Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2017. január 12. 15:05

Az Index három újságírója, Panyi Szabolcs, Dezső András és Hava Nikita, valamint Kasnyik Márton, a 444 újságírója megosztva nyerte a 2016 legjobb oknyomozó újságírójának járó Gőbölyös Soma-díjat. Az egymillió forinttal járó elismerést a Transparency International Magyarország által szervezett ünnepélyes díjátadón adták át szerdán este, Budapesten.

A magyar Transparency International által felkért szakmai zsűri a beérkezett 20 pályamunka közül az indexes Panyi Szabolcsnak, Dezső Andrásnak és Hava Nikitának a Bemutatjuk Rogán Antal sötét oldalát, a fantommá vált Kertész Balázst című írását és Kasnyik Mártonnak, a 444.hu újságírójának a Quaestor-ügyet bemutató cikksorozatát ítélte a legjobbnak.

Ezek lettek a győztes anyagok

A pályázatok elbírálásának három fő kritériuma a lapunknak küldött sajtóanyag szerint az oknyomozó munka mennyisége és minősége, a téma relevanciája, továbbá a közérthetőség. A január 11-i díjátadó ünnepségen két tényfeltáró cikk szerzői megosztva vehették át az oklevelet és az ezzel járó összesen 1 millió forintos pénzjutalmat.

Az Index csapatának cikke egy rejtőzködő ügyvéd üzleti kapcsolatairól lebbenti föl a fátylat. A nyomozó újságírás valódi nyomozáson alapult: a munka tartalmazott utcai lesben állást, a szereplők lefilmezését, s e romantikus eszközökön kívül hagyományos, sok kérdezéssel, utánajárással járó klasszikus újságírói munkát is.

Kasnyik Márton a rendszerváltás utáni magyar pénzügytörténet egyik legnagyobb botrányát, a Quaestor-ügyet jogi dokumentumok alapján dolgozta fel a 444-en. A zsűri szerint ha nem született volna meg ez a cikksorozat, akkor ma se tudnánk, hogy a vád szerint a pénzcsoport vezetői hogy lopták el a kisbefektetők pénzét, miközben a pénzügyi felügyeleti szervek az elmúlt húsz évben folyamatosan félrenéztek és tétlenek maradtak.

A Mandiner volt főszerkesztője a zsűriben

Immár 16. alkalommal adták át Magyarország legrangosabb oknyomozó újságírói díját, amelyet a fiatalon elhunyt tényfeltáró újságíró, Gőbölyös József SOMA tiszteletére alapítottak barátai 2001-ben. A díjat 2016-tól a Transparency International Magyarország menedzseli és adja át. A díj odaítéléséről négyfős zsűri dönt, amelynek tagjai a korábbi évekhez hasonlóan Balogh Ákos Gergely, a Budapesti Corvinus Egyetem kommunikációs vezetője, a Mandiner korábbi főszerkesztője, Lőke András, az Ittlakunk.hu alapító tulajdonos-főszerkesztője, a Transparency International Magyarország kuratóriumi elnöke, Martin József Péter, a Transparency International magyarországi ügyvezető igazgatója, a Figyelő korábbi főszerkesztője és Urbán Ágnes a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető tanára.

A bejegyzés trackback címe: http://media.mandiner.hu/trackback/27736


Összesen 76 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint2 fő Corvinus + 2 fő tasz.


A Wikin - http://tinyurl.hu/BWCA/ - megtalálhatók a korábbi díjazottak indoklással.
Elolvasva, emlékeim között azon gondolkodtam, hogy melyik tényfeltáró cikk alapján lett jogerős bírósági határozat. Első olvasatra nem sikerült ilyent találnom. Talán másnak sikerül.

Válaszok:
trespass | 2017. január 12. 16:36

Ha az USA-ban minden nap választás lenne, Soros mikor menne csődbe?

"Csaknem egymilliárd dollárt veszített Donald Trump megválasztását követően Soros György – írja a The Wall Street Journal. A magyar származású – Trump ellenfelét, Hillary Clintont jelentős összegekkel támogató – milliárdos ugyanis rosszul mérte fel a helyzetet a republikánus jelölt meglepetésszerű győzelme után.

Soros arra játszott, hogy összeomlik a tőzsde, tanácsadói azonban tévedtek: az első sokk után komoly felfutás kezdődött a részvénypiacokon, a legnagyobb amerikai cégek tőzsdei árfolyamát összesítő Dow Jones Ipari Átlag például több mint 9 százalékot emelkedett."

Válaszok:
Morgen | 2017. január 12. 22:05

Milyen ok veszett el?
A bolond-ok egytől egyik megvan.


Nekik teljesen mindegy. Mindig vezényszóra megy a nyomozás, most a korrupció a divatos.
Módszer: XY rettenetesen korrupt, Z és Zs szerint, de a bizonyító erejű dokumentumok még nincsenek a birtokunkban, egy hét múlva ezekért fogunk vinnyogni.
Aztán meg azért vinnyogunk, hogy két nap alatt nem tudják előkeresni, a titkos adatokat kitakarni és beszkennelni, ráadásul pénzt is kérnek a munkáért, ezért majd gondolkodunk, hogy kell-e nekünk a bizonyíték.
Így megy ez, feleim.


Én is szívesen veszítettem volna egymilliárdot. Azért volt ott egy kicsike euro esés is, arra nem tudom, ki "kattintott", de jól is járhatott vele, ha sok pénze volt.


Erre való a PC szerintés úgy vélem, nagyon ütős vélemény.


Nem nagyon sanszos, de ki tudja?Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó