Semmi sem igaz a dühös táborlakók kitöréséből – politikai korrektség megalkuvás nélkül

2015. június 30. 09:45

Szerencsére nem minden nap történik itthon ilyesmi, a bevándorló-kérdés amúgy is forró téma, így nem csoda, ha gyorsan bejárta a balhé híre a médiát – a 444 és a hvg.hu azonban elég sajátos módon számolt be a történtekről.

2015. június 30. 09:45
Balogh Ákos Gergely
Mandiner

Volt ez a hétfői affér a debreceni menekülttábornál: husángokkal felfegyverkezett táborlakók, kődobálás, kukagyújtogatás, úttorlasz, komoly rendőrségi felvonulás, oszlatás. Szerencsére nem minden nap történik itthon ilyesmi, a bevándorló-kérdés amúgy is forró téma, így nem csoda, ha gyorsan bejárta a balhé híre a médiát – a 444 és a hvg.hu azonban elég sajátos módon számolt be a történtekről.

Kezdjük a kevésbé erős produkcióval, a 444 híradásával: „Egyelőre nem tudni sokat, a helyi hírportálok is mind csak rengeteg odasereglett rendőrről írnak. Valószínűleg a tábor lakói a túlzsúfoltság miatt tiltakoztak, a 800 fősre tervezett táborban jelenleg 1600 embert tartanak összezárva. (...) Erről az MTI környékbeliek beszámolójára építve ír, ahogy arról is, hogy felgyújtották az út menti kukákat. A helyi lapok többsége ebből annyit erősített meg, hogy menekültek valóban kimentek az útra, többen le is ültek ott.”

A később többször is frissített hírbe nem került bele, hogy valóban volt gyújtogatás és a táborlakók sem csak üldögéltek az úton (ahogy arról például a Hajdú Online is beszámolt, fényképekkel bőségesen illusztrált tudósításában). Kapott ellenben három bekezdést a Helsinki Bizottság menekültügyi programvezetője, aki a magyarországi befogadótáborok túlzsúfoltságát kárhoztatta.

Jóval nagyobbat dobott a politikai korrektségi versenyben a hvg.hu, ahol még szerda reggel is ebben a formában számol be a történtekről:

„A rendőrség megerősítette, hogy migránsok egy csoportja kijött a táborból, és botokkal, kövekkel felfegyverkezve autókat dobált meg, bár a hvg.hu információi szerint nem így történt az eset.

(...)

A hvg.hu egy menekülttábori hivatalos forrásból másképp értesült. Úgy tudjuk, nem vallási, hanem üzleti konfliktus támadt egy török férfi és egy afgán társaság között. A rendőrség közleményével szemben nem vált több száz fős lázadássá az eset, bár az igaz, hogy egy kukát felgyújtottak – tájékoztatták a hvg.hu-t a táborból.

(...)

A hvg.hu úgy tudja, semmi sem igaz abból, hogy a tábor feldühödött lakói kitörtek volna a befogadó állomásról és a helyieket fenyegették volna, a konfliktus a kerítésen belül maradt.”

A cikket utoljára este 8 körül frissítették, eddigre már bőven elérhetőek voltak akár a helyi sajtó, akár – hogy két, kellően eltérő orgánumot említsek – az Alfahír, akár az atv.hu helyszíni tudósításai.

Minden további kommentár helyett álljon itt Kőszeghy Ábel (Alfahír) néhány fotója és az atv.hu által közölt amatőr videó a kerítésen belül maradt konfliktusról:

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2015. augusztus 01. 08:29
A szerző finoman körülírta a 444 és a HVG hazudik. Tudjuk!
Dénia
2015. július 27. 14:26
Na ballibbant kommentelők, mikor fogjátok már fel, hogy ezek folyamatosan hazudnak nektek? Ez sem elég?
Fritz Gerlich
2015. július 24. 01:48
A menekültkérdés az a téma, melyben sem az egyik, sem a másik politikai oldal nem tudott még semmit felmutatni. Orbán bedobta a kerítés dolgot, amivel szarra sem megyünk, már csak azért sem, mert a határőrség eddig is elfogta az illegális határsértők 95% -át. Tehát a kerítéstől sem lesz megoldva semmi. Amellett "kiharcolt" (vagy ultimátumszerűen kikövetelt, durcás ovis módjára) egy egyezséget az EU -val, ami megint csak annyi, mint halottnak a szenteltvíz. Magunkra maradtunk, és baszhatjuk a fene nagy nemzeti önérzetünket!
citizen queen
2015. július 24. 01:47
Az nem (politikai) korrektség, ha elhallgatnak valamit tudatosan, hanem hazugság. De hát az említett médiumokról eddig is tudtuk, hogy kiknek a kezéből esznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik