Az Index és a 444 újságírói nyerték az idei Soma-díjat

2017. január 12. 15:05

Az Index három újságírója, Panyi Szabolcs, Dezső András és Hava Nikita, valamint Kasnyik Márton, a 444 újságírója megosztva nyerte a 2016 legjobb oknyomozó újságírójának járó Gőbölyös Soma-díjat. Az egymillió forinttal járó elismerést a Transparency International Magyarország által szervezett ünnepélyes díjátadón adták át szerdán este, Budapesten.

A magyar Transparency International által felkért szakmai zsűri a beérkezett 20 pályamunka közül az indexes Panyi Szabolcsnak, Dezső Andrásnak és Hava Nikitának a Bemutatjuk Rogán Antal sötét oldalát, a fantommá vált Kertész Balázst című írását és Kasnyik Mártonnak, a 444.hu újságírójának a Quaestor-ügyet bemutató cikksorozatát ítélte a legjobbnak.

Ezek lettek a győztes anyagok

A pályázatok elbírálásának három fő kritériuma a lapunknak küldött sajtóanyag szerint az oknyomozó munka mennyisége és minősége, a téma relevanciája, továbbá a közérthetőség. A január 11-i díjátadó ünnepségen két tényfeltáró cikk szerzői megosztva vehették át az oklevelet és az ezzel járó összesen 1 millió forintos pénzjutalmat.

Az Index csapatának cikke egy rejtőzködő ügyvéd üzleti kapcsolatairól lebbenti föl a fátylat. A nyomozó újságírás valódi nyomozáson alapult: a munka tartalmazott utcai lesben állást, a szereplők lefilmezését, s e romantikus eszközökön kívül hagyományos, sok kérdezéssel, utánajárással járó klasszikus újságírói munkát is.

Kasnyik Márton a rendszerváltás utáni magyar pénzügytörténet egyik legnagyobb botrányát, a Quaestor-ügyet jogi dokumentumok alapján dolgozta fel a 444-en. A zsűri szerint ha nem született volna meg ez a cikksorozat, akkor ma se tudnánk, hogy a vád szerint a pénzcsoport vezetői hogy lopták el a kisbefektetők pénzét, miközben a pénzügyi felügyeleti szervek az elmúlt húsz évben folyamatosan félrenéztek és tétlenek maradtak.

A Mandiner volt főszerkesztője a zsűriben

Immár 16. alkalommal adták át Magyarország legrangosabb oknyomozó újságírói díját, amelyet a fiatalon elhunyt tényfeltáró újságíró, Gőbölyös József SOMA tiszteletére alapítottak barátai 2001-ben. A díjat 2016-tól a Transparency International Magyarország menedzseli és adja át. A díj odaítéléséről négyfős zsűri dönt, amelynek tagjai a korábbi évekhez hasonlóan Balogh Ákos Gergely, a Budapesti Corvinus Egyetem kommunikációs vezetője, a Mandiner korábbi főszerkesztője, Lőke András, az Ittlakunk.hu alapító tulajdonos-főszerkesztője, a Transparency International Magyarország kuratóriumi elnöke, Martin József Péter, a Transparency International magyarországi ügyvezető igazgatója, a Figyelő korábbi főszerkesztője és Urbán Ágnes a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető tanára.

A bejegyzés trackback címe: http://media.mandiner.hu/trackback/27736