Orbán-hamisítás

Elbocsátások: megérkezett a válasz az interjú-hamisításra

2016. december 28. 09:29

Korábban meghamisították Orbán Viktor a Pannon Lapok Társaságának adott, Fejér Megyei Hírlapban megjelent interjúját, a Pannon Lapok válaszképpen öt munkatársat azonnal elbocsátott, köztük többeket gondatlanság és vezetői felelősség miatt. A Pannok Lapok Társasága lezárta a belső vizsgálatot, miután megtalálta azt a munkatársat, aki a cikk módosításával kapcsolatba hozható.

Németh F. Bernadettnek, a veszprémi Napló főszerkesztőjének, Zajácz D. Zoltánnak, a Fejér Megyei Hírlap digitális főszerkesztőjének, Hajnal Csillának, a lap felelős szerkesztőjének, Klecska Ernő lapszerkesztőnek és Földesi Gábornak a veszprémi Napló digitális menedzserének is felmondtak a lap hitelének rontása és hanyagság miatt az indoklás értelmében – írja a Veszprémkukac. Az elbocsátások a Pannok Lapok Társaság Orbán Viktorral készített, Fejér Megyei Hírlapban megjelent interjújának meghamisításával hozhatóak összefüggésbe. 

Az Index értesülése szerint munkaügyi perek várhatók. Egy tízfős testület hallgatta meg a szerkesztőket még kedden dél körül, ugyanis a tulajdonos Mediaworks ragaszkodott ehhez a megoldáshoz. A gyanú szerint a szerkesztők szabotálták a lapot. A lap egyik nyilatkozó munkatársa szerint a lap működését, a gyártás ütemezését és informatikai hátterét nagyon jól ismerő nyúlhatott bele a rendszerbe, mert a cikket már abban az állapotában módosították, amikor az előírások szerint a szerkesztőknek már nem kell elolvasniuk a lapot. Ez a nyomdába kerülés előtt pár perccel lehetett a naplózott fájlok alapján.

Kiderült, hogy egy szabadságon lévő munkatárs gépén és felhasználónevén jutottak be a rendszerbe. Az Index úgy tudja, a veszprémi lap munkatársainak gépeit elvitték a szerkesztőségből átvizsgálásra.

Frissítés: Lezárult a Pannon Lapok Társasága belső vizsgálata

Lezárult a Pannon Lapok Társasága (PLT) cikkhamisítási ügyben indított belső vizsgálata - tájékoztatta Kázmér Judit ügyvezető igazgató szerdán az MTI-t.

A közleményben az olvasható: a Fejér Megyei Hírlapban 2016. december 24-én megjelent, Orbán Viktor miniszterelnökkel készült interjú meghamisítása miatt a társaság ügyvezetése az elmúlt két napban részletes belső vizsgálatot folytatott le. 

„A szerkesztőségi rendszer automatikusan elmentett, bizonyító erejű adataiból, az adott időpontban a belső hálózattal kapcsolatban állt gépek informatikai vizsgálatából, valamint a lehetséges érintett munkatársak meghallgatása alapján megállapítható volt, hogy a cikkhamisítás hátterében belső munkatársak állhattak” - írták, hozzátéve: az ügy teljes kivizsgálása érdekében a cég menedzsmentje ismeretlen tettes ellen rendőrségi feljelentést tett.

Gondatlanság és vezetői felelősség miatt is történtek elbocsátások

Közölték: az érintett főszerkesztőket a vezetői felelősség miatt, a felelős szerkesztőt és a lapszerkesztőt pedig munkakörben elkövetett gondatlan munkavégzés miatt tisztségükből felmentették, munkaviszonyukat azonnali hatállyal megszüntették. Elbocsátották azt a munkatársat is, aki a cikk módosításával közvetlenül kapcsolatba hozható.

A Pannon Lapok Társasága ismételten elnézést kért az érintettektől. 

„Az ügyvezetés a cikkhamisítást megengedhetetlen sajtóetikai vétségnek tartja, amelynek kiindulópontja egyértelműen egyéni akciónak tekinthető. A felelősség gyors megállapítása a cég kiváló belső informatikai rendszerének volt köszönhető. A PLT mindent megtesz azért, hogy a jövőben hasonló eset többé ne történhessen meg a lapcsoportnál” - áll a közleményben.

A bejegyzés trackback címe: http://media.mandiner.hu/trackback/27433