Nem fogom letagadni, honnan jöttem

2012. november 26. 11:41

Nem attól függ, hogy valakivel kritikus vagyok, hogy melyik párt politikusa. Interjú.

2012. november 26. 11:41
Kocsis Éva
Onleány Társasblog

Sokak szerint egy újságírónak függetlennek kell lennie. Szerinted lehetséges ez, van ilyen?

Még soha senki nem tudta elmondani azt, hogy ez pontosan, a gyakorlatban mit jelent. Erős, ha azt mondom, hogy én nem hiszek a független újságírásban, de megpróbálom elmagyarázni, hogy értem. Egy fura példával, mert egy sorozatszereplőtől származik az idézet. Az Elnök emberei alkotója, Aaron Sorkin új filmsorozatának, a The Newsroom-nak a főszereplője mondja: »Nem pincérek vagyunk, akik felszolgálják a megrendelt híreket úgy, ahogy a vendég szeretné. És nem hírolvasó gépek, akik csak a puszta tényt közlik, mert a hír csak emberi kontextusban lehet hasznos. Nem fogom erővel elnyomni a személyes véleményemet. De rajta leszek, hogy bemutassam önöknek az enyémtől eltérő véleményeket.« Hasonlóan gondolkodok. Én sem fogom soha letagadni, hogy egy keresztény értelmiségi családból jöttem, de nagyon fontos az életemben, hogy szeretek beszélgetni egészen más világlátású emberekkel. Szeretem a liberális gondolkodású barátaimnak a megjegyzéseit, mert mindig keresem rájuk a válaszokat. Reményeim szerint ez az interjúimban is látszik. Nem attól függ, hogy valakivel kritikus vagyok, hogy melyik párt politikusa. Számomra az a fontos, hogy gondolkodásra késztessük a hallgatókat. Olyan társadalomban kellene élni, ahol tudunk párbeszédet folytatni, amiben kíváncsiak vagyunk a kritikákra, amiben hajlandóak vagyunk azt tudomásul venni, hogy itt is és ott is vannak hibák. És ezeket nem letagadjuk, hanem vagy megoldjuk, vagy új utat keresünk. És ami talán még ettől is fontosabb, hogy képesek legyünk megfogalmazni, miért hiszünk ebben, vagy abban, miért állunk itt, vagy ott. Mert a megszokás nagy úr, és nem inspiráló, lüktető erő.

Ez nemcsak a politika terén lehet így…

Abszolút! Frusztráló tud lenni, például, hogy ha valami baj vagy nehézség van egy családban, akkor arról inkább nem veszünk tudomást, mert attól félünk, hogy azzal a lényegünket kérdőjelezzük meg. Ezek a problémák addig eszkalálódhatnak, míg aztán már lehetetlen megoldani. Ugyanígy ha van egy politikai meggyőződésünk, akkor is tudomásul kell vennünk, hogy minden politikai oldalnak vannak hibái, és ezzel nem akarok összemosni semmit, sőt politikai hibák, felelősségek között nagy különbségek vannak. De nagyon fontos, hogy merjünk saját magunkkal szemben is, jó értelemben, előremutatóan kritikusak lenni. Minden történelmi eredetű tehertétel mellett merjünk szembenézni magunkkal. Persze nekem egyszerűbb a helyzetem, határozott értékrendű családból jöttem, az én apukámat nem szervezték be, nem kell olyan dolgokkal megküzdenem, amivel sokaknak. De láttam sorsokat én is, akár békepapokét, akár beszervezett emberekét. Tudom, hogy sok seb meg tragédia van, amit kinek-kinek a maga módján fel kell dolgozni, de hogy fel kell dolgozni, az egészen biztos. És ennek megoldása mindannyiunk felelőssége.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mikrobi0
2018. június 14. 09:33
Én csak azt nem értem, hogy miért fojtja bele mindig a szót a ballibes vitapartnereibe és miért keveri le őket mindig olyan hirtelen, hogy még annyit se mondhatnak, hogy köszönöm, viszonthallásra.
Bakfittyy
2018. június 14. 09:32
Kedves Kocsis Éva, ki a faszom vagy te, hogy ilyen cinikus, provokativ kérdéseket teszel fel, Ő, Orbán Viktor - Magyarország Miniszterelnöke , nem ezt érdemelné, szégyeld magad szarházi!
álmomban két macska voltam
2017. december 03. 00:03
Az újsgáírók mára már teljes szereptévesztésben vannak. Azt iszik, hogy a hallgató, olvasó kíváncsi az ő véleményükre. Pedig nem. Az olvasó a tényekre lenne kíváncsi, ehelyett megkapja Gipsz Jakab életről alkotott felfogását. Már nem is tájékoztatásra szolgál a média, hanem különböző nézeteket valló tulajdonosok direkt érdekeit képviseli. Ez is liberális találmány, a "véleményformáló média". Ezzel szemben az a jó újságíró, aki maga is kíváncsi a tényekre, a valóságra, és arra törekszik, hogy azokat kiderítse. Törvénnyel simán lehetne ezt úgy szabályozni, hogy visszatérjen a tényfeltáró újságírás. Csak akkor mi lenne a munkája a sok kis vélemény-szajkónak?
trestjozsef
2012. november 30. 14:22
szerencsére tehetség dolgában nem te vagy mérvadó... és én speciel kíváncsi vagyok rá, mit gondol az, aki reggelente szól a rádióban, plusz az én adóforintjaimból fizetik. akkor is kíváncsi vagyok rá, ha nem értek mindennel egyet, amit mond. egyébként tehetségtelennek semmi esetre sem nevezném.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik