Elbocsátások: megérkezett a válasz az interjú-hamisításra

2016. december 28. 09:29

Korábban meghamisították Orbán Viktor a Pannon Lapok Társaságának adott, Fejér Megyei Hírlapban megjelent interjúját, a Pannon Lapok válaszképpen öt munkatársat azonnal elbocsátott, köztük többeket gondatlanság és vezetői felelősség miatt. A Pannok Lapok Társasága lezárta a belső vizsgálatot, miután megtalálta azt a munkatársat, aki a cikk módosításával kapcsolatba hozható.

2016. december 28. 09:29

Németh F. Bernadettnek, a veszprémi Napló főszerkesztőjének, Zajácz D. Zoltánnak, a Fejér Megyei Hírlap digitális főszerkesztőjének, Hajnal Csillának, a lap felelős szerkesztőjének, Klecska Ernő lapszerkesztőnek és Földesi Gábornak a veszprémi Napló digitális menedzserének is felmondtak a lap hitelének rontása és hanyagság miatt az indoklás értelmében – írja a Veszprémkukac. Az elbocsátások a Pannok Lapok Társaság Orbán Viktorral készített, Fejér Megyei Hírlapban megjelent interjújának meghamisításával hozhatóak összefüggésbe. 

Az Index értesülése szerint munkaügyi perek várhatók. Egy tízfős testület hallgatta meg a szerkesztőket még kedden dél körül, ugyanis a tulajdonos Mediaworks ragaszkodott ehhez a megoldáshoz. A gyanú szerint a szerkesztők szabotálták a lapot. A lap egyik nyilatkozó munkatársa szerint a lap működését, a gyártás ütemezését és informatikai hátterét nagyon jól ismerő nyúlhatott bele a rendszerbe, mert a cikket már abban az állapotában módosították, amikor az előírások szerint a szerkesztőknek már nem kell elolvasniuk a lapot. Ez a nyomdába kerülés előtt pár perccel lehetett a naplózott fájlok alapján.

Kiderült, hogy egy szabadságon lévő munkatárs gépén és felhasználónevén jutottak be a rendszerbe. Az Index úgy tudja, a veszprémi lap munkatársainak gépeit elvitték a szerkesztőségből átvizsgálásra.

Frissítés: Lezárult a Pannon Lapok Társasága belső vizsgálata

Lezárult a Pannon Lapok Társasága (PLT) cikkhamisítási ügyben indított belső vizsgálata - tájékoztatta Kázmér Judit ügyvezető igazgató szerdán az MTI-t.

A közleményben az olvasható: a Fejér Megyei Hírlapban 2016. december 24-én megjelent, Orbán Viktor miniszterelnökkel készült interjú meghamisítása miatt a társaság ügyvezetése az elmúlt két napban részletes belső vizsgálatot folytatott le. 

„A szerkesztőségi rendszer automatikusan elmentett, bizonyító erejű adataiból, az adott időpontban a belső hálózattal kapcsolatban állt gépek informatikai vizsgálatából, valamint a lehetséges érintett munkatársak meghallgatása alapján megállapítható volt, hogy a cikkhamisítás hátterében belső munkatársak állhattak” - írták, hozzátéve: az ügy teljes kivizsgálása érdekében a cég menedzsmentje ismeretlen tettes ellen rendőrségi feljelentést tett.

Gondatlanság és vezetői felelősség miatt is történtek elbocsátások

Közölték: az érintett főszerkesztőket a vezetői felelősség miatt, a felelős szerkesztőt és a lapszerkesztőt pedig munkakörben elkövetett gondatlan munkavégzés miatt tisztségükből felmentették, munkaviszonyukat azonnali hatállyal megszüntették. Elbocsátották azt a munkatársat is, aki a cikk módosításával közvetlenül kapcsolatba hozható.

A Pannon Lapok Társasága ismételten elnézést kért az érintettektől. 

„Az ügyvezetés a cikkhamisítást megengedhetetlen sajtóetikai vétségnek tartja, amelynek kiindulópontja egyértelműen egyéni akciónak tekinthető. A felelősség gyors megállapítása a cég kiváló belső informatikai rendszerének volt köszönhető. A PLT mindent megtesz azért, hogy a jövőben hasonló eset többé ne történhessen meg a lapcsoportnál” - áll a közleményben.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 374 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
metálgitár
2021. április 23. 15:59
Ha maga szándékosan elront valamit a munkahelyén úgy, hogy ráadásul a munkáltatóját rendkívül kellemetlen helyzetbe hozza vele, akkor magát nem rúgják ki?
Dénia
2021. március 13. 15:31
Én csak érdeklődtem, hogy hol tűnnek el a milliárdok. Értem én, hogy ezt kell hajtogatni az ellenzéknek éjjel nappal, a papagálykommandó meg fújja ész nélkül. De azért a szétrablás az a rendszerváltást követő húsz évben már megtörtént sokszorosan. Azért bátorkodom megjegyezni, ha gyűlölködő fröcsögést is húzok magamra, hogy mindeközben csökken az államadósság, rekordalacsony költségvetési hiány van évek óta, és hiába nyomul az eu az eus pénzek miatt, nem találnak semmit.
Bölcs Ész
2017. május 17. 12:48
A libsik szerint ha nem szabad hazudni, akkor nincs sajtószabadság.
balbako_
2017. április 08. 20:21
Egészségügyi szakdolgozók A szakdolgozók szeptembertől új bértábla alapján kapják a fizetésüket, amivel idén átlagosan bruttó 26,5 százalékos, 2017 novemberétől bruttó 12 százalékos, 2018., illetve 2019. november 1-jétől pedig 8-8 százalékos alapbéremelésben részesülnek. A béremelések végzettségtől és szakmai tapasztalattól függően így alakulnak: Az OKJ-s végzettségű, pályakezdő ápolók bruttó bére jelenleg 129 ezer forint, ez 2019 végére 60 százalékkal, vagyis 78 ezer forinttal 207 ezer forintra emelkedik. A OKJ-s végzettségű, de már több évtizede a pályán lévő szakdolgozók jelenlegi 160 ezer forintos bruttó bére 122 ezer forinttal, 76 százalékkal 282 ezer forintra emelkedik ugyanezen időszak alatt. A főiskolát végzett ápolók esetében a kezdők most 163 ezer forint bruttó bért kapnak, ez 2019-re 256 ezer forintra emelkedik (ez 57 százalékos emelésnek felel meg). Az főiskolát végzett, de már évtizedes tapasztalattal rendelkező ápolók bruttó alapbére a jelenlegi 230 ezer forintról 363 ezer forintra nő (+58 százalék). . Így 2019 végére, vagyis 38 hónap alatt összességében bruttó 60-70 százalékkal emelkedik a szakdolgozók bére. Az ápolók négy lépésben történő béremelése 76 464 szakdolgozót és 1247 egyéb felsőfokú végzettséggel rendelkező szakembert érint Megegyezés született arról is, hogy az állami fenntartású intézmények szakdolgozóitól ez év július 1-jétől a munkáltatók átvállalják a havi 722 forintos kamarai tagdíjakat. Orvosok Ahogyan azt június 9-én már Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter bejelentette, a szakorvosok és szakgyógyszerészek alapbére idén szeptember 1-jétől bruttó 107 ezer, 2017. november 1-jétől bruttó 100 ezer forinttal emelkedik. Emellett 2017 novemberétől a szakorvosjelöltek (rezidensek) és a kórházi gyógyszerészek alapfizetése is nő bruttó 50 ezer forinttal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik