszténynek és konzervatívnak nevező - kormánynak a baloldali politikai elittel és értelmiségi holdudvarával való leszámolásával. Aztán megértettem. Az emberi-állampolgári jogokat korlátozó vagy éppen megszüntető diktatúrákban az emberek félni szoktak. Ugyanis nincsenek született hősök. A hősöket a pillanatnyi történelmi helyzetben tanúsított magatartás és az utókor teremti meg.  Teljesen normális tehát, hogy a politikai kurzussal egyet nem értő és tetteit elhűlve figyelő értelmiségiek féltik saját és családjuk életét. Azt gondolják, hogy csak ki kell bírni ezt a négy évet, és aztán csak jobb lehet. Véleményem szerint nem lesz jobb. Minden jel arra mutat, hogy a Fidesz most még csak a 2014-es választást kívánja manipulálni, később már választások sem lesznek.

Azt a politikai hatalmat, amely túlhatalma birtokában nem ismeri az önkorlátozás intézményét, tagadja a hatalmi osztottságot és önmegvalósítását a hatalom egységében látja, nem lehet másként nevezni, mint diktatúrának.

(...)

A magyar, részben szabad sajtó ilyen ügyekben csak a kormánypárti cenzorok által ellenőrzött, ingyenes MTI híreket ismételgeti, és alig néhányra tehető azon újságírók száma, akik meg mernek szólalni ezekben az un. büntetőügyekben. És azok sem kapnak megfelelő felületet lapjuktól.

Politikai ügyekben nincs kényszervallatás, hiszen egyrészt nincsenek politikai ügyek, másrészt ilyen eljárás nem indult mostanság az országban – halljuk a hatalom öklétől, az ügyészségtől. A Nemzeti Együttműködés Rendszerében a gyanúsított beleinek kitaposásával fenyegető rendőr nem bűnös, hanem hős, mert így kell a fideszes államtitkárt telefonon vegzáló állampolgárral elbánni. A bűnösséget bizonyító vallomások előteremtésének módszerei nem változtak, csak finomodtak: a tanú vagy gyanúsított részére közlik, hogy kire kell vallomást tennie, ezzel elkerülve az előzetes letartóztatást. Aki azonnal belemegy a játékba, nem kerül előzetesbe. Aki nem hiszi el a szándék komolyságát, az a börtönben gondolkodhat, hogy kire, mit is találjon ki. Szabadon bocsátását az önvádtól és a megfelelő személyre tett vallomástól teszik függővé. Ez a kényszervallatás mai modern formája. A személyi szabadság csak a börtönben tűnik értéknek, elvesztése pedig valóságnak.

A kormánysajtó televízióján, a Hír Tv-n az elszámoltatási mérleget vonták meg a diktatúrát leplező sajtómunkások. Egyikőjük kifejti, hogy Magyarországon nincsenek koncepciós perek és kényszervallatások. Ezt azzal indokolja, hogy a vallomások megtétele közben nem volt körömtépés és nem vezettek áramot a terheltek nemi szervébe. Megnyugodtam. Megtehették volna ezt is, de (még) nem tették meg.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://media.mandiner.hu/trackback/5609