A média elfoglalásának haditerve

2015. június 10. 16:44

Egy teljes éves periódusban dolgozó iparág szabályait év közben átírni igazi atomtámadás. A gombafelhő leple alatt pedig hihetetlen tempóban lezajlik majd a kormányzati médiabirodalom építése.

2015. június 10. 16:44
Németh András
hvg.hu

„A kormányzat, a hatalom szándékáról ritkán rajzolódik ki tűéles kép, most viszont egyértelműen látszik, mit akar az Orbán-csapat elérni a médiában, és mit fog tenni céljai elérése érdekében.

Három múlt heti hír segít az eligazodásban. Szombaton a kormány benyújtotta a médiaügynökségről szóló törvényt, majd az is kiderült, csak jóváhagyásra vár az a rendelkezés, amely újra megengedi a reklámok kihelyezését a villanyoszlopokra. Orbán Viktor pedig egy interjúban kijelentette: egy ország szuverenitásának feltétele, hogy a média döntően hazai kézben legyen a közvélemény befolyásolásának érdekében, ám Magyarországon ez a feltétel ma még nem teljesül.

A médiaügynökségek megsemmisítését célzó törvénynek egyetlen értelme, hogy kitakarítsa az egyes médiatulajdonosok és az egyes hirdető cégek közti terepet. Kiiktasson minden olyan zavaró tényezőt, amely szakmai érvekkel – hol érdemes hirdetni – és ellenőrzéssel – megtörtént-e egyáltalán a hirdetés – foglalkozik. Ezek a cégek – az optimalizálók, a médiaügynökségek és a sales house-ok – alkotják ugyanis a fékek és ellensúlyok rendszerét a médiaiparban. Nélkülük a teljesítések, azaz megjelenések nehezen ellenőrizhetők, nem számít mennyire nézett vagy olvasott egy médium. A kitakarítás módszertana nem egyfajta vadászat, inkább atombombát robbantanak. Egy teljes éves periódusban dolgozó iparág szabályait év közben átírni ugyanis igazi atomtámadás: a szemét- és hullaeltakarítással az összes szereplő jó ideig el lesz foglalva, egymásra haragudva, és hosszasan keseregve. A gombafelhő leple alatt pedig hihetetlen tempóban lezajlik majd a kormányzati médiabirodalom építése. Nincs idő évtizedes építkezésre, mint a Mahir, a Hír Tv, illetve  a Magyar Nemzet és társai esetében. Semmi organikus, csupán erő és törvény. Megtiltjuk, betiltjuk, elvágjuk, valakinek pedig megengedjük. Ezek a kulcsszavak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2015. augusztus 01. 08:29
Pedig milyen boldogok voltak, hogy megszűntek a kormányközeli médiumok. (Magyar Nemzet, Hír TV, Heti Válasz)egész pontosan ezek a kormányellenes médiumokhoz csatlakoztak. Mit gondoltak ez így lesz örökké?
KannibálTatárÚr
2015. június 30. 21:53
"Orbán Viktor pedig egy interjúban kijelentette: egy ország szuverenitásának feltétele, hogy a média döntően hazai kézben legyen a közvélemény befolyásolásának érdekében"... Nem csak a média. A termelés, a mezőgazdaság, a kereskedele, az oktatás ... mindnek hazai kézben kell lennie.
Öreg
2015. június 30. 21:53
Nem tudom, igaz-é a sikoly, de ha igaz: VÉGRE!
henri
2015. június 30. 14:54
Jó Nap szükséged van egy sürgősségi hitel? Azonnal álljon készen, gyorsan FH PÉNZÜGYI NYRT. Mi 24 órán online az ön számára. E-mail: doms.henri.fernand@gmail.com a HITELFELVEVŐK információt, amely szükséges a Teljes Név: értesítési Cím: ország: a szükséges Összeget, mint kölcsön: Időtartama kölcsön: Célja hitel: foglalkozás: Nem: Kor: telefon Szám: do you Speak English? Őszintén, Mrs. F. Hannah Igazgató / MD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik