Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Fecseg a felszín

2020. február 05. 01:27

2020. február 05. 01:27
null
Máthé Zsuzsa
Máthé Zsuzsa

Nagy vitákat robbantott ki Schobert Norbert az elhíresült mondataival, miszerint a nők a szülés utáni elhízással szúrják el a házasságukat. A kijelentésénél érdekesebb az általa kiváltott reakciócunami, amely korántsem csak arról üzen, hogy az anyaság és a házasság kapcsán ilyen sarkos, a nőket kifejezetten bántó kifejezések nem tolerálhatók. A reakciók nagyságrendje arra is rávilágít, hogy a testi valónkkal, a mértékegységekkel leírható paramétereinkkel kapcsolatos megállapítások sokkal inkább kiverik ma a biztosítékot, mint a lelki tulajdonságainkról szóló felvetések – mint az elköteleződésre való képtelenségünk, önzőségünk, bizalomhiányunk vagy épp állhatatlanságunk.

Norbi sematikus kijelentése is (nem vitatva el a részigazságait) épp azért vezethetett ilyen fokú felháborodáshoz és egyfajta különös nemzeti egységfronthoz, mert „húsba” vágott. Korunk ugyanis a látszatok kora. Döntéseink során ma a csomagolás sokszor többet nyom a latban, mint a benne rejtőző termék; emberi vonatkozásban pedig a test feszessége vagy a viselt ruha márkája nemegyszer fontosabb a lélek és a szellem minőségénél. Ennek egyik megnyilvánulása a tetoválószalonokban vagy a körmösnél a géllakkra elköltött hihetetlen mennyiségű pénz – tömegesen keressük a felszín rajzolataiban pillanatnyi boldogságunk, megelégedettségünk kulcsát.

Nem szeretünk – talán túl nagy erőfeszítést jelentene – mélyére tekinteni a problémáinknak, egyszerűbb a felszínt kapirgálva sommás megállapításokat tenni: „meghíztál, nem vagy már vonzó”; „nem adsz magadra eléggé, nem tudok rád mint nőre/férfira nézni”. Természetesen nem azt mondom, hogy ne törődjünk magunkkal, de tudomásul kell venni, hogy az életkor előrehaladtával a test változik, még a leggondosabb karbantartás mellett is öregszik, és ez általában nem a szépségideál elérése felé tartó folyamat. Másfelől azt is meg kell értenünk, hogy a szellemnek és a léleknek is legalább ugyanannyi ápolásra, csiszolgatásra van szüksége, mint a körmeinknek – az erre szánt figyelem sem spórolható meg. Itt azonban van egy jó hír is: a korosodással járó változás még pozitívumot is hozhat a bölcsesség, a helyén kezelt élettapasztalatok, az önmagunkkal és a másikkal való megbékélés, elfogadás folyományaként. A test megkopása a szellem és a lélek érzékenyítésével kompenzálható.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!